Δύο ιδιαίτερα βιβλία με υπέροχες εικονογραφήσεις της Magali Le Huche από τη Μικρή Σελήνη

Δύο ιδιαίτερα βιβλία με υπέροχες εικονογραφήσεις της Magali Le Huche από τη Μικρή Σελήνη

  Η ιστορία της Μικρής Σελήνης ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017. Από την εξαιρετική  λίστα των βιβλίων της καταλαβαίνουμε ότι στόχος της είναι να κάνει τα παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο, να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ομορφύνει την παιδική ηλικία. Τα δύο παρακάτω βιβλία ανήκουν στις τελευταίες της εκδόσεις και μας κατέκτησαν με τις ιδιαίτερες εικονογραφήσεις και τα πρωτότυπα κείμενα. Ανακαλύψτε τα!

Celine Claire
Magali Le Huche
Ησυχία
Μτφρ Μαριάννα Ψύχαλου

 

 Στη μέση μιας πολύβουης γειτονιάς βρίσκεται το σπίτι του κυρίου Μαρτέν, ο οποίος περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αγαπάει την ησυχία. Για τα πρώτα πέντε λεπτά της μέρας όλα πήγαιναν καλά. Οι γείτονες ήξεραν την αδυναμία του και προσπαθούσαν να τα κάνουν όλα αθόρυβα. Όμως, όσο περνούσε η ώρα, γίνονταν όλο και λιγότερο προσεκτικοί. Και, στο τέλος, ξεχνούσαν εντελώς την αγάπη του κυρίου Μαρτέν για την ησυχία. Απελπισμένος θα ζητήσει βοήθεια από τον χρωματοπώλη της γειτονιάς και εκείνος θα του προτείνει ένα μαγικό προϊόν. Η θαυματουργή σκόνη και το νερό θα σχηματίσουν μια σκληρή επιφάνεια γύρω από το σπίτι του και ο ήρωας μας θα απολαύσει τη σιωπή.

  Και ενώ στην αρχή δείχνει χαρούμενος μέσα στην πρωτόγνωρη ηρεμία, η ησυχία είχε καταλήξει να του πληγώνει τα αυτιά. Απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, άρχισε να αναρωτιέται αν μπορούσε κανείς να τον δει ή να τον ακούσει. Έντρομος  θα ζητήσει βοήθεια από τους περαστικούς. Ένα παιδάκι θα καταλάβει τις βουβές κραυγές του κυρίου Μαρτέν. και  θα παρακινήσει όλο τον κόσμο να τον βοηθήσει. Μετά από πολλές προσπάθειες η φούσκα του κυρίου Μαρτέν θα σπάσει σε 20.000 κομμάτια, η γειτονιά θα πάρει και πάλι τους κανονικούς της ρυθμούς και ο κύριος Μαρτέν θα καταλάβει ότι η ανυπόφορη φασαρία του πόλης είναι η γλυκιά μελωδία της ζωής.

   Οι εικόνες της Magali Le Huche, πραγματικά έργα τέχνης, και το κείμενο της Celine Claire παίζουν στις αντιθέσεις. Οι ζωηροί κάτοικοι μένουν άναυδοι μπροστά στην έκρηξη της φούσκας και το πολύχρωμο και εκκεντρικό πλήθος είναι σε αντιδιαστολή με το λευκό και ουδέτερο διαμέρισμα του κυρίου Μαρτέν. Η μπλε φούσκα  τονίζει τη λευκότητα της πόλης και υπογραμμίζει ότι η μοναξιά είναι στην αρχή επιθυμητή και στο τέλος αποκρουστική.

  Το album Ησυχία είναι ένα σύγχρονο παραμύθι για τη μοναξιά και τη συνύπαρξη, την αλληλεγγύη, τη συλλογική προσπάθεια και την ανεκτικότητα. Και αν τα smartphones και τα ακουστικά έβγαιναν από τη ζωή μας; Ένα παιδικό βιβλίο food for thought για μικρούς και μεγάλους.

Elise Gravel
Magali Le Huche
Η φυλή των βρομύλων
Μτφρ Χέντβιγκ Μαρία Καρακούδα Σταμάτης Ντογραματζής

 

   Ξέρετε τη «φυλή των βρομύλων»; Ζει στο δάσος, στην πίσω πλευρά των Μεγάλων Πεύκων, σε σπίτια σκαρφαλωμένα στα δέντρα. Δεν έχουν ανάγκη τους μεγάλους. Τα καταφέρνουν μόνοι τους. Τρέφονται με ψάρια, μούρα και αγριολούλουδα. Μαθαίνουν να διαβάζουν αποκρυπτογραφώντας τα συστατικά στις συσκευασίες από τα πατατάκια.  Σε πλήρη αρμονία με τη φύση, γνωρίζουν να ανάβουν φωτιά, να εντοπίζουν πηγές καθαρού νερού και να προσανατολίζονται με οδηγό τα αστέρια. Ανακυκλώνουν και κάνουν κομποστοποίηση.  Οι μπάλες ποδοσφαίρου είναι από ξερά φύλλα, από τα κονσερβοκούτια φτιάχνουν κατσαρόλες και τα υπόλοιπα τα πετούν σε μια μεγάλη τρύπα που τελεί χρέη «σκουπιδοφάγου» και τουαλέτας. Και, κυρίως, δεν κάνουν ποτέ μπάνιο.

  Ο Λορέν με τα κόκκινα μαλλιά  έχει εξημερώσει δύο αλεπούδες, η Λούσυ με τις κοτσίδες κυκλοφορεί με ένα νερόφιδο στους ώμους και η λιλιπούτεια μικρούλα, Φανέτ Ντυκούπ, είναι οι αρχηγός της φυλής. Όλοι αντιμετωπίζουν μία τεράστια απειλή: την Υβόν Καρέ. Η διευθύντρια του πεντακάθαρου ορφανοτροφείο με το τεράστιο μπάνιο και τα άψογα τακτοποιημένα θρανία της αίθουσας διδασκαλίας απεχθάνεται τα βρώμικα και ελεύθερα παιδιά. Ονειρεύεται να τα πλύνει, να τα ντύσει, να τους κόψει τα νύχια, να τα στείλει σχολείο και να τους διδάξει καλούς τρόπους. Το «πλυντήριο για βρώμικα παιδιά» παραμονεύει και οι τρόποι για να τα προσελκύσει είναι πολλοί: παιχνίδια, βουνά από γλυκίσματα, πίτσα, μια σοκολατένια τούρτα και ένα πόνι. Δύσκολο να αντισταθούν. Υποκύπτουν στους πειρασμούς και αιχμαλωτίζονται στο πλυντήριο της Υβόν Καρέ. Ευτυχώς η Φανέτ έμεινε έξω. Μετερχόμενη ένα απίστευτο κόλπο θα καταφέρει να τα ελευθερώσει και να οργανώσει μια ιδιότυπη δίκη όπου οι ενήλικες θα κηρυχθούν ένοχοι και θα απολαύσουν τα λασπόλουτρα των παιδιών!

  Το κείμενο της Elise Gravel  και η εικονογράφηση της  Magali Le Huche  ρίχνουν μια τρυφερή, αστεία και έξυπνη ματιά στην παιδική ηλικία. Οι δύο δημιουργοί περιγράφουν έναν κόσμο δίχως κανόνες και περιορισμούς όπου τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα τη συνεργατικότητα, την ευθύνη και την κοινωνικότητα. Αισιόδοξο, ανατρεπτικό και ευφάνταστο λειτουργεί «απελευθερωτικά» για μικρούς και μεγάλους.  Υιοθετήστε τη «φυλή των βρομύλων» και θα περάσετε αξέχαστες ώρες ανάγνωσης.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.