Είδαμε την ταινία «Θαύμα». Να τη δεις κι εσύ!

Είδαμε την ταινία «Θαύμα». Να τη δεις κι εσύ!

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο δεκάχρονος Όγκι. Λόγω μίας έντονης παραμόρφωσης που έχει στο πρόσωπό του, ο Όγκι παρακολουθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια κατοίκον διδασκαλία ενώ έχει απόκτήσει τη συνήθεια να φοράει πολύ συχνά μία μάσκα και να καλύπτει το πρόσωπό του. Η ταινία εστιάζει στην καταλυτική αυτή στιγμή που ο Όγκι, με την υποστήριξη τον γονιών του, θα αποφασίσει να συνεχίσει την εκπαίδευσή του σε ένα σχολείο και να έρθει σε επαφή με εκατοντάδες ακόμη παιδιά.

Μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτή η συνέχεια της ιστορίας. Ο Όγκι θα αντιμετωπίσει πολλές δύσκολες στιγμές, θα βιώσει την κοροϊδία και το bullying λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του και θα απογοητευτεί από τους φίλους και συμμαθητές του.

 

Η ταινία έχει πολλά κλισέ που θα μπορούσε κανείς να βρει σε αντίστοιχου θέματος ταινίες, αρκετό μελόδραμα και συνήθεις τροπές της ιστορίας. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που δεν θα χρειαστεί καθόλου να μαντέψει ο θεατής. Είναι εκεί και τον περιμένουν, χωρίς φυσικά να δημιουργούν το αίσθημα της έκπληξης. 

Σε μία δεύτερη ανάγνωση ωστόσο, η ιστορία μπορεί να διαβαστεί σε περισσότερα επίπεδα και τότε, έχει κατά την άποψή μου, να πει πολλά περισσότερα. Με κύριο άξονα τον δεκάχρονο πρωταγωνιστή και την σχολική ζωή του, οι φιγούρες τον γονιών, της αδερφής του αλλά και των φίλων τους μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Ο θεατής δεν έρχεται μόνο σε επαφή με τα συναισθήματα ενός παιδιού και με το πως αυτό αντιμετωπίζεται από τον περίγυρο, αλλά βλέπει τα συναισθήματα ολόκληρης της οικογένειας. Θέτονται ζητήματα όπως η τάση της διάκρισης του ενός παιδιού από τους γονείς όταν αυτό έχει κάποια ιδιαιτερότητα έναντι του άλλου παιδιού, οι φιλίες στα πρώτα αυτά χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ των δύο γονιών, η αγάπη προς όσους θεωρούμε πως ανήκουν στην οικογένεια, το στήριγμα ενός σωστού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και πολλά ακόμη.

Είναι μια ταινία αναμφίβολα συγκινητική, γλυκιά, ενδιαφέρουσα που μεταφέρει ένα σπουδαίο και καθολικό  θέμα. Και γι' αυτό το λόγο, συγχωρούμε τα όσα κλισέ παρατηρήσαμε σε αυτήν.

Η ταινία το «Θαύμα» βασίζεται στο best seller βιβλίο της R.J. Palacio και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.