1821 - Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία | Μία πρωτότυπη έκδοση για μικρούς και μεγαλύτερους!

1821 - Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία | Μία πρωτότυπη έκδοση για μικρούς και μεγαλύτερους!

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός. Όμως τι ακριβώς συνιστά για το έθνος μας; Κατά πόσο διαμόρφωσε την εθνική μας συνείδηση και ποια η σχέση της με τη σημερινή Ελλάδα; Ποιος ο ρόλος της στην καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας;

Το βιβλίο των εκδόσεων Διόπτρα 1821 ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία σε κείμενο Μάρως Βασιλειάδου, εικόνες Θέντας Μιμηλάκη και επιστημονική επιμέλεια Ηλία Κολοβού μας γυρίζει διακόσια ολόκληρα χρόνια πίσω και αφηγείται την αυθόρμητη εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στον τουρκικό ζυγό, από τις απαρχές της μέχρι την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

Η Ελληνική Επανάσταση ήταν against all odds. Χάρη στην κινητοποίηση της Φιλικής Εταιρείας που είχε στόχο να προετοιμάσει και να ξεκινήσει απελευθερωτικό πόλεμο στους ελληνικούς τόπους, η εξέγερση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και γρήγορα εξαπλώθηκε στη Στερεά Ελλάδα κι από εκεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Στις σελίδες του βιβλίου τονίζεται ο νεωτερικός χαρακτήρας της Επανάστασης. Απο την προκήρυξη του Ρήγα και των συντρόφων του μέχρι την A' Εθνοσυνέλευση το αποτύπωμα της Αμερικάνικης Επανάστασης του 1787 και της Γαλλικής Επανάστασης του 1789 είναι έκδηλο. Οι Έλληνες επηρεάστηκαν από τις αρχές του Διαφωτισμού και υιοθέτησαν το σύνθημα «Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφοσύνη». Διεκδίκησαν ισοτιμία και ανεξηθρησκεία. Το πρώτο Σύνταγμα που ψηφίστηκε καθιέρωνε ότι στο νέο κράτος τις αποφάσεις θα παίρνει ο λαός, όπως όριζε η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Κείμενα και εικονογράφηση πλάθουν ψυχογραφικά τους χαρακτήρες των μεγάλων μορφών του 1821. Οι αναγνώστες μαγεύονται από τη φιλομάθεια του Αδαμάντιου Κοραή, τη φλόγα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και την γενναιοδωρεία της Μαντώς Μαυρογένους. Οι αναφορές στα δημοτικά τραγούδια και την ποίηση αναπλάθουν μια ολόκληρη εποχή. Μικροί και μεγάλοι θαυμάζουν τα κατορθώματα, τις μάχες και τις δυσκολίες που περνούσαν οι κλέφτες. Οι Ευρωπαίοι διαβάζουν τα ποιήματα του Ανδρά Κάλβου και του Διονύσιου Σολωμού και προσέχουν περισσότερο τον Ελληνικό Αγώνα.

Οι τρεις δημιουργοί του βιβλίου μέσα από λέξεις, εικόνες και χάρτες, μας καλούν στην περιπέτεια μιας επανάστασης που είχε αρχικό στόχο να εκθρονίσει τον σουλτάνο, αλλά γρήγορα έφερε το ελληνικό έθνος στο κέντρο του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Από την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης δημιουργήθηκε το κίνημα του φιλελληνισμού και συνεχίστηκε μέχρι και τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης της Ελλάδας. Ένθερμος υποστηρικτής του ελληνικού ζητήματος ο λόρδος Βύρων που έγραψε επιστολές σε ηγεμόνες και ανθρώπους με επιρροή, μιλώντας για το δίκιο των Ελλήνων.

Ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για σημαντικούς καλλιτέχνες. Χαρακτηριστικό παραδείγμα η Σφαγή της Χίου του Ευγένιου Ντελακρουά, όπου απεικονίζει τη σφαγή της Χίου από τους Οθωμανούς.

Γιατί λοιπόν είναι σημαντικό και ενδιαφέρον το 1821 ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία για τα παιδιά μας; H γνώση του ένδοξου παρελθόντος μας γεμίζει περηφάνεια και μας αποτρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη, κατά συνέπεια  μας βοηθάει να διαμορφώσουμε υπεύθυνους ενήλικες.

Μια υπέροχη συνεργασία και μια εξαιρετική έκδοση.
Για να καταλάβουμε τι επιτέλους γιορτάζουμε την 25η Μαρτιού.

 

Αγοράστε το βιβλίο εδώ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.