«Οι Κατερίνες» του John Green από τις εκδόσεις Λιβάνη

«Οι Κατερίνες» του John Green από τις εκδόσεις Λιβάνη

Το πρώτο κρατούμενο είναι ο συγγραφέας του βιβλίου, John Green, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από ένα εξαιρετικό βιβλίο, «Το λάθος αστέρι», που διαβάσαμε ξανά και ξανά, μας συγκίνησε και θαυμάσαμε την απίστευτη φαντασία, τους ήρωες και την πλοκή της ιστορίας. Το δεύτερο κρατούμενο, είναι η έντονη κινητικότητα που υπάρχει γύρω από την αγορά της λογοτεχνίας για νεαρούς ενήλικες αναγνώστες: έργα που συνήθως χαρακτηρίζονται ως μυθιστορήματα ενηλικίωσης και για τα οποία θα σου μιλήσουμε αναλυτικά στο μέλλον.

Αυτά τα δύο κρατούμενα, αρκούν για να σου γνωρίσουμε ένα ακόμη, υπέροχο βιβλίο του John Green, τις «Κατερίνες». Ο Κόλιν, ένα παιδί ιδιαίτερα χαρισματικό και με γνώσεις που μπορούν να σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό, φαίνεται να έχει μια μάλλον περίεργη σχέση με τις Κατερίνες. Και αυτό μπορείς να το πεις με μεγάλη σιγουριά, όταν έχει κάνει σχέση με δεκαεννιά Κατερίνες συνολικά και μάλιστα, όταν έχει φάει άκυρο και από τις δεκαεννά! Η τελευταία του σχέση με την Κ-19 (Κατερίνα με αριθμό 19!) φαίνεται, ωστόσο, να αφήνει μέσα του πολλά περισσότερα από μία «εφηβική» στεναχώρια. Ο Κόλιν, έχει μια εξαιρετικά ιδιαίτερη ιδέα: Τι θα γινόταν αν κατάφερνε να αποτυπώσει, μέσω ενός μαθηματικού τύπου, όλες του τις σχέσεις με τις έως τώρα Κατερίνες του και μάλιστα, να προβλέψει και το μέλλον των σχέσεων αυτών;  

Ο Χασάν, κολλητός φίλος του Κόλιν, ίσως και να σαστίζει λιγάκι με την ιδέα αυτή, όμως, είναι και αυτός που τον ξεσηκώνει σε ένα πραγματικό ταξίδι ενηλικίωσης. Η «Νεκροφόρα» παίρνει μπρος, η μηχανή αγχομαχά ελαφρώς και οι δρόμοι ανοίγουν διάπλατα ώστε να υποδεχτούν τις ορμητικές διαθέσεις των δύο αγοριών. Τίποτα από την υπόλοιπη ιστορία δεν πρόκειται να σου αποκαλύψουμε! Η ιστορία σε περιμένει, οι Κατερίνες είναι εκεί για να τις γνωρίσεις και να ανακαλύψεις αν, τελικά, οι ερωτικές σχέσεις μπορούν να αποτυπωθούν μέσα από μία μαθηματική σχέση!

Η ιστορία που γράφει ο John Green είναι η διαδρομή, κυριολεκτικά και μεταφορικά, της ενηλικίωσης των δύο φίλων. Ένα ταξίδι χωρίς προορισμό που τελικά φαίνεται να αποκτά τον ιδανικότερο.

Ανασφάλειες, φοβίες και σκέψεις, συγκρούσεις και φιλοδοξίες που συνόδευαν του νεαρούς ήρωες, γίνονται οι στάσεις αυτής της διαδρομής. Νέοι φίλοι, οι περιπέτειες μακριά από το πατρικό σπίτι και οι ανέλπιστες εμπειρίες που ζουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, γίνονται η αφορμή για να αναθεωρήσουν τις ίδιες τους, τις ζωές, τα όνερά τους και τις... μέχρι τώρα σχέσεις τους!

Ο συγγραφέας καταφέρνει με εκπληκτικό τρόπο να συνδυάσει μια ιστορία αγοριών, με την επιστήμη των μαθηματικών, να σε διασκεδάσει με το ιδιαίτερο χιούμορ του σε κάθε επεξηγηματική ή μη παραμπομπή του βιβλίου, να μεταφέρει στον αναγνώστη πληροφορίες που ουδέποτε (μάλλον!) θα τον απασχολούσαν, χωρίς να χάνεται σε παράδρομους της ιστορίας. Ο προορισμός είναι ένας: τα δύο αγόρια θα μεγαλώσουν μέσα σε ένα καλοκαίρι, θα γνωρίσουν προς μεγάλη τους έκπληξη δυνατότητες και ικανότητες που δεν γνώριζαν ότι είχαν, θα γευτούν ένα μικρό κομμάτι της ίδιας της ζωής. 

Ο John Green καταφέρνει πάντοτε να γράψει με ένα πολυδιάστατο τρόπο, ζουμάροντας και ξεζουμάροντας δεξιοτεχνικά από το προφανές, πρώτο πλάνο της ιστορίας, σκιαγραφώντας τους ήρωές του με τρόπο που κάνει την ανάγνωση των βιβλίων του ένα συναρπαστικό ταξίδι ενηλικίωσης! Η ανάγνωση των ιστοριών του, είναι μια περιπλάνηση ανάμεσα σε ολοζώντανους ήρωες, νοήματα για την ζωή και τους ανθρώπους, εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και ευφάνταστες, «τρελές» περιπέτειες.

Αυτό το βιβλίο σου το συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

 

 

Το βιβλίο «Οι Κατερίνες» του John Green , κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη και μπορείς να το βρεις εδώ.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.