Διαβάσαμε τον «Σιδερένιο Γίγαντα» του Ted Hughes, ένα υπέροχο βιβλίο για μικρούς και μεγάλους | Εκδ. Παπαδόπουλος

Διαβάσαμε τον «Σιδερένιο Γίγαντα» του Ted Hughes, ένα υπέροχο βιβλίο για μικρούς και μεγάλους | Εκδ. Παπαδόπουλος

Ο Σιδερένιος Γίγαντας φτάνει στο χείλος του γκρεμού. Με τα μάτια του ψάχνει τη θάλασσα. Δεν έχει δει ποτέ του θάλασσα.’Οπως λικνίζεται στον δυνατό αέρα, κάνει ένα βήμα μπροστά και γκρεμοτσακίζεται. Τα κομμάτια του, διάσπαρτα παντού, στέκουν σιωπηλά και ακίνητα. Με τη βοήθεια των γλάρων ξανασυναρμολογεί το σώμα του και βυθίζεται στη θάλασσα.

Ένα απόγευμα, ένα αγόρι ονόματι Χόγκαν πάει για ψάρεμα. Κάτι περίεργο νιώθει. Μια τεράστια σκοτεινή φιγούρα σκαρφαλώνει πάνω από την άκρη του γκρεμού. Η εμφάνιση του Σιδερένιου Γίγαντα τρομάζει όλο το χωριό. Το περίεργο πλάσμα τρώει ό,τι μεταλλικό βρίσκει στο πέρασμά του.Έντρομοι οι κάτοικοι αποφασίζουν να τον παγιδεύσουν σε μια τεράστια τρύπα στο έδαφος. Ο Σιδερένιος Γίγαντας πέφτει στο λάκκο. Και ενώ όλοι είναι χαρούμενοι, ο Χόγκαρτ νιώθει τύψεις.

Η άνοιξη δεν προμηνύεται ήσυχη. Ο Σιδερένιος Γίγαντας κάνει την επανεμφάνισή του. Ελευθερώνεται από την παγίδα του και καταβροχθίζει όλα τα συρματοπλέγματα, τους μεντεσέδες, τις αυλόπορτες και τους μεταλλικούς σκουπιδοτενεκέδες. Για να κατευνάσουν την πείνα του, ο Χόγκαρτ και οι αγρότες θα τον κλείσουν σε μια μεγάλη μάντρα με παλιοσίδερα.

Μια μέρα τα πράγματα πήραν περίεργη τροπή. Τα αστέρια έγιναν πιο φωτεινά και πιο μεγάλα. Μια φρικτή μαύρη σιλουέτα άρχισε να πετά από το κέντρο του γιγάντιου αστεριού με κατεύθυνση προς τη γη. Το παράξενο τέρας θα απαιτούσε να το ταϊζουν. Άνθρώπους, ζώα, δάση δεν το ένοιαζε τι και πώς, φτάνει να ήταν ζωντανό. Έντρομοι οι κάτοικοι θα κυρήξουν πόλεμο εναντίον του. Τα ανθρώπινα όπλα δεν θα έχουν καμία επίδραση πάνω του. Οι βασιλείς, οι πρόεδροι και οι υπουργοί είναι απογοητευμένοι. Οι αγρότες, οι εργάτες και οι υπάλληλοι επίσης.Στο άκουσμα των σκέψεων τους ο Χόγκαρτ θα καλέσει τον Σιδερένιο Γίγαντα να γίνει υπερασπιστής της γης.

Η μονομαχία θα είναι αδυσώπητη. Ενώ ο Σιδερένιος Γίγαντας θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τη δοκιμασία, το τέρας θα λυγίσει.Ηττημένο θα υποχρεωθεί να ζήσει στο φεγγάρι,αλλά κάθε βράδυ θα πετά γύρω από τη γη και θα τραγουδά. Ο Σιδερένιος Γίγαντας θα γίνει ήρωας. Θα επιστρέψει στη μάντρα με τα σιδερικά. Και καθώς θα μασουλά καρφάκια και αυτοκίνητα, θα σιγομουρμούριζει το τραγούδι του τεράστιου σκλάβου στα ουράνια. Εφεξής όλοι θα ζουν ειρηνικά και θα απολαμβάνουν αυτή την περίεργη, άγρια, μακάρια μουσική από τον γιγάντιο αοιδό του Διαστήματος.

Αυτή είναι η ιστορία του Σιδερένιου Γίγαντα που έγραψε ο Ted Hughes το 1968 και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες.

Η συγκινητική ιστορία ανάμεσα στον Χόγκαρτ και το σιδερένιο πλάσμα με την αδηφάγο όρεξη για παλιοσίδερα έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Warner Bros το 1999, ενώ ανέβηκε και ως ροκ όπερα το 1989 από τον Pete Townshed, βασικό μέλος του αγγλικού συγκροτήματος The Who.

Ο Ted Hughes δημιούργησε ένα συμβολικό παραμύθι που μιλά για τις αρετές της φιλίας, της ανοχής και της διαφορετικότητας.  Έναν φιλοσοφικό μύθο που απορρίπτει τη βία και προάγει την αυτοδιάθεση. Ένα βαθιά αντιπολεμικό κείμενο.

Στην ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση των εκδόσεων Παπαδόπουλος η υπέροχη εικονογράφηση του Chris Mould συμπληρώνει υποδειγματικά το κείμενο. Οι αποχρώσεις του μπλε και το χρώμα της σκουριάς του προσδίδουν εικαστική αξία και το καθιστούν ένα πραγματικό έργο τέχνης.

Στα ελληνικά ευτύχησε να μεταφραστεί υποδειγματικά από την ποιήτρια και μεταφράστρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.

Ένα ανάγνωσμα για μικρά και μεγάλα παιδιά.
Ένα κόσμημα για τη βιβλιοθήκη σας.

Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.