Το πρόγραμμα του Εθνικού για τη σεζόν 2022-2023 / "Όλοι διαφορετικοί & όλοι ίδιοι"

Το πρόγραμμα του Εθνικού για τη σεζόν 2022-2023 / "Όλοι διαφορετικοί & όλοι ίδιοι"

Αφιερώνοντας τη βραδιά στην Ειρήνη Παπά, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος έκανε ουσιαστικά την πρώτη παρουσίαση προγράμματος που έφερε και το δικό του στίγμα, σε μια βραδιά, που πέρα των άλλων είχε τον χαρακτήρα κεφάτης γιορτής, με ένα υπαίθριο πάρτι να τη συνοδεύει μετά την ευσύνοπτη ανακοίνωση. Μακριά από καθιερωμένες τυπικότητες, με διάθεση χαρμόσυνη και χαλαρή και με φροντίδα ταυτόχρονα, ο Γιάννης Μόσχος έδωσε το πλαίσιο της νέας σεζόν για τον μεγαλύτερο θεατρικό οργανισμό του τόπου: «είμαι πολύ χαρούμενος που φέτος τον χειμώνα θα βρίσκονται στο Εθνικό τόσοι άξιοι καλλιτέχνες, τόσο διαφορετικοί και τόσο ταλαντούχοι· όλοι τους δουλεύουν πυρετωδώς για την υλοποίηση του νέου μας προγράμματος με μεγάλη αγάπη και όρεξη. Και μολονότι ο φετινός χειμώνας προβλέπεται να έχει αρκετές δυσκολίες για όλους μας, ελπίζω πως στο πρόγραμμά μας θα βρουν οι θεατές μας ένα καταφύγιο. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία είμαστε όλοι μαζί, είμαστε όλοι διαφορετικοί, είμαστε όλοι ίδιοι...»

 

Μια πρώτη γεύση είχαμε πάρει από τη σχετική ανακοίνωση του καλοκαιριού, τώρα όμως οι παραγωγές και το σύνολο των συντελεστών τους συγκεκριμενοποιήθηκαν: 12 συνολικά, με ένα ευρύ φάσμα περιεχομένου, που εκτείνεται από κλασικά έργα, λιγότερο γνωστά έργα, λογοτεχνικές διασκευές και αντίστοιχες από ταινίες, φρέσκα κείμενα. Στην ίδια φιλοσοφία το εύρος των δημιουργών και των ηθοποιών: από καταξιωμένους και έμπειρους, σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς με ενδιαφέρουσα πορεία, ως εκείνους -σκηνοθέτες και ερμηνευτές- που φέτος θα δώσουν το παρθενικό τους παρόν στη σκηνή. Συμπερασματικά η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία είναι τα φετινά moto του Εθνικού, που διαμορφώνεται σε μια “μεγάλη σκηνή”, όπου όλοι χωρούν και θα έχουν τη δική τους παρουσία (για τον λόγο αυτό μάλιστα ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ανέγνωσε τον κατάλογο με τα ονόματα των 270 περίπου φετινών συνεργατών).  

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενεργοποιείται εκ νέου η τακτική του Early Bird Tickets, όπου μόνο για μια βδομάδα (μέχρι και την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου) θα διατίθενται εισιτήρια για όλες τις παραγωγές στην τιμή των 10 ευρώ.

 

Πρόγραμμα:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ

Έναρξη τον Οκτώβριο με το κλασικό ιψενικό έργο «Βρυκόλακες» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τη Νένα Μεντή και τον Αργύρη Πανταζάρα. Δύο μήνες αργότερα ακολουθεί ένα λιγότερο γνωστό κείμενο, το «Σπασμένη στάμνα» του Κλάιστ, σκηνοθετημένο από τους Νίκο Χατζόπουλο και Ακύλλα Καραζήση και πρωταγωνιστές, πέρα από τους ίδιους, τους Κίττυ Παϊταζόγλου, Γιώργο Συμεωνίδη, Θάνο Τοκάκη, Μάρθα Φριντζήλα κ.α. Η επιστροφή του Δημήτρη Καραντζά αναμένεται τον Μάρτιο με το ορόσημο έργο του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και μια αξιόλογη ερμηνευτική ομάδα: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης, Αντώνης Κολοβός, Έκτορας Λιάτσος, Άρης Μπαλής, Ηρώ Μπέζου, Γιάννης Νταλιάνης, Μάνος Πετράκης, Ρένη Πιττακή, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης κ.α.

 

REX

Ο συγκεκριμένος χώρος αρχίζει να διαμορφώνει τη δική του ταυτότητα ύφους, καθώς εδώ κυριαρχούν οι μουσικοχορευτικές παραστάσεις. Την Αμαλία Μπένετ θα απασχολήσει το «Τα φώτα της πόλης» του Τσάπλιν, υπό τη μορφή μιούζικαλ και τη συνδρομή του Θοδωρή Οικονόμου. Στο εγχείρημα θα συντελέσουν οι Σαββίνα Γιαννάτου, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Έκτορας Λυγίζος, Κώστας Μπερικόπουλος, Νικόλας Ντούρος, Κρις Ραντάνοφ, Υβόννη Μαλτέζου, Γρηγορία Μεθενίτη κ.α. Το ανέβασμα της παραγωγής αναμένεται στα τέλη Νοέμβρη. Αμέσως μετά ο Νίκος Καραθάνος, στην πρώτη του γραπτή απόπειρα θεατρικού έργου, θα συνδράμει με τους Χάρις Αλεξίου, Θανάση Αλευρά, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννη Κότσιφα, Χρήστο Λούλη, Ζέτα Μακρυπούλια, Ιωάννα Μαυρέα, Κώστα Μπερικόπουλο, Πάνο Παπαδόπουλο, Έλλη Πασπαλά, Άγγελο Τριανταφύλλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη για την παράσταση που τιτλοφορείται «Μια νύχτα στην Επίδαυρο».

Νέα Σκηνή

Στον χώρο αυτό θα ανέβουν άγνωστα κείμενα ή σπανίως αναπαριστάμενα. Πρεμιέρα με τον καλλιτεχνικό υπεύθυνο της πρώτης περιόδου της Πειραματικής Σκηνής, Γιώργο Κουτλή, που έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες για ένα έργο που ανεβαίνει πρώτη φορά στα εγχώρια, τον «Άνθρωπο απ’ το Παντόλσκ» του Ντμίτρι Ντανίλοφ. Συμπράττουν οι Δημήτρης Ήμελλος, Ελένη Κουτσιούμπα, Άρης Μπαλής, Γιλμάζ Χουσμέν κ.α. Τη σκυτάλη παίρνει η Σοφία Πάσχου με το κείμενο της Πένυς Φυλακτάκη «Ο άλλος» και επί σκηνής τους Παντελή Δεντάκη, Δημήτρη Δρόσο, Γιώργο Ζυγούρη, Κατερίνα Πατσιάνη, Ευδοκία Ρουμελιώτη και Κώστα Φιλίππογλου. Ο ίδιος ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Μόσχος θα παρουσιάσει την προσέγγισή του στο «Ένα σπίτι φωτεινό σαν σήμερα» του Τόνυ Κούσνερ με τη συνδρομή των Ανατολής Αθανασιάδου, Αγορίτσας Οικονόμου, Παναγιώτη Παναγόπουλου, Θέμη Πάνου, Δημοσθένη Παπαδόπουλου, Θανάση Ραφτόπουλου, Σοφίας Σεϊρλή, Υψιπύλης Σοφιά, Μαρίας Τσιμά.

 

Πειραματική Σκηνή

Η Πειραματική Σκηνή δια στόματος  του υπεύθυνου της πρώτης περιόδου της Γιώργου Κουτλή - ακολουθούν οι Ελένη Ευθυμίου και η Κατερίνα Γιαννοπούλου- θα αποτελέσει έναν χώρο «απρόσμενων ιδεών, συνάντησης, ζύμωσης, δοκιμής, ανακάλυψης νέων τρόπων και νέων φωνών… Επιδίωξή του είναι να προτείνει και να δώσει σε δημιουργούς που διαισθανόμαστε ότι θα μας απασχολήσουν στο μέλλον». Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε την περιπατητική παράσταση «Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε» σε ιδέα και σκηνοθεσία της Μπρικένα Γκίστο, «Οι προβοκάτορες» του Γιάννη Αποσκίτη σε σκηνοθεσία του Ορέστη Σταυρόπουλου, «Δε φάιναλ θολούσιον» των Κωστάκη Ανάν και Suyako (Βασίλη Μαγουλιώτη), το «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι και το «Yes we can’t» της Μαριλένας Κατρανίδου.

Μικρό Εθνικό

Με δυναμική και η σκηνή του Εθνικού για τους μικρότερους θεατές, όπου θα παρουσιαστούν τα «Χάιντι και τα βουνά» του Ανδρέα Φλουράκη και σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη, «Το ξύπνημα της Άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ σε διασκευή της Ανια Ράϊς, σκηνοθετημένο από τον Γιάννη Καραούλη και το «Ιστορίες για να μην κοιμάσαι» του Νόελ Γκρεγκ σε σκηνοθεσία της Καλλιτεχνικής Υπεύθυνης της συγκεκριμένης σκηνής, Σοφίας Βγενοπούλου.

Άλλες συνεργασίες:

Παρουσιάζοντας έναν χαρακτήρα εξωστρέφειας το Εθνικό θα συνεργαστεί με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θέατρο Τέχνης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Η πρώτη συνεργασία αφορά στο «Συνέβη στην Ελλάδα», μια αναδρομή στους δύο αιώνες του νεοελληνικού κράτους, σε σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία του Νίκου Χατζόπουλου, στη δεύτερη περίπτωση το «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα, ενώ για την τρίτη συνεργασία αναμένονται άμεσα περαιτέρω πληροφορίες.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.