«Λέξη σαν μύγα» από τις εκδόσεις Μίνωας

«Λέξη σαν μύγα» από τις εκδόσεις Μίνωας

Φωνές, τιμωρίες και μαλώματα είναι πολύ συχνά όταν κάποιο παιδί πει άθελά του κάποια από τις λεγόμενες «κακές λέξεις» των ενηλίκων. Τα παιδιά όσο γνωρίζουν τη γλώσσα και έρχονται σε επαφή με αυτήν, αναπτύσσουν τον ενθουσιασμό τους για όλα όσα μαθαίνουν: λέξεις, αριθμοί, έννοιες, πληροφορίες.  

Είναι εξαιρετικά πιθανό λοιπόν στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής το παιδί να μάθει κάποια «κακή λέξη» και να θελήσει με μανία να την αναπαράγει. Η απαγόρεψη της χρήσης κάθε κακής λέξης από τους ενήλικες αλλά και η άγνοια του παιδιού για την σημασία αυτής της λέξης, γιγαντώνουν συνήθως το ενδιαφέρον του και εξάπτουν τη φαντασία του.

Τι γίνεται λοιπόν στο μυαλό του Θοδωρή -του ήρωα της ιστορίας μας- «καρφώνεται» μία κακή λέξη την οποία επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία στο σχολείο, στους γονείς και τους συμμαθητές του;

Η Ιωάννα Μπαμπέτα παρομοιάζει ευφυέστατα στο παραμύθι της μία κακή λέξη με μία μικρή μύγα που δεν λέει να βγει έξω από το σπίτι αλλά επιμένει να στριφογυρίζει βουίζοντας μέσα στο δωμάτιο. Η συγγραφέας μέσα από μια σύντομη και εύστοχη ιστορία δίνει στα παιδιά μία εξαιρετική οπτική για την αποφυγή αυτής της ενοχλητικής «μύγας». Παράλληλα ωστόσο, δίνει ένα πολύ σημαντικό παραδειγμα και στους γονείς για το πως να διαχειριστούν μία αντίστοιχη κατάσταση ώστε να αποφύγουν τις τιμωρίες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως οποιαδήποτε είδους τιμωρία σε μία τόσο τρυφερή ηλικία, το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να απογοητεύσει τα παιδιά, να μειώσει τον ενθουσιασμό τους για αυτό το συγκλονιστικό ταξίδι στην γλώσσα και να τα αποθαρρύνει. 

Την εικονογράφηση κάνει η Μάρω Αλεξάνδρου.

 

 

Το βιβλίο «Λέξη σαν μύγα» της Ιωάννας Μπαμπέτα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Αναζήτησέ το εδώ.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.