To Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας επέστρεψε στην Επίδαυρο με μια μαγική προβολή!

To Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας επέστρεψε στην Επίδαυρο με μια μαγική προβολή!

Η δεύτερη κινηματογραφική προβολή του Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου είναι γεγονός.

Πέρυσι γράφτηκε ιστορία με την «Ηλέκτρα» του Μ. Κακογιάννη και φέτος το φεστιβάλ επέστρεψε με τον «Δεσμώτη του Ιλίγγου» («Vertigo») του Αλ. Χίτσκοκ για να εγκαινιάσει έναν θεσμό! 

Τους πολυάριθμους θεατές που έφτασαν με τη δύση του ηλίου στο ειδυλλιακό θέατρο καλωσόρισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, Λουκάς Κατσίκας, και αναφέρθηκε με συγκίνηση στο γεγονός ότι αυτός ο ιερός χώρος φιλοξενεί «όχι μόνο μια από τις αγαπημένες μας δημιουργίες αλλά και την καλύτερη ταινία όλων των εποχών, όπως την ανακήρυξαν οι κριτικοί του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ το 2008 και συνεπακόλουθα 250 κορυφαίοι κριτικοί από όλο τον κόσμο στο Sight and Sound, το πιο έγκυρο κινηματογραφικό περιοδικό, το 2012. 
Στη συνέχεια μίλησε για τον «Δεσμώτη του Ιλίγγου», λέγοντας πως «αποτελεί ένα έργο που -όπως όλα τα σπουδαία έργα τέχνης- παραμένει διαρκώς ένα ανοιχτό κεφάλαιο. Ποτέ δεν μας έχει αποκαλύψει εξ ολοκλήρου τα μυστικά του, ποτέ δεν έχουμε βυθιστεί αρκετά στα αινίγματά του και κάθε φορά που το παρακολουθούμε γίνεται μπροστά στα μάτια μας μία καινούργια ταινία. Κάθε φορά βιώνουμε λιγότερο μια φιλμική εμπειρία και περισσότερο μια κατάσταση πλησίον του ονείρου. Μπορεί κάποιος να δώσει πολλές περιγραφές για το αριστούργημα του Χίτσκοκ. Μπορεί να πει απλά ότι είναι μία ταινία πάνω στην ερωτική ψύχωση. Μπορεί να την χαρακτηρίσει ως μία από τις πιο παράξενες ερωτικές ιστορίες που έχουμε δει ποτέ στο σινεμά. Μπορεί να ισχυριστεί ότι επιχειρεί μία ασυνήθιστη διασκευή στο μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης ή ότι αποτελεί ένα θρίλερ μυστηρίου, αν υποθέσουμε ότι το μεγάλο μυστήριο εδώ είναι η ανθρώπινη ψυχή. Είναι όμως και μία ταινία για το ίδιο το σινεμά. Γιατί, όπως ο ήρωας του Τζέιμς Στιούαρτ παθιάζεται ουσιαστικά από μία εικόνα, το ίδιο κάνουμε και εμείς ως θεατές αντίκρυ στο δέος που προκαλεί το σινεμά. Όπως εκείνος κυνηγά και στοιχειώνεται από μια παραίσθηση, έτσι κι εμείς ερωτευόμαστε τα φαντάσματα που κατοικούν στη μεγάλη οθόνη». 

 

Στο τέλος, ευχαρίστησε θερμά για την υποστήριξη το British Council, αναφέροντας ότι η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του επετειακού αφιερώματος «British 80», και βέβαια το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για τη συνεργασία και την φιλοξενία στον χώρο του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου. 

Την προβολή τίμησαν με την παρουσία τους, ο Διευθυντής στη Διεύθυνση Προώθησης (Hellas Film) του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, οι κριτικοί κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και Ρόμπυ Εκσιέλ, η Κατερίνα Γαλάνη- Arts Coordinator στο British Council, o σκηνοθέτης Ηλίας Γιαννακάκης, ο διανομέας Ζήνος Παναγιωτίδης και άλλα μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας. 
Η επιτυχία της προβολής και η στήριξη του κοινού σε αυτό το πολιτιστικό εγχείρημα μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τις τολμηρές μας κινηματογραφικές διαδρομές σε ακόμη περισσότερα ιστορικά και απρόσμενα μέρη.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.