Το «θέατρο» ως ευκαιρία ένταξης ανήλικων προσφύγων και μεταναστών

Το «θέατρο» ως ευκαιρία ένταξης ανήλικων προσφύγων και μεταναστών

Το θέατρο ως ευκαιρία ένταξης ανήλικων προσφύγων και μεταναστών

Μια πρωτοβουλία του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων

Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιούνται από το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους με προσφυγική και μεταναστευτική καταγωγή με στόχο την κοινωνικοποίηση, την υποστήριξη της δημιουργικής ανάπτυξης και την αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της κοινότητας.  Πάνω από 100 ανήλικοι έχουν επωφεληθεί από την ευκαιρία να ενταχθούν στην κοινωνία μέσω του θεάτρου.

Συγκεκριμένα, αυτή τη χρονιά στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Ελαιώνα, πάνω από 30 παιδιά και έφηβοι ξεκίνησαν να παρακολουθούν εβδομαδιαία εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και δημιουργικής έκφρασης και επισκέπτονται, με τις «Διαδρομές Πολιτισμού», πολιτιστικά δρώμενα της πόλης (παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής, κινηματογράφος, εκθέσεις τέχνης, κ.ά.).

Οι διαπολιτισμικές δράσεις αποτελούν ένα μέσο ενδυνάμωσης, ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης και καταπολέμησης του εκφοβισμού και της περιθωριοποίησης των παιδιών και των εφήβων με προσφυγική και μεταναστευτική καταγωγή. Έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων και να διδάξουν δημιουργικές δεξιότητες μέσα από το θέατρο και την τέχνη. Επιπλέον, προσφέρουν ασφαλές περιβάλλον ψυχοσωματικής έκφρασης και ενισχύουν την ποιοτική μάθηση της γλώσσας σε ένα πλαίσιο μη τυπικής εκπαίδευσης. 

«Όταν πάω θέατρο νιώθω χαρούμενος και είναι καλό, γιατί μαθαίνω κάτι από αυτό και με βοηθάει να μάθω τη γλώσσα και πώς να μιλάω με άλλους. Μου αρέσει που μαθαίνω την πόλη και βλέπω καινούργιο κόσμο», δήλωσε ο Reza Alizada, 14 χρονών από το Αφγανιστάν.

Η Masuma Naqvi, 11 χρονών από το Πακιστάν πρόσθεσε: «Εμείς στον Ελαιώνα κάνουμε θέατρο με την κα Κατερίνα και παίζουμε όλοι μαζί και νιώθω πολλή αγάπη και πριν κάνω θέατρο δουλεύει η ώρα, αλλά όταν κάνω θέατρο σταματάει η ώρα. Νιώθω πολύ χαρούμενη».

Στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Ελαιώνα μόλις ολοκληρώθηκε καθημερινό καλοκαιρινό και φθινοπωρινό camp δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Το αμέσως προηγούμενο διάστημα λάμβαναν χώρα εβδομαδιαία εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και κουκλοθεάτρου για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, καθώς και εβδομαδιαίο εργαστήριο δημιουργικού δράματος για εφήβους στον ίδιο χώρο αλλά και στο Κέντρο Ένταξης Μεταναστών στη γειτονιά του Μεταξουργείου.    

Οι δράσεις του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών υλοποιούνται με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου - ΕΣΠΑ 2014-2020.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών μπορείτε να επικοινωνείτε στο kentrokoinotitas@athens.gr (υπόψη Αθηνάς Βρακατσέλη, Υπεύθυνης Δημοσιότητας).

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.