Θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στο KalamakiProject?

Θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στο KalamakiProject?

Θέλεις να μάθεις τα πάντα για το Kalamaki Project και πώς μπορείς να βοηθήσεις και εσύ; Διάβασε παρακάτω!!

 

Πώς ξεκίνησε το Kalamaki Project και τί ακριβώς είναι;

Στις αρχές του 2016, κατά τη διάρκεια του εξάμηνου οδοιπορικού μας στην Ασία με το AsiaQuest project, πέρα από τα εθελοντικά πρότζεκτ που οργανώσαμε σε Νεπάλ, Καμπότζη και Βιετνάμ, βρεθήκαμε να καθαρίζουμε ακτές στην Ταυλάνδη, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες. Σε μετρημένες στα δάχτυλα ώρες που περάσαμε μαζεύοντας σκουπίδια στην παραλία, καταφέραμε να μαζέψουμε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες καλαμάκια, τα οποία, δυστυχώς, καταλήγουν στη θάλασσα και καταστρέφουν ολόκληρο το οικοσύστημά μας. Φυσικά αυτό μας πείραξε πολύ, και από αρχές Ιουνίου που γυρίσαμε στην Ελλάδα, όπου η κατάσταση με το πλαστικό είναι, επίσης, αρκετά σοβαρή, αρχίσαμε να ψάχνουμε τρόπους να γίνει μια αρχή, έστω αυτά τα καλαμάκια να επαναχρησιμοποιούνται με κάποιον τρόπο, και πέσαμε στην ακόλουθη φωτογραφία στο ίντερνετ.

Κάπως έτσι γεννήθηκε, λοιπόν, και το KalamakiProject, έχοντας ως σκεπτικό να μην πετάμε τα καλαμάκια μετά τη χρήση, αλλά να τα βλέπουμε αλλιώς και να τα επαναχρησιμοποιούμε. Σκοπός μας είναι να φτάσουμε σε όλα τα καφέ, εστιατόρια, fast food, κλπ, και να συγκεντρώνουμε τα καλαμάκια.

 

Καλά και τί θα τα κάνετε όλα αυτά τα καλαμάκια που θα μαζέψετε;

Όπως και στη φωτογραφία, μπορούμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο πολύ μεγάλο ''reuse'' (επαναχρησιμοποιώ), το οποίο θα φιλοξενείται ανά δέκα ημέρες π.χ. σε κάθε καφετέρια σαν διακοσμητικό. Μπορούμε επίσης, να γράψουμε και το όνομα της καφετέριας αν υπάρχουν οι ποσότητες. Αυτό που θέλουμε να ακολουθήσει, είναι να φτιάξουμε κάτι και στα σχολεία και τα παιδιά να μάθουν από μικρή ηλικία τη διαδικασία της επαναχρησιμοποίησης.

Φυσικά δε θα σταματήσουμε εδώ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα μόνο. Απώτερος σκοπός είναι να σταματήσουμε τελείως να χρησιμοποιούμε το πλαστικό καλαμάκι. Επόμενα βήματα είναι η συνεννόηση με τις καφετέριες να προσφέρουν καλαμάκι μόνο όταν το ζητάει ο πελάτης, κάτι που θα είναι γραμμένο όμορφα και ωραία σε ένα χαρτάκι πάνω στο τραπέζι, και φυσικά κάποια στιγμή να προσφέρεται γυάλινο ή μεταλλικό καλαμάκι.

Αλλά ας κάνουμε την αρχή.. σιγά σιγά θα τον αλλάξουμε τον κόσμο.. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.. 

 

Έχει απήχηση; Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

Η αλήθεια είναι ότι, από την πρώτη κιόλας στιγμή, το πρότζεκτ αγαπήθηκε γιατί ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι πρέπει να σεβαστούμε επιτέλους το περιβάλλον μας! Σήμερα κλείνουμε τρεις εβδομάδες λειτουργίας και ήδη δραστηριοποιούνται περισσότερες από τριάντα καφετέριες σε Λαμία, Αθήνα, Ηράκλειο, Χανιά και Αντίπαρο, και έχουμε συγκεντρώσει αρκετές χιλιάδες καλαμάκια τα οποία διαφορετικά θα κατέληγαν σε παραλίες, δρόμους ή σκουπιδότοπους!

Φυσικά, η Ελλάδα είναι γεμάτη καφετέριες, όμως, και ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, γίνεται τεράστια χρήση στο καλαμάκι, οπότε αναζητούμε εθελοντές να μας βοηθήσουν να μαζεύουμε τα καλαμάκια από καφετέριες. Αν αγαπάς έστω και λίγο το περιβάλλον και θες να βοηθήσεις στη δράση μας, βρες μας στο fb στο KalamakiProject group ή στείλε στο info@wheeling2help.com!

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.