Διαβάσαμε :: «Ο Άτλας του Χρόνου» | Εκδ. Διόπτρα

Διαβάσαμε :: «Ο Άτλας του Χρόνου» | Εκδ. Διόπτρα

Το έργο των Tommaso Maiorelli και Clara Manea Ο Άτλας του Χρόνου είναι μια εξαιρετική επίλογη για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την παγκόσμια ιστορία και τη μεγάλη αφήγηση. Οι δύο δημιουργοί με οδηγό το «Πότε», το «Πού», το «Γιατί» και το «Πώς» προσπαθούν να εξηγήσουν ότι τα νερά του παρόντος έρχονται από ένα μακρινό παρελθόν. 

Η ιστορική γραμμή ξεκινά από την Ιστορία της Γης και του Σύμπαντος (τα άτομα, τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες δημιουργήθηκαν από το Bing Bang) και καταλήγει στην Ιστορία (την εποχή του Μετάλλου και τις πρώτες διακρίσεις των επαγγελμάτων), κάνοντας έναν ενδιάμεσο σταθμό στην Προϊστορία (την εμφάνιση των μεγάλων ανθρωπόμορφων πιθήκων).

Η πορεία του κόσμου ακολουθεί αρχαίους δρόμους. Είτε ξεκινά από τη χρονική αφετηρία που έθεσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι (το έτος ίδρυσης της Ρώμης) είτε από τη χρονολογία που επέλεξαν οι αρχαίοι Έλληνες (την πρώτη Ολυμπιάδα) για να τοποθετήσουν ένα γεγονός στην ιστορική γραμμή. Τα έξι κεφάλαια δεν επιχειρούν να παραθέσουν απλώς μια αλληλουχία γεγονότων, αλλά αποτελούν μια καλή ευκαιρία για αναστοχασμό πάνω στη φύση του κάθε λαού.

Ο Tommaso Maiorelli και η Carla Manea με όχημα τις κατακτήσεις των Βικινγκ, τις μάχες των Περσών, τις κατακτήσεις των θαλασσοπόρων, αλλά και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και την αρχή του Ψυχρού Πολέμου, εξηγούν τη σημασία της ακμής ενός πολιτισμού και τις οδυνηρές επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης.

Η έρευνά τους επεκτείνεται στις θεματικές των επαγγελμάτων και του πολιτισμού που όρισαν την εξέλιξη της ανθρωπότητας και  στάθηκαν απαραίτητα για την καταγραφή της Ιστορίας. Υιοθετώντας μια συμπεριλιπτική οπτική, εξετάζει την εργασία του αρχαιολόγου, του παλαιοντολόγου, του αστροφυσικού και πολλών άλλων. Αφιερώνει χώρο και χρόνο στα επιτεύγματα της αρχιτεκτονικής (από τις πυραμίδες έως του ουρανοξύστες), μνημονεύει τα πλέον σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας (από την Εποποιία του Γκιλγκαμές έως τα graphic novel), διατρέχει την εξέλιξη της ζωγραφικής (από τα προϊστορικά γλυπτά μέχρι τα γκράφιτι) και φτάνει στην γέννηση του κινηματογράφου και της φωτογραφίας.

Ευφάνταστο, ενδιαφέρον, λεπτομερές και πολύχρωμο, ο εικονογραφημένος Άτλας των Tommaso Maiorelli και Carla Manea βυθίζεται στα ύδατα του χρόνου για να αναδείξει όλα όσα εμπεριέχει το ποτάμι που λέγεται Ιστορία.

Υπέροχο ανάγνωσμα για μικρούς και μεγάλους.

Καταπληκτικό δώρο για τις γιορτές που έρχονται.

Tommaso Maiorelli και Carla Manea
Ο Άτλας του Χρόνου
Μτφρ Στέλλα Πεκιαρίδη
Εκδόσεις Διόπτρα

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.