«Δείπνο με μάγισσες και κολατσιό με δράκους» από τις εκδόσεις Κέδρος

«Δείπνο με μάγισσες και κολατσιό με δράκους» από τις εκδόσεις Κέδρος

Ήρθε η ώρα για ένα δείπνο παρέα με μάγισσες, δράκους και λοιπά εξωπραγματικά πλάσματα!! Στρώνουμε το τραπέζι, απλώνουμε τα μαχαιροπίρουνα και ξεκινάει το φαγοπότι!

Η Ζωή Βαλάση μας κάνει μια γαστριμαργική περιπλάνηση σε 29 λαϊκά παραμύθια που όλα έχουν ως κοινό τους στοιχείο τη σημασία του φαγητού στην πλοκή τους. Αντί προλόγου, η συγγραφέας μας καλωσορίζει στο χορταστικό αυτό ταξίδι με μία μικρή έρευνα πάνω στα παραμύθια και τις αναφορές που γίνονται σε αυτά και την λαϊκή παράδοση περί φαγητού, εδεσμάτων και συνηθειών που σχετίζονται με το φαγητό. Πρόκειται για μία ανθολογία παραμυθιών από πολλές περιοχές της Ελλάδας (Εύβοια, Κρήτη, Σποράδες, Κέρκυρα, Χίος, Λακωνία κ.α.) αλλά και την Κωνσταντινούπολη.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν οι πηγές και η βιβλιογραφία πάνω στην οποία βασίστηκε η Ζωή Βαλάση και αναδεικνύουν το μέγεθος της έρευνας και των έργων που υπάρχουν πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Οι αναφορές στο φαγητό γίνονται εδώ και πάμπολλα χρόνια μέσα στα λαϊκά παραμύθια σε μία πρσπάθεια των παραμυθάδων να το εξυμνήσουν, να μιλήσουν για την έλλειψή του αλλά και την ίδια τη ζωή καθότι η τροφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής κάθε έμβιου όντος.

Τα λαϊκά παραμύθια που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο αναδεικνύουν τις παραδόσεις κάθε τόπου, τις συνήθειες και τα έθιμα των ανθρώπων. Αναδεικνύουν την καθημερινή ζωή και μας συστήνουν με τα γλωσσικά ιδιώματα κάθε τόπου. Πρόκειται για ενα βιβλίο που απευθύνεται στους απανταχού λάτρεις των λαϊκών παραμυθιών και του φαγητού, σε ερευνητές και δασκάλους, σε γονείς και παιδιά. 

Το βιβλίο εκδόθηκε πρώτη φορά το 1998 από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» ωστόσο στην νέα αυτή έκδοση έχυν γίνει αλλαγές στον πρόλογο και έχουν προστεθεί 8 παραμύθια. Ευκαιρία λοιπόν, να γνωρίσουμε τις «Κούκλες της Γριάς», το «Μισοκολάκι», την «Εύα», τα «Παιδιά των Μήλων» και άλλα εξαιρετικά, λαϊκά παραμύθια!

 

 

Το βιβλίο «Δείπνο με μάγισσες και κολατσιό με δράκους. Μια γαστριμαργική περιπλάνηση στα λαϊκά παραμύθια» της Ζωή Βαλάση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και μπορείς να το βρεις εδώ

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.