«Η βασίλισσα Καλοφαγού» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

«Η βασίλισσα Καλοφαγού» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Παιδί και διατροφή! Ένα ζήτημα τόσο σημαντικό και καθοριστικό, καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής μας, που δεν ξέρω αν θα ήταν αρκετοί οι τρόποι που σκέφτομαι ώστε το παιδί να μάθει τι πραγματικά είναι η διατροφή, πώς να αγαπήσει το φαγητό, πώς να αποφύγει την δαιμονοποίηση τροφών, πώς να αγαπήσει τον εαυτό του και την καλή υγεία. Παρότι είναι ένα θέμα τόσο κρίσιμο, βλέπουμε καθημερινά να πραγματοποιούνται αμέτρητες απερισκεψίες με μοναδικό αποδέκτη το παιδί, που μόλις έχει διαμορφώσει τις διατροφικές του συνήθειες και αντιλήψεις.

Μία τέτοια, τεράστια απερισκεψία, είναι και όλα αυτά τα παιδικά βιβλία, που με όπλο τους τις ζεστές και ζωηρές εικόνες -γεμάτες με ζωγραφισμένες λιχουδιές- μεταθέτουν το νόημα της σωστής και ισορροπημένης διατροφής σε μια διατροφή που πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στις λεγόμενες «σωστές» τροφές.

«Η βασίλισσα Καλοφαγού», το βιβλίο της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου, είναι μια ιστορία που αποφεύγει αριστοτεχνικά να δαιμονοποιήσει οποιαδήποτε τροφή, ενώ παράλληλα -με τρόπο ζεστό και παιχνιδιάρικο- καταφέρνει να στοχεύσει στο πιο σημαντικό νόημα: οποιαδήποτε υπερβολή θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία.

Η Λέλα Στρούτση είναι πιθανότατα η καλύτερη επιλογή εικονογράφου για να συνοδεύσει μία τέτοια ιστορία! Ένα βιβλίο που αναφέρεται στην παιδική διατροφή, «χρειάζεται» κατά την άποψή μου, ήρωες ιδιαίτερους, μοναδικούς και ανθρώπινους όπως ακριβώς είμαστε όλοι στην πραγματική ζωή. Και αυτοί οι ήρωες ανήκουν δικαιωματικά στη Λέλα Στρούτση: μεγάλα μάτια, παιχνιδιάρικες κομμώσεις και ιδιαίτερα ρούχα!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το βιβλίο «Η βασίλισσα Καλοφαγού» της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και μπορείς να το βρεις εδώ.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.