Το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για το φετινό καλοκαίρι και τη χειμερινή σεζόν 2021-2022

Το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για το φετινό καλοκαίρι και τη χειμερινή σεζόν 2021-2022

Χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στο παρελθόν, η Έρι Κύργια, μεταβατική Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, στη χθεσινή λιτή αλλά ουσιώδη συνέντευξη τύπου παρουσίασε τις θερινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, έχοντας μαζί της τους βασικούς συντελεστές τους (Κ. Ρήγος & Γ. Μόσχος), καθώς και το πρόγραμμα της χειμερινής περιόδου, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του. Άξιο αναφοράς είναι ότι οι σκηνοθετικές προτάσεις που θα παρουσιαστούν κατανέμονται ισάριθμα σε γυναίκες και άνδρες δημιουργούς.  

 

Η αρχική συνάντηση με τους θεατές θα δοθεί στην Επίδαυρο με το καθιερωμένο ραντεβού αριστοφανικής κωμωδίας, φέτος τους  «Ιππείς», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου (25-27/6) με έναν πολυμελή ανδρικό θίασο (Κων/νος Αβαρικιώτης, Πάνος Μουζουράκης, Λαέρτης Μαλκότσης, Κων/νος Μπιμπής κ.ά.) και τη Στεφανία Γουλιώτη ως κορυφαία του Χορού. Έναν μήνα αργότερα θα ακολουθήσουν οι «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, μια παράσταση που αναμένουμε με ενδιαφέρον, καθότι το ανέβασμά της σπανίζει (30 & 31/7, 1/8). Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε, ανάμεσα σε άλλους, τους Γιώργο Γλάστρα, Μαρία Κατσιαδάκη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Κώστα Μπερικόπουλο, Αργύρη Ξάφη, Δημήτρη Παπανικολάου, Θάνο Τοκάκη, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη.

Η προπώληση και για τις δύο παραγωγές έχει ξεκινήσει.

Στις καλοκαιρινές δραστηριότητες του Εθνικού περιλαμβάνονται η περιοδεία σε γειτονιές της πόλης με «Ιστορίες καθ’ οδόν» και η συμμετοχή στο διεθνές project «Το ταξίδι/The walk», που θα παρουσιαστεί στην Ελευσίνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. 

 

Στη χειμερινή σεζόν θα δούμε 7 παραγωγές, με έμφαση σε παλαιότερα κείμενα, που ωστόσο δεν μετρούν πολλά εγχώρια ανεβάσματα. Η επιστροφή του Γιάννη Χουβαρδά  με την επιτυχία του West End, «Πονηρό πνεύμα» του Νόελ Κάουαρντ, είναι ένα από αυτά και αναμένεται να σηματοδοτήσει την κεντρική κρατική σκηνή. Η σεζόν θα ανοίξει με τη «Φουέντε Οβεχούνα» του Ισπανού Λόπε δε Βέγα, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, ένα κείμενο του 17ου αιώνα που σκιαγραφεί πολιτικές και κοινωνικές ανακατατάξεις της εποχής του δημιουργού, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητά τους. Με τον περίφημο «Ματωμένο  γάμο» του επίσης Ισπανού Γκαρσία Λόρκα θα καταπιαστεί η Μαρία Μαγκανάρη, ενώ με ξεχωριστό ενδιαφέρον και υψηλές προσδοκίες αναμένεται το πόνημα του Άρη Μπινιάρη, που καλείται να σκηνοθετήσει το εμβληματικό έργο του Όργουελ «Η φάρμα των ζώων».

Στα πιο κλασικά κείμενα, θα συναντήσουμε εν προκειμένω τα «Αιολική Γη» του Ηλία Βενέζη, «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς «Τρωίλος και Χρυσηίδα» του Σαίξπηρ, όπου θα δούμε αντιστοίχως τις προσεγγίσεις σε αυτά των Τάκη Τζαμαργιά, Θανάση Σαράντου και Μαρίας Πανουργιά. Το επερχόμενο ρεπερτόριο συμπληρώνεται με την παράσταση του Μικρού Εθνικού «Το αγόρι στο θυρωρείο» της Αγγελικής Δαρλάση, σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη και από σειρά δράσεων και παραστάσεων με εφήβους που αναλαμβάνουν να οργανώσουν οι έμπειρες στο είδος Σοφία Βγενοπούλου και Γεωργία Μαυραγάνη, ενώ θα επαναληφθούν πρωτοβουλίες που αφορούν εργαστήρια για νέους, ραδιοφωνικές παραστάσεις, δράσεις σε φυλακές κ.ά.

Αναλυτικότερες πληροφορίες εδώ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.