Διαβάσαμε: «Η βαλίτσα με τα μυστικά του κυρίου Μπένγιαμιν» της Pei-Yu Chang | Εκδ. Φουρφούρι

Διαβάσαμε: «Η βαλίτσα με τα μυστικά του κυρίου Μπένγιαμιν» της Pei-Yu Chang | Εκδ. Φουρφούρι

Ένας φιλόσοφος που μοιάζει με μάγο, γιατί συνήθως φοράει ένα πολύ  μεγάλο καπέλο και κρατάει ένα μπαστούνι που μοιάζει με ραβδί, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα του εξαιτίας της φυλετικής πολιτικής του Χίτλερ εναντίον των Εβραίων. Με τη βοήθεια της Λίζα Φίτκο θα διασχίσει τα Πυρηναία Όρη μέχρι τα ισπανικά σύνορα δίχως να αποχωριστεί την τεράστια βαλίτσα του.’Ομως τι μπορεί να κρύβει μέσα της;

Οι εικασίες είναι πολλές. Έχει μέσα την καλύτερη φιλοσοφική ιδέα όλων των εποχών ή ένα χειρόγραφο για τη σπουδαία ιστορία της φωτογραφίας; Κρύβει είκοσι κιλά από τα καλύτερα λουκάνικα της πόλης του ή πενήντα βάζα μαρμελάδα της γιαγιάς του; Κι αν στη μυστηριώδη βαλίτσα  υπάρχει το πιο επικίνδυνο  όπλο που θα στρέψει εναντίον των Ναζί; Κι αν ναι, τι από τα δύο είναι: μια ιπτάμενη πολεμική μηχανή που μετατρέπεται και σε υποβρύχιο ή ένας αόρατος πύραυλος που ποτέ δεν χάνει τον στόχο του;

Το ερώτημα θα μείνει αναπάντητο. Ο κύριος Μπένγιαμιν δεν θα καταφέρει να περάσει τα σύνορα. Η τελευταία φορά που θα τον δουν είναι σε ένα μικρό ξενοδοχείο πάνω στα βουνά. Θα εξαφανιστεί και όλοι μέχρι και σήμερα αναρωτιούνται ακόμα τι είχε μέσα στη μυστηριώδη βαλίτσα.

Στο πρώτο της παιδικό βιβλίο η Pei-Yu Chang επιλέγει να μιλήσει για την αξία της προσωπικής ελευθερίας και τις αποστάσεις που κάποιες φορές χρειάζεται να πάρουμε για τη διαφυλάξουμε. Η συγγραφέας από την Ταϊβάν χρησιμοποιεί μικτές τεχνικές και  υπαινικτικά στοιχεία κολάζ για να μεταφέρει τη μελαγχολία του ταξιδιού και την ευκολία με την οποία οι κυβερνήσεις, χθες και σήμερα, διώκουν ανθρώπους με «πρωτότυπες ιδέες».

Ένα υπέροχο παιδικό αφήγημα βασισμένο στην άκρως αληθινή ιστορία του Βάλτερ Μπένγιαμιν.

 

 

 

 

 

Pei-Yu Chang

«Η βαλίτσα με τα μυστικά του κυρίου Μπένγιαμιν»

Μτφρ.: Θάνος Καραγιαννόπουλος

Εκδόσεις Φουρφούρι

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.