«Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις» | Μία έκθεση - ταξίδι στο χρόνο για τα 70 χρόνια του Ινστιτούτου Γκαίτε

«Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις» | Μία έκθεση - ταξίδι στο χρόνο για τα 70 χρόνια του Ινστιτούτου Γκαίτε

Το Ινστιτούτο Γκαίτε γιορτάζει τα 70 του χρόνια κι αυτός ίσως να είναι μία ακόμη αφορμή για να επισκεφθούμε το ανακαινισμένο εδώ και λίγα χρόνια κι ακόμη πιο αγαπημένο έτσι κτίριο της οδού Ομήρου.
Η άλλη; Η αναδρομή στο δραστήριο παρελθόν του, μέσα από πλούσιο υλικό τοποθετημένο σε καίρια σημεία της εισόδου, της βιβλιοθήκης, του χώρου προβολών στο υπόγειο και αλλού - ένα ιδιότυπο «κυνήγι θησαυρού» σκηνοθετημένο από δύο σύγχρονους εικαστικούς που μας καλεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο με συνεπιβάτες μεγάλα ονόματα του εγχώριου και παγκόσμιου στερεώματος και «άγνωστους μικρούς ήρωες» που «έβαλαν το λιθαράκι τους» ώστε στο Γκαίτε να ανθίζει πάντα ο πολιτισμός.

Ο λόγος για την έκθεση: «Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις.».

Φωτογραφία καθηγήτριας γερμανικών σε αίθουσα διδασκαλίας του Ινστιτούτου κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1950.


Σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης του αρχείου του, το Goethe-Institut Athen προσκάλεσε την Ινώ Βαρβαρίτη και τον Γιάννη Δελαγραμμάτικα να «κοιτάξουν» μες στα αρχεία του και τους ανέθεσε να αναπτύξουν ένα έργο, το οποίο, μέσα από ιστορικά τεκμήρια, χαρτογραφεί την πολιτιστική ζωή και ταυτόχρονα αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα των τελευταίων 70 ετών στην Αθήνα, αλλά και πέρα από αυτήν. Μέσα από την τοποειδική αυτή έκθεση το Ινστιτούτο στοχεύει να ρίξει φως στις πιθανές συνδέσεις του αρχείου, όπως και στις «διασταυρώσεις» του ίδιου του Goethe-Institut Athen, με την κοινωνία σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Εξώφυλλο του πολιτιστικού προγράμματος Ιανουάριος 1982. Η υπουργός Μελίνα Μερκούρη και η αναπληρωτής υπουργός Χίλντεγκαρντ Χάμμ-Μπρύχερ αγκαλιάζονται μετά τις ομιλίες τους στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Ινστιτούτου στην οδό Ομήρου 14-16 στις 25 Ιανουαρίου 1982.


Φωτογραφίες, προγράμματα, προσκλήσεις, φυλλάδια, εκδόσεις, κατάλογοι από πολιτιστικές δράσεις που (συν)διοργάνωσε ή/και υποστήριξε το Ινστιτούτο καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του στην Αθήνα, τροφοδοτούν και δομούν αποσπασματικά το αφήγημα των δύο καλλιτεχνών. Mέσα από κείμενα και επιλεγμένο αρχειακό υλικό από την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα του Goethe-Institut κατά τις τελευταίες επτά δεκαετίες στην πόλη, οι δυο εικαστικοί επιχειρούν «να διερευνήσουν τις σημασιολογικές δυνατότητες και τους αφηγηματικούς μετασχηματισμούς του πολιτιστικού αρχείου του οργανισμού», όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι, και στήνουν μια σειρά από αρχειακά επεισόδια

Από αριστερά: Εξώφυλλο προγράμματος του Goethe-Institut Athen, Ιανουάριος 1974 Εξώφυλλο προγράμματος του Goethe-Institut Athen, Ιανουάριος 1968 Εξώφυλλο προγράμματος του Goethe-Institut Athen, Ιανουάριος 1964


Αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς επιτόπιας έρευνας στα πολιτιστικά τεκμήρια του Goethe-Institut Athen, η εγκατάσταση της Βαρβαρίτη και του Δελαγραμμάτικα αποτελεί μια σύνθεση από δεκαεννέα θεματικές ενότητες που εστιάζουν «σημειακά» σε συγκεκριμένες δράσεις και εκδηλώσεις από το 1950 και μετά. Γεγονότα και ιστορίες που πιθανά συγκλίνουν, ξεδιπλώνουν σημαντικές οικουμενικές πτυχές της πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής μας ιστορίας. Οι δύο καλλιτέχνες θέτουν υποδόρια καίρια ερωτήματα που αφορούν όλους μας, ενώ παράλληλα μας υπενθυμίζουν τη σημασία της στάσης και του αναστοχασμού σε μια «διαδρομή» με πολλαπλές κατευθύνσεις και ποικίλους προορισμούς.

Φωτογραφία από τη Βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Athen στην οδό Φειδίου 14-16 τη δεκαετία του 1970.


Οι δυο καλλιτέχνες προσκαλούν τους επισκέπτες να γίνουν ενεργοί συμμέτοχοι στο εγχείρημά τους και να συλλέξουν υλικό που αποτελεί μέρος της εγκατάστασης, διαμορφώνοντας έτσι το δικό τους προσωπικό αρχείο. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης οι θεατές (κάθε ηλικίας) θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομαδικές ξεναγήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες – ως το κλείσιμο της έκθεσης στις 12 Ιανουαρίου.

Όλες οι λεπτομέρειες για την έκθεση εδώ καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα των ξεναγήσεων στις οποίες αξίζει να παρευρεθείτε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη, καλλιτεχνική έρευνα: Ινώ Βαρβαρίτη, Γιάννης Δελαγραμμάτικας

Σχεδιασμός έκθεσης: Γιαννίκος Βασιλούλης, Εύη Σουγκάρα

Γλωσσική επιμέλεια (ελληνικά): Απόστολος Βασιλόπουλος, Βασίλης Δουβίτσας

Μεταφράσεις (ελληνικά–γερμανικά): Δρ. Έλενα Παλλαντζά

Γλωσσική επιμέλεια (γερμανικά): Δρ. Ronald Düker

Πρωτοβουλία, οργάνωση, παραγωγή: Goethe-Institut Athen

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.