«Χιονισμένη Πλατεία» από την Ελληνοεκδοτική

«Χιονισμένη Πλατεία» από την Ελληνοεκδοτική

Η «Χιονισμένη Πλατεία» είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο μυστήριο, εκπλήξεις και ανατροπές, ό,τι χρειάζονται δηλαδή τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας για να απολαύσουν την ανάγνωση!

Ο Αντρέας, πρωταγωνιστής της συναρπαστικής αυτής ιστορίας, έχει μία ασταμάτητη τάση προς τα ψέματα τα οποία και διασκεδάζει ιδιαίτερα όταν λέει. Αυτό το φαινομενικά μικρό παράπτωμα του νεαρού αγοριού δεν του έχει προκαλέσει τόσο σημαντικούς μπελάδες έως τώρα και παρά την στάση των γονιών του, συνεχίζει ακάθεκτος με κάθε αφορμή. Μέχρι που ένα ψέμα θα φέρει τις πιο αναπάντεχες εξελίξεις και θα σημαδέψει οριστικά τόσο τον ίδιο όσο και την οικογένειά του.

Η ιστορία των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη, έχει πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης. Αρχικά, είναι μία ιστορία που «παίζει» με την όχι και τόσο σπάνια τάση ορισμένων παιδιών να λένε τα δικά τους, μικρά και φαινομενικά αθώα ψεματάκια. Στο πλαίσιο του παιχνιδιού, της περιπέτειας αλλά και της τεράστιας φαντασίας που -ευτυχώς- έχουν τα μικρά παιδιά, δεν είναι απίθανο να χρησιμοποιήσουν ψέματα για να πείσουν τους γονείς τους ή να διηγηθούν γεγονότα και ιστορίες. Έτσι τα οικεία τους πρόσωπα βρίσκονται αντιμέτωπα με μία σειρά μικρών ή και μεγάλων αναληθειών που αφορούν τη ζωή τους, τις σκέψεις τους ή ακόμη και τη σχολική τους καθημερινότητα και τα οποίο δύσκολα μπορούν να συζητήσουν με τα ίδια τα παιδιά. Το βιβλίο με έξυπνο και ευρηματικό τρόπο αναδεικνύει αυτή την τάση ορισμένων παιδιών, χωρίς να δημιουργήσει ένα απειλητικό ή αυστηρό κλίμα για τον νεαρό αναγνώστη.

Σε δεύτερο επίπεδο και μέσα από τις πολλές ανατροπές και εξελίξεις της ιστορίας, ο μικρός Ανδρέας φαίνεται πως βρίσκεται μπλεγμένος άθελά του σε ένα τεράστιο και περίεργο παιχνίδι, το οποίο ο ίδιος αγνοεί. Ένα παιχνίδι ρόλων και ηθικής που ενώ έχει σκοπό να τον διδάξει και να πειθαρχήσει την συμπεριφορά του, τελικά έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Η περιπέτεια του νεαρού Ανδρέα αναδεικνύει με δυνατό τρόπο μία μεγάλη αλήθεια: τα παιδιά δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνουν αντικείμενο στις ανάγκες και τις προσταγές άλλων, στο κέρδος και στην θεαματικότητα. Αν μπορούσαμε ένα πράγμα να προστατέψουμε σε αυτό τον κόσμο, θα ήταν χωρίς δεύτερη σκέψη τα παιδιά. Και αν χρειάζεται για οποιονδήποτε λόγο να τα συνετίσουμε, πρέπει να το κάνουμε με τον πλέον σωστό και διακριτικό τρόπο.

Μία υπέροχη ιστορία που θα προβληματίσει παιδιά και γονείς!

Την εικονογράφηση του βιβλίου κάνει η Σάντρα Ελευθερίου.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική και μπορείς να το βρεις εδώ.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.