Διαβάσαμε: «Εμείς οι ασταμάτητοι-Βιβλίο Δεύτερο» των Yuval Noah Harari και Ricard Zaplana Ruiz

Διαβάσαμε: «Εμείς οι ασταμάτητοι-Βιβλίο Δεύτερο» των Yuval Noah Harari και Ricard Zaplana Ruiz

Γιατί ο κόσμος δεν είναι πάντα δίκαιος; Γιατί υπάρχουν εξετάσεις στο σχολείο; Γιατί οι μεγάλοι φοβούνται τους φόρους; Γιατί κάποιοι φαραώ σαν τον Ακενατών μπορούσαν να λένε σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους τι να κάνουν και γιατί όλοι οι άλλοι άρχισαν να τους υπακούν; 

Για όλα τα παραπάνω ερωτήματα, ο ιστορικός και φιλόφοφος Yuval Noah Harari θέτει ερωτήματα, κάνει υποθέσεις και δίνει απαντήσεις. Δεν παραθέτει αριθμούς, στατιστικές και στοιχεία, αλλά αφηγείται ιστορίες για τα αντικρουόμενα γεγονότα, που επισυμβαίνουν την ίδια στιγμή. Η Αγροτική Επανάσταση έλυσε το πρόβλημα της τροφής, αλλά επέφερε πανδημίες και λοιμούς. Η δημιουργία μεγάλων πόλεων διασφάλισε την ασφάλεια των πολιτών, αλλά ενέτεινε τους φόβους τους. Η επιβολή κανόνων εγγυήθηκε την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, αλλά όξυνε τις κοινωνικές ανισότητες.

Το μάντρα «Δούλευε σκληρά, κάνε πολλά παιδιά και πλήρωνε τους φόρους σου» επιβλήθηκε διαδοχικά από τους ιερείς, τους βασιλιάδες και τους γραφειοκράτες. Όλοι οι ανώτεροι έπλασαν ιστορίες, οι οποίες ουδεμία σχέση είχαν με τους κανόνες της φύσης, για να πείσουν τους κατώτερους για την αναγκαιότητα της ιεραρχίας και την επιβολή των κανόνων. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, κατάφεραν να ελέγχουν, να καταστρέφουν ή να σώζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Ο καθηγητής πανεπιστημίου και συγγραφέας Yuval Noah Harari με τη βοήθεια του εικονογράφου Ricard Zaplana Ruiz προτείνει έναν νέο τρόπο αφήγησης της ανθρωπότητας και κάνει προσβάσιμες στην παιδική σκέψη τις θετικές επιπτώσεις και τις αρνητικές συνέπειες της εξέλιξής της.

Το βιβλίο Εμείς οι ασταμάτητοι είναι μια συνεργασία των εκδόσεων Μεταίχμιο με τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια και αποτελεί το δεύτερο μέρος της τετραλογίας των Yuval Noah Harari και Ricard Zaplana Ruiz.

Yuval Noah Harari-Ricard Zaplana Ruiz 
Εμείς οι ασταμάτητοι-Βιβλίο Δεύτερο
Μτφρ Μιχάλης Λαλιώτης
Εκδόσεις Μεταίχμιο

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.