Μια εικονογραφημένη βιογραφία, η πρώτη για παιδιά και νέους, ζωντανεύει στιγμιότυπα από τη ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου

Μια εικονογραφημένη βιογραφία, η πρώτη για παιδιά και νέους, ζωντανεύει στιγμιότυπα από τη ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου

Κρήτη, Νομική Σχολή Αθηνών, Κρητική Πολιτεία, Κόμμα Φιλελευθέρων, εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, Βαλκανικοί  Πόλεμοι, Μεγάλος Πόλεμος, Μεγάλη Ιδέα, Μικρασιατική Εκστρατεία, Παρίσι, δύο απόπειρες δολοφονίας, πολιτιστική άνθιση , διπλωματία, δύο σύζυγοι, δύο γιοί και τρία εγγόνια συνθέτουν την πορεία του μεγάλου έλληνα πολιτικού που με τη ζωή και το έργο του σημάδεψε τον 20ο αιώνα.

Η Μάρω Βασιλειάδου και η Θέντα Μιμηλάκη ένωσαν και πάλι τις δυνάμεις τους, μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο 1821 ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία, και με τη συμβολή του ιστορικού Κωστή Γκοτσίνα, δημιούργησαν ένα αφήγημα γεμάτο ιστορικά τεκμήρια και αρχειακό υλικό, αλλά παράλληλα εύληπτο, ευχάριστο και καλαίσθητο ανάγνωσμα για όλες τις ηλικίες.

Χάρη στην ευρηματική προσέγγιση των τριών δημιουργών, προσωπικά βιώματα και εμπειρίες του Ελευθέριου Βενιζέλου συμπλέουν με την πορεία του στη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Η συναναστροφή του με άγγλους και γάλλους διπλωμάτες έγινε αφορμή να γνωρίσει την πρώτη του σύζυγο, Μαρία Κατελούζου. Η διαπραγμάτευση του Βαλκανικού Συμφώνου συνέπεσε με την γέννηση του έρωτα της Έλενας Σκυλίτση για εκείνον. Και, φυσικά, ήταν εκείνη που έπεσε πάνω του και τον προστάτεψε με το σώμα της τη στιγμή της δεύτερης απόπειρας δολοφονίας εναντίον του.

Πέρα από το πλήθος πληροφοριών που αφορούν τη διαμόρφωση  του ελληνικού κράτους από εκείνο που γνώρισε ο Λευτεράκης παιδί μέχρι αυτό που άφησε ο Βενιζέλος και μοιάζει από πολλές απόψεις με την Ελλάδα του σήμερα, η συγγραφέας φωτίζει και τις καθημερινές του συνήθειες, ιδιαιτερότητες, προτιμήσεις, ιδιοτροπίες, ή και αδυναμίες της προσωπικότητάς του.

 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έδειξε την αγάπη του για τη μάθηση από νεαρή ηλικία. Μόνος του έμαθε αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Κατάφερε να αλλάξει τη γνώμη του πατέρα του και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτή του η κλίση διαφαίνεται στους νόμους που θέσπισε κατά της παιδικής εργασίας και υπέρ της υποχρεωτικής και δωρεάν εκπαίδευσης. Βαθιά καλλιεργημένος και κοσμοπολίτης, συνέβαλε αποφασιστικά στην ακμή της πολιτιστικής ζωής του τόπου. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης θητείας του ιδρύθηκε το Εθνικό Θέατρο, αναβίωσαν οι Δελφικές Εορτές από τον Άγγελο Σικελιανό και την Εύα Πάλμερ, ο Μανώλης Καλομοίρης συνέθεσε την όπερα Ο Πρωτομάστορας και του την αφιέρωσε, εγκαινίασε την έκθεση της ομάδας «Τέχνη» που έγινε το 1919 στο Παρίσι.

Η εικονογραφημένη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία» για τον επαναστάτη, νομικό, πολιτικό, διπλωμάτη, Ελευθέριο Βενιζέλο, που έζησε στιγμές χαράς και δόξας, δοκιμάστηκε από τη ζωή και την Ιστορία και επηρέασε όσο λίγοι τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα αποτελεί μια θαυμάσια εισαγωγή στα σημαντικότερα επαναστατικά, πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα των 72 χρόνων που άφησαν το αποτύπωμά τους στην Κρήτη, την Ελλάδα και διεθνώς.

Βρείτε το βιβλίο εδώ από τις εκδόσεις Διόπτρα.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.