Τρύπες και Ξύλινα Σπαθιά σε λευκό βινύλιο

Τρύπες και Ξύλινα Σπαθιά σε λευκό βινύλιο

Το 1985 ήταν μια σημαντική χρονιά για τις «ταξιδιάρες ψυχές» της ροκ. Η εναλλακτική μπάντα που είχαν στήσει στην Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Αγγελάκας (φωνή), ο Γιώργος Καράς (μπάσο), ο Μιχάλης Κανατίδης (κιθάρα) κι ο Κώστας Φλωροσκούφης (τύμπανα), έδωσε ένα γερό ταρακούνημα στην ελληνική, ροκ σκηνή με την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο στούντιο Αγροτικόν με μηχανικό ήχου τον Νίκο Παπάζογλου και κυκλοφόρησε από τη νεοσύστατη τότε, Ano Kato Records. Χάρη στον τραχύ ροκ ήχο τους, τους ωμούς -συχνά οργισμένους- στίχους του Αγγελάκα και την εκρηκτική σκηνική τους παρουσία, οι Τρύπες απέκτησαν φανατικούς φίλους κι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία του ελληνικού ροκ.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1993 η ίδια εταιρία κυκλοφορεί το ντεμπούτο-άλμπουμ ενός συγκροτήματος από τη Βέροια. Ήταν ο δίσκος «Ξεσσαλονίκη» από τα Ξύλινα Σπαθιά, ένα συγκρότημα με ιδιαίτερο ήχο -κάτι ανάμεσα σε ποπ, ροκ κι electronica. Μια κριτική του δίσκου αναφέρει: «Το "Ξεσσαλονίκη" πρόκειται για κάτι πολύ πιο σπουδαίο από αυτό που φαινομενικά υπήρξε τότε: ένα νέο ρεύμα για το εγχώριο ροκ...». Το «Τρένο-Φάντασμα» ,η «Αδρεναλίνη», η «Σιωπή», ο «Βασιλιάς της Σκόνης» αγαπήθηκαν αμέσως από το μουσικόφιλο κοινό και το συγκρότημα του Παύλου Παυλίδη (φωνή, κιθάρα), Βασίλη Γκουνταρούλη (πλήκτρα, samplers), Χρήστου Τσαπράζη (μπάσο) και Πάνου Τόλιου (τύμπανα, κρουστά) πήρε τη θέση του ανάμεσα στα κορυφαία ελληνικά μουσικά σχήματα.

 

Τα δύο αυτά κλασσικά, ιστορικά άλμπουμ της ελληνικής ροκ σκηνής είχαν κυκλοφορήσει σε συλλεκτική έκδοση βινυλίου το 2014. Για την ακρίβεια, ο δίσκος των Ξύλινων Σπαθιών, στην έκδοση αυτή, περιλαμβάνει 10 από τα 14 τραγούδια του «Ξεσσαλονίκη» κι έχει τίτλο «Ξύλινα Σπαθιά». Και τα δύο άλμπουμ εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα. Τα ευχάριστα νέα είναι πως και οι δύο δίσκοι επανακυκλοφορούν σε δεύτερη έκδοση Λευκού βινυλίου.
Όσοι αγαπάτε τις Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά, σπεύσατε!

* Κυκλοφορούν αποκλειστικά στα καταστήματα δίσκων από την MLK και την ANO KATO RECORDS.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.