«Η δυστυχία του να είναι κανείς μαθητής», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

«Η δυστυχία του να είναι κανείς μαθητής», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Στέργια Κάββαλου γράφει ένα παιδικό βιβλίο και του δίνει τον πιο ευφάναστο τίτλο που διάβασα τελευταία: «Η δυστυχία του να είναι κανείς μαθητής»!

Η ιστορία πραγματεύεται έναν μικρό μαθητή και την καθημερινότητά του στο σχολείο. Ο Κάρολος δεν έχει μονάχα ένα ιδιαίτερο όνομα αλλά φοράει γυαλιά, είναι ελαφρώς πιο κοντός από τους συμμαθητές του, έχει κατάλευκο δέρμα και είναι ντροπαλός. Μα είναι ποτέ δυνατόν αυτά τα χαρακτηριστικά να γίνουν πηγή δυστυχίας για ένα παιδί; Μάλλον είναι! Ο Κάρολος δέχεται πολύ συχνά την επιθετική και έντονα κοροϊδευτική διάθεση των συμμαθητών του και φαίνεται να νιώθει ανίσχυρος να την αντιμετωπίσει. 

Οι ιστορίες που έχουν γραφεί για το bullying είναι πολλές. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, παρατηρώ πως ο σχολικός εκφοβισμός να γίνεται ολοένα και συχνότερα αφορμή συζητήσεων, ημερίδων και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων τόσο για γονείς όσο και για δασκάλους. 

Η ιστορία της Στέργιας Κάββαλου είναι από τις πιο ολοκληρωμένες ιστορίες που μπορείς να βρεις σχετικά με το bullying. Το βιβλίο της απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών και άνω και μέσω του πρωταγωνιστή, περιγράφει ολόκληρη την περιπέτεια που έζησε, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του σχετικά με τις ασταμάτητες κοροϊδίες, τα συναισθήματα και τους φόβους του.

Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά που έχουν υποστεί οποιαδήποτε κακομεταχείρηση αλλά σε όλους τους μικρούς αναγνώστες! Είναι σημαντικό να διαβάσουν την αφήγηση του νεαρού Τσαρλς και με αφορμή την ιστορία του, να συζητήσουν με τους γονείς τους για τον εκφοβισμό, τόσο από την πλευρά του θύματος όσο και από αυτήν του θύτη, μέσα και έξω από το σχολικό περιβάλλον.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και μπορείς να το βρεις εδώ.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.