«άφησα την ψυχή μου στον άνεμο» από τις εκδόσεις Λιβάνη

«άφησα την ψυχή μου στον άνεμο» από τις εκδόσεις Λιβάνη

Ακόμη ένα εξαιρετικό παιδικό βιβλίο από τις εκδόσεις Λιβάνη! Ένα συγκινητικό, βαθύ και ζεστό βιβλίο που όσες περισσότερες φορές διαβάζω τόσο περισσότερο σιγουρεύομαι για το πόσο ξεχωριστή θέση κατέχει στα ράφια της βιβλιοθήκης μου.

Όπως θα διαβάσεις και στο οπισθόφυλλο «μέσα σε αυτό το βιβλίο υπάρχει μια χούφτα σπόρων. Τους φυτεύουμε, τους βλέπουμε να γεννιούνται, να μεγαλώνουν, να μη χάνονται ποτέ...». Από τις πρώτες σελίδες ο αναγνώστης, μικρός και μεγάλος, καταλαβαίνει πως το κείμενο αναφέρεται σε μια απώλεια. Και μάλιστα όχι μία τυχαία απώλεια αλλά τον χαμό ενός εξαιρετικά αγαπημένου προσώπου της οικογένειας, για κάθε παιδί, αυτή του παππού.

H συγγραφέας Roxane Marie Galliez δεν φλυαρεί, δεν περιγράφει ούτε αφηγείται μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, δεν περιλαμβάνει διαλόγους και ούτε κάνει άμμεση αναφορά σε αυτή την απώλεια. Ακριβώς για τον λόγο αυτό το βιβλίο γίνεται ένα εξαιρετικά ουσιαστικό ανάγνωσμα για κάθε παιδί. Πρόκειται για μεταφορά των λέξεων που ένας παππούς θα χρησιμοποιούσε προκειμένου να απαλύνει τον πόνο του εγγονιού που αφήνει πίσω, μία εξαιρετικά συγκινητική προσέγγιση σε ένα τόσο σκληρό θέμα. Αν, δυστυχώς, έχεις χάσει τον παππού σου να είσαι σίγουρος για ένα πράγμα: θα διαβάσεις όσα ακριβώς θα περίμενες να ακούσεις από το στόμα του αν ήταν δίπλα σου αυτή τη στιγμή.

Ο Eric Puybaret μας προσφέρει ακόμη μία καταπληκτική εικονογράφηση και προσδίδει στο βιβλίο μια ανεπαίσθητη αίσθηση της απώλειας με τα δικά του μοναδικά χρωματικά μέσα, στήνοντας την εικόνα με τέτοιο τρόπο που δεν βαραίνει ούτε στο ελάχιστο ένα βιβλίο που απευθύνεται στα παιδιά.

 

Το βιβλίο «άφησα την ψυχή μου στον άνεμο» της Roxane Marie-Galliez, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη και μπορείς να το βρεις εδώ.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.