Διαβάσαμε: «Έχω δικαίωμα; έχω δικαίωμα!» των Πάνου Χριστοδούλου και Στέλλας Στεργίου

Διαβάσαμε: «Έχω δικαίωμα; έχω δικαίωμα!» των Πάνου Χριστοδούλου και Στέλλας Στεργίου

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού (20 Νοεμβρίου) και εμείς εδώ στο deBόp σας παρουσιάζουμε το βιβλίο των Πάνου Χριστοδούλου και Στέλλας Στεργίου Έχω δικαίωμα; έχω δικαίωμα!, που μας εισάγει στον μοναδικό κόσμο των παιδιών.

Στις σελίδες του βιβλίου αναλύονται τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν κάθε παιδί και το καθιστούν διαφορετικό. Τα στοιχεία που το προσδιορίζουν και αφορούν την εθνικότητα, την ιδιότητα τους ως μέλος μιας ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας, αλλά και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να είναι μέλος μιας οικογένειας. Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, σε κάθε του διάσταση, διάφορες μορφές οικογένειας δημιουργούνται, όμως πάντα εκείνη παραμένει η πρώτη ομάδα στην οποία ανήκουμε και στους κόλπους της μαθαίνουμε πώς να συναναστρεφόμαστε με τους άλλους, πώς να δημιουργούμε δεσμούς και ότι έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Το δικαίωμα στη στέγη είναι αδιαμφισβήτητη συνθήκη ομαλής εξέλιξης κάθε παιδιού. Είναι εκείνος ο χώρος που του επιτρέπει να απομονωθεί, να χαλαρώσει, να γίνει το καταφύγιο του.

Είτε μιλάμε για μουσικό ή καλλιτεχνικό σχολείο είτε για συμβατικό, η αξία της εκπαίδευσης δεν αλλάζει στον πυρήνα της. Το σχολείο δίνει στο παιδί τις γνώσεις και τις δεξιότητες που του ανοίγουν στη ζωή περισσότερες προοπτικές.

Στην εποχή του play and learn το παιχνίδι αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Καλλιεργεί τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την ελευθερία, τη συνεργασία, τη συγκίνηση, τη χαρά, τη λύπη, τη μάθηση και τους κανόνες.

Τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως όντα με ελεύθερη βούληση. Οι γονείς καλούνται να τους δώσουν την ευκαιρία να αποκτήσουν την αίσθηση του ελέγχου, αφήνοντάς τα να εκφράσουν τις σκέψεις και τη γνώμη τους. Τα οφέλη που αποκτά το παιδί όταν νιώθει ικανό να επιλέξει μόνο του οδηγούν στη διαμόρφωση μιας ελεύθερης προσωπικότητας.

Το δικαίωμα του παιδιού στην υγεία, σωματική και ψυχική, είναι αναφαίρετο. Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται την απαραίτητη φροντίδα, προστασία και το καλύτερο δυνατό επίπεδο υγείας. Κάθε παιδί πρέπει να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατρικής θεραπείας και αποκατάστασης.

Η ενδελεχής έρευνα του Πάνου Χριστοδούλου και η ευφάνταστη εικονογράφηση της Στέλλας Στεργίου συμπληρώνονται τέλεια με το εξαιρετικά πλούσιο παράρτημα της έκδοσης: το παιχνίδι της πόλης των δικαιωμάτων, οι ήρωες των δικαιωμάτων, η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού με απλά λόγια και το γλωσσάρι, προτρέπουν τα παιδιά να μάθουν τα δικαιώματά τους, πώς να τα διεκδικούν, πώς να τα προστατεύουν και πού μπορούν να απευθυνθούν για αυτά.

Η εξαιρετική δουλειά από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού γίνεται αφορμή για συζήτηση γύρω από αυτό το ευαίσθητο θέμα, ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους.

Ένα βιβλίο που θα αγαπήσετε και θα θέλετε να διαβάζετε ξανά και ξανά.

Πάνος Χριστοδούλου Στέλλα Στεργίου
Έχω δικαίωμα; έχω δικαίωμα!
Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.