Θέατρο Τέχνης - Καρόλου Κουν / Το ρεπερτόριο για τη σεζόν 2023-2024

Θέατρο Τέχνης - Καρόλου Κουν / Το ρεπερτόριο για τη σεζόν 2023-2024

Σε μια λιτή και χαλαρή παρουσίαση στον κήπο του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πλάκα η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης - Καρόλου Κουν Μαριάννα Κάλμπαρη ανακοίνωσε χθες το ρεπερτόριο για τη σεζόν 2023-2024.  Η επιλογή του χώρου είχε διττό συμβολισμό, καθώς βρίσκεται σε “απευθείας σύνδεση” με τον αττικό ουρανό, συμφωνώντας με το φετινό moto για «κομμάτια γνήσιο ουρανό», εμπνευσμένο από τους στίχους του Μίλτου Σαχτούρη - η παρουσίαση μάλιστα ξεκίνησε με την ανάγνωση του ποιήματος Το ψωμί-, αλλά και επειδή σύντομα σε γειτονικό δρόμο, στην οδό Διοσκούρων, θα εγκαινιαστεί το Μουσείο Καρόλου Κουν (σε οίκημα που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού).    

 

Το ρεπερτόριο, πέρα από τις περσινές επαναλήψεις, δομείται με βάση τα τοπόσημα του θεάτρου σε δύο κύριους άξονες: στο Υπόγειο θα παρακολουθήσουμε σπουδαία έργα μεγάλων συγγραφέων, ενώ στη Φρυνίχου θα έχει κανείς τη δυνατότητα να απολαύσει κλασσικές κωμωδίες. Στους υποάξονες διακρίνουμε την ελληνική δραματουργία και τη θεματική της αγάπης. Στους συντελεστές συναντάμε γνώριμους συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης τα τελευταία χρόνια και γενικότερα του θεατρικού γίγνεσθαι: Γιάννης Κακλέας, Βασίλης Παπαβασιλείου, Γιάννης Καλαβριανός, Λένα Κιτσοπούλου, Ελένη Ευθυμίου, Σοφία Μαραθάκη, Ανδρέας Φλουράκης (παιδική σκηνή). Με ενδιαφέρον αναμένεται η δουλειά του Μάνου Βαβαδάκη σε συμπαραγωγή με την RMS-MATAROA για την επέτειο των 50 ετών από το Πολυτεχνείο.

 

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

 

ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

 

«Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι επιθυμείτε» του William Shakespeare

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

ΥΠΟΓΕΙΟ - Πρεμιέρα 7 Οκτωβρίου, παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή

‘Το κωμικό παιχνίδι, η τρελή γιορτή, η ποιητική πανδαισία και το ξέφρενο ερωτικό γαϊτανάκι κάνουν την «Δωδέκατη Νύχτα» ένα από τα πιο απολαυστικά, διασκεδαστικά και τολμηρά έργα του Σαίξπηρ. Ένα διαχρονικό κείμενο που σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρο, σε μια κοινωνία που δίνει τον δικό της αγώνα για την αποδοχή της διαφορετικότητας’ σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας

Μετάφραση : Ερρίκος Μπελιές

Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη - Γιάννης Κακλέας

Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Σχεδιασμός φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου

Κινησιολογία: Αγγελική Τρομπούκη

Μουσική: Γρηγόρης Ελευθερίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας

Βοηθός ενδυματολόγου: Ερατώ Αγγουράκη

Εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Σπετσιώτη

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Video – Trailer: Γρηγόρης Πανόπουλος

Παίζουν (αλφαβητικά):  Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Πωλ Ζαχαριάδης, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αμαλία Καβάλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ελευθερία Παγκάλου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Αγγελική Τρομπούκη.

 

«154 Bertha» της Έλσας Ανδριανού (2η χρονιά)

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής

ΥΠΟΓΕΙΟ- Πρεμιέρα 9 Οκτωβρίου, παραστάσεις Δευτέρα-Τρίτη

Το πρώτο θεατρικό έργο της Έλσας Ανδριανού, μιλά για ένα χάσμα γενεών διαστημικών διαστάσεων και μια οικογένεια σε αδιέξοδο, λίγο πριν την ρουφήξει η μαύρη τρύπα…Ένας άντρας -κατά τη γνώμη του, ιδεολόγος-, η γυναίκα του -κατά τη γνώμη της, πραγματίστρια-, η αδελφή της -που, κατά τη γνώμη της, όλο και κάτι θα αξίζει τον κόπο-. Και οι τρεις άνθρωποι περίκλειστοι, κληροδοτούν την άχαρη κληρονομιά της ερημίας στην επόμενη γενιά: Ένα κορίτσι -που, κατά τη γνώμη του, τίποτε δεν αξίζει τίποτε-, αδιάφορο για πόθο και ζωή, ένα αγόρι που βλέπει μπρος και πίσω, με θράσος περισσό “σοφό” ερήμην. Η φρενήρης αποδόμηση στερεοτύπων αποκαλύπτει την αμηχανία εγκαθίδρυσης νέων.

Σκηνοθεσία-πρωτότυπη μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Παύλου

Παίζουν (αλφαβητικά): Γιώργος Ζυγούρης, Νέστωρ Κοψιδάς, Λένα Μποζάκη, Δανάη Σαριδάκη, Αμαλία Τσεκούρα.

 

«Υπερβολές!»

 Κείμενα-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, Μαριάννα Κάλμπαρη, Βασίλης Μαυρογεωργίου (2η χρονιά)

ΦΡΥΝΙΧΟΥ- Πρεμιέρα 9 Οκτωβρίου, παραστάσεις Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη

Οι τρεις σκηνοθέτες-συγγραφείς δημιούργησαν ειδικά για την παράσταση, τρία μονόπρακτα που ερμηνεύονται από τρεις ηθοποιούς. Αυτό που τα ενώνει είναι η έντονη διάθεση για χιούμορ, η έμπνευση από τη σύγχρονη πραγματικότητα και βέβαια το θέμα τους: η φανερή αλλά κυρίως η υπόγεια βία που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα.

«Υπερβολές!» συνηθίζουμε να λέμε για ό,τι θεωρούμε ότι ξεπερνά τα όρια του «κανονικού», του «φυσιολογικού». Τι θεωρείται όμως σήμερα «κανονικό» ή «φυσιολογικό» και ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι σε θέση να τα ορίσει;

Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για βία «κανονική» ή για συναισθήματα «υπερβολικά»;

Κείμενα-Σκηνοθεσία (με σειρά παρουσίασης): 

Μαριάννα Κάλμπαρη:«Ο πατέρας μου ήταν ένας πολύ θυμωμένος άνθρωπος», Βασίλης Μαυρογεωργίου :«Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας», Γιάννης Καλαβριανός: «Πρώτη φορά συναντούσα άνθρωπο που μιλούσε σαν τρένο»

Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη

Μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς

Σχεδιασμός φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός στο σχεδιασμό φωτισμού: Στέβη Κουτσοθανάση

Συνεργάτις σκηνοθέτη (Μαριάννας Κάλμπαρη): Μαριλένα Μόσχου

Βοηθός σκηνοθέτη (Βασίλη Μαυρογεωργίου): Στάθης Γεωργαντζής 

Οργάνωση παραγωγής: Αλεξάνδρα Χάμπαση

Φωτογραφίες: Ελευθερία Νικολαΐδου

Παίζουν (αλφαβητικά): Δέσποινα Γιαννοπούλου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Άγγελος Μπούρας.

 

«Τα κατασκευασμένα συμφέροντα» του Jacinto Benavente 

Σκηνοθεσία Γιάννης Καλαβριανός

ΦΡΥΝΙΧΟΥ, Πρεμιέρα 20 Οκτωβρίου, παραστάσεις από Πέμπτη έως Κυριακή

Ο Γιάννης Καλαβριανός διασκευάζει και σκηνοθετεί μια κωμωδία του 1907 σε μια πρωτότυπη εκδοχή όπου οι 16 ρόλοι του έργου ερμηνεύονται με φρενήρεις ρυθμούς και απαράμιλλο στυλ από έξι γυναίκες ηθοποιούς. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Χαθίντο Μπεναβέντε, έγραψε, βασισμένος στους χαρακτήρες της commedia dell’arte, μια άκρως επίκαιρη πολιτική σάτιρα για τη δύναμη της εικόνας, την κενότητα των επιχειρημάτων, την έλλειψη ηθικών αρχών αλλά και για το πόσο εύκολο είναι να εξαπατηθεί μια ολόκληρη πόλη από έναν λαμπερό, επιτήδειο απατεώνα. Δύο αδίστακτοι απατεώνες εμφανίζονται από το πουθενά και συστήνονται σε μια ολόκληρη πόλη ως εξέχουσες προσωπικότητες. Σιγά σιγά, «κατασκευάζουν» για τους πάντες ένα πλήθος συμφερόντων και μοιράζουν παντού υποσχέσεις για μεγάλα οφέλη. Και κάπως έτσι πείθεται όλη η εκμαυλισμένη πόλη…

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Σκηνικά: Χριστίνα Κάλμπαρη

Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Κίνηση: Μαριάννα Καβαλλιεράτου

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Βοηθός σκηνοθέτη: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου

Εκτέλεση παραγωγής: Αλεξάνδρα Χάμπαση

Παίζουν (αλφαβητικά) : Τζένη Διαγούπη, Μαρία Κοσκινά, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Μαρία Κωνσταντά, Κατερίνα Πατσιάνη, Όλγα Σκιαδαρέση

 

«Love and money» του Dennis Kelly

Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη

ΥΠΟΓΕΙΟ- Πρεμιέρα 4 Δεκεμβρίου-παραστάσεις Δευτέρα-Τρίτη

Η Σοφία Μαραθάκη ανεβάζει το διακεκριμένο έργο του (γνωστού από τα επιτυχημένα «Ορφανά») Dennis Kelly, που αποτυπώνει με καυστικό αλλά και  ποιητικό ύφος τον ανελέητο ρυθμό της σύγχρονης ζωής στον δυτικό κόσμο και μιλά για το πώς λοξοδρομούμε συνεχώς από τον δρόμο της αγάπης που τόσο ποθούμε. Ένα παντρεμένο ζευγάρι πνιγμένο στα χρέη, μια γυναίκα εθισμένη στα ψώνια, δυο γονείς που κλαίνε την αδικοχαμένη κόρη τους, διαδικτυακό φλερτ, μια δολοφονία, επαγγελματικός αριβισμός, είναι κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν τον κόσμο της τραγικής αυτής φάρσας. Σε μια στιγμή που η ιστορική συγκυρία: κλιματική καταστροφή,  πανδημία και πόλεμος στην Ευρώπη μας επιβάλλουν να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να αναστοχαστούμε,  το έργο αυτό εμφανίζεται σαν υπενθύμιση για το τί πήγε στραβά, σαν σαρκασμός απέναντι στην ματαιοδοξία, την απληστία, την υπερκατανάλωση και βουλιμία μας. Η αντίστροφη χρονολογική σειρά, η αναδρομή των γεγονότων, ίσως και να φωτίζει τη δυνατότητα αλλαγής της ιστορίας. Της κάθε ιστορίας…

Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς

Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη

Συνεργασία στη δραματουργία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Σχεδιασμός κοστουμιών: Όλγα Ευαγγελίδου

Επιμέλεια κίνησης: Βρισηίδα Σολωμού

Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Τζαβάρας

Βοηθός σκηνοθέτιδας: Κατερίνα Γεωργουδάκη

Εκτέλεση παραγωγής: POLYPLANITY Productions/ Βίκυ Στρατάκη

Βοηθός Εκτέλεσης Παραγωγής: Νίκος Χαραλαμπίδης

Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου ΑΤΟΝΑλ

Παίζουν (αλφαβητικά): Κατερίνα Μαούτσου, Άρης Μπαλής, Νάνσυ Μπούκλη, Γιώργος Σύρμας

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΙΟΣ

 

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα- Το σώμα όπου ανατέλλει η αντοχή» του Garcia Lorca

Σκηνοθεσία: Μαρία Πρωτόπαππα

ΥΠΟΓΕΙΟ -Πρεμιέρα 19 Ιανουαρίου, παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή

Μια αυταρχική χήρα, μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της 8 χρόνια πένθους και εγκλεισμού. Εκείνες απεγνωσμένα αντιδρούν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, και με την αφορμή ενός νέου άντρα, ο οποίος για άλλην είναι εραστής, για άλλην μνηστήρας, για άλλην φαντασίωση, η ανάγκη για ζωή φουσκώνει, εκρήγνυται και ο θάνατος ξαναχτυπάει το σπίτι για να το πνίξει σε δεύτερο κύμα πένθους. Ο Λόρκα, με το ιδιαίτερο βλέμμα του οδηγεί τους θεατές σε μια γωνιά του κόσμου, σε μια άγονη γη, μια άνυδρη άκρη του, όπου τοποθετεί τον μεγεθυντικό και ποιητικό του φακό πάνω από ένα «Σπίτι», έναν συμβολικό τόπο, όπου μέσα του βράζει κυριολεκτικά η κλεμμένη ελευθερία και αξιοπρέπεια των γυναικών της γειτονιάς του, και όχι μόνο, της εποχής του, και όχι μόνο...

Σκηνοθεσία-Απόδοση κειμένου: Μαρία Πρωτόπαππα

Σκηνικά-Κοστούμια: Εύα Νάθενα

Μουσική: Φώτης Σιώτας

Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα

Παίζουν (αλφαβητικά): Ευγενία Αποστόλου, Δημήτρης Μαργαρίτης, Άννα Καλαϊτζίδου, Κατερίνα Φωτιάδη, Χριστίνα Χειλά- Φαμέλη. Στο ρόλο της Μπερνάρντα Άλμπα, ο Χρήστος Στέργιογλου.

 

«H Αγάπη », κείμενο- δραματουργία: Ελένη Ευθυμίου-Σοφία Ευτυχιάδου

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου

ΥΠΟΓΕΙΟ- Πρεμιέρα 22 Ιανουαρίου-παραστάσεις Δευτέρα-Τρίτη

Η ανεξερεύνητη κατάσταση των γηρατειών, τα συναισθήματα των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα σε όσους «απομακρύνονται» μέρα με τη μέρα, ο σπαραγμός των σχέσεων που χάνονται στα βάθη της μνήμης, γίνονται το υλικό μίας παράστασης-αφιέρωμα στη μνήμη της γιαγιάς και του παππού της ίδιας της δημιουργού. Η Ελένη Ευθυμίου έρχεται να μας μιλήσει με την ιδιαίτερη ευαισθησία  που την χαρακτηρίζει για τις νευροεκφυλιστικές νόσους, τη φθορά του νου και του σώματος, αλλά και για τα όρια της αγάπης και τα παιχνίδια της μνήμης. Μπροστά στην απώλεια του εαυτού, είναι τελικά η αγάπη ανήμπορη; Πώς συγκρούεται με την αρρώστια και τον πόνο; Και, εν τέλει, θριαμβεύει ή κατακρημνίζεται;

Κείμενο, Δραματουργία: Ελένη Ευθυμίου, Σοφία Ευτυχιάδου

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου

Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Λευτέρης Βενιάδης

Σχεδιασμός Σκηνικού: Ζωή Μολυβδά- Φαμέλη

Σχεδιασμός Κοστουμιών: Διδώ Γκόγκου

Σχεδιασμός Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώτα Κουιντζόγλου

 

«Οι δύο χέστηδες» των Eugène Labiche-Marc Michel

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

ΦΡΥΝΙΧΟΥ- Πρεμιέρα 1 Φεβρουαρίου- παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου επιστρέφει στη Φρυνίχου, μεταφράζοντας και σκηνοθετώντας ως ο απόλυτος μαιτρ του είδους μια μονόπρακτη φαρσοκωμωδία (βωντβίλ) του 1860, που μέσα από ξεκαρδιστικές καταστάσεις σατιρίζει τόσο τις ανθρώπινες αδυναμίες όσο και τα κοινωνικά ήθη της εποχής. Και αν τα ήθη σήμερα έχουν αλλάξει, τα ζητήματα που θίγει το έργο, όπως τα προβλήματα που προκαλεί η υπερβολική ευγένεια και η δειλία, αλλά και το καυτό θέμα της γυναικείας χειραφέτησης, δεν έχουν πάψει ακόμα να μας απασχολούν. Το μέλλον της Σεσίλ κρέμεται από δύο…χέστηδες. Από τη μια ο πατέρας της που δεν τολμά να αρνηθεί το χέρι της σε έναν αλαζόνα και δόλιο προικοθήρα. Από την άλλη ο αγαπημένος της που δεν τολμά να της κάνει πρόταση γάμου. Πώς θα καταφέρει η Σεσίλ να παντρευτεί τον άντρα που αγαπά; Χάρη στην αποφασιστικότητά της, αλλά και χάρη σε μια ανατροπή της μοίρας που αποκαλύπτει ότι ο προικοθήρας είναι ένας βίαιος άνθρωπος που είχε φυλακιστεί επειδή χτύπησε την πρώτη του γυναίκα, η Σεσίλ θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της…

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

Δραματουργία:  Βασίλης Παπαβασιλείου- Νικολέτα Φιλόσογλου

Σκηνικά-κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Μουσική σύνθεση: Άγγελος Τριανταφύλλου

Χορογράφος-κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου

Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

Συνεργάτις σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου

Παίζουν (αλφαβητικά): Κλέλια Ανδριολάτου, Γιώργος Γλάστρας, Σμαράγδα Κακκίνου, Άγγελος Μπούρας, Θέμης Πάνου.

 

«TANK/ Όλη νύχτα εδώ»

μια παράσταση της RMS-MATAROA για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, σκηνοθεσία Μάνος Βαβαδάκης

ΦΡΥΝΙΧΟΥ-Πρεμιέρα 4 Μαρτίου, παραστάσεις Δευτέρα-Τρίτη  

O Μάνος Βαβαδάκης, μετά τους «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Υπόγειο το 2019-20 και με αφορμή την επέτειο των πενήντα χρόνων από τον Νοέμβριο του 1973, επιστρέφει με την ομάδα RMS-MATAROA στα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η ομάδα επιχειρεί, μια σκηνική ανασύνθεση -σχεδόν λεπτό προς λεπτό- εκείνων των τεσσάρων ημερών σε μια προσπάθεια εξερεύνησης της ιστορικής αλήθειας.

Αφετηρία για να ξετυλιχτεί ο μίτος της αφήγησης αποτελεί το βιβλίο «Όλη Νύχτα Εδώ», σε επιμέλεια Ιάσονα Χανδρινού, με 84 προφορικές μαρτυρίες πρωταγωνιστών των γεγονότων. Στόχος της παράστασης είναι να αναδείξει τη σημαντικότητα της προσωπικής πολιτικής στάσης ως βασικού καθήκοντος για την διεκδίκηση κοινωνικών ελευθεριών και την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μέσα από την αφήγηση της εξέγερσης, η ομάδα θα επιχειρήσει και μια αποτίμηση της διαχείρισης των γεγονότων στα μεταπολιτευτικά χρόνια και του στίγματος «της γενιάς του Πολυτεχνείου», αντικρίζοντας κατάματα την ιστορία πέρα από τον «μύθο».

Παίζουν (αλφαβητικά): Μάνος Βαβαδάκης, Στέλλα Βιογιατζάκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Ζησούδη, Κατερίνα Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος

 

«Και λέγε λέγε», κείμενο-σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου

ΦΡΥΝΙΧΟΥ-Πρεμιέρα 10 Μαΐου, παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή

Η Λένα Κιτσοπούλου επιστρέφει στη Φρυνίχου μετά το επιτυχημένο “Cry”με  σταθερούς συνεργάτες της και με ένα όπως σημειώνει η ίδια: «έργο εποχής για τον έρωτα μόνο μόνο μόνο μόνο. Ό,τι έχει γραφτεί και θα γραφτεί για τον έρωτα μόνο. Από μένα για σένα, με αγάπη Λένα.»

Κείμενο-σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου

Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος

Παίζουν (αλφαβητικά): Λένα Κιτσοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (Οκτώβριος-Απρίλιος)

 

«Η ιστορία του σπασμένου καθρέφτη» του Ανδρέα Φλουράκη (ελεύθερη διασκευή της «Βασίλισσας του χιονιού» του Χ.Κ. Άντερσεν)

Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης

ΦΡΥΝΙΧΟΥ-Πρεμιέρα 22 Οκτωβρίου παραστάσεις κάθε Κυριακή όλο το χρόνο-καθημερινά για σχολεία. Για παιδιά 5-12 ετών

Ο Ανδρέας Φλουράκης, μετά την επιτυχία «Ο Ρομπέν των Δασών» (2017), στην Παιδική Σκηνή επιστρέφει με ένα έργο που γράφει ειδικά για το Θέατρο Τέχνης, ελεύθερα εμπνευσμένο από την «Βασίλισσα του Χιονιού» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ο Τάσος Πυργιέρης σκηνοθετεί εννέα ηθοποιούς σε μια συναρπαστική παραμυθένια περιπέτεια με σύγχρονη γλώσσα και αναφορές, ζωντανή μουσική και τραγούδια, γρήγορους ρυθμούς, χιούμορ και φαντασία, που επιθυμεί να μιλήσει στις καρδιές των παιδιών τόσο για τις διαχρονικές αξίες της αγάπης και της φιλίας, όσο και για φλέγοντα περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα. Η φιλία και η αγάπη δίνει θάρρος στην Άννα να αντιμετωπίσει τις πιο παράξενες καταστάσεις και να ξεπεράσει απρόσμενες δυσκολίες στην προσπάθεια να βρει τον καλύτερο φίλο της, τον Άκη, που έχει εξαφανιστεί. Δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια ούτε όταν της προσφέρουν μια άνετη ξέγνοιαστη ζωή αρκεί να σταματήσει να τον ψάχνει! Η παράσταση μας μεταφέρει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ενσυναίσθηση και καλοσύνη, να ορίζουμε θετικούς στόχους, να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον αλλά και τον πλανήτη μας, για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον! 

Κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης

Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης

Σκηνικά- Κοστούμια:  Ελίνα Δράκου

Μουσική σύνθεση: Panú

Στίχοι τραγουδιών: Ανδρέας Φλουράκης

Σχεδιασμός φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου

Ειδικές κατασκευές: Βασιλική Τσιλιγκρου

Παίζουν (αλφαβητικά): Λευτέρης Βασιλάκης, Ρένα Κυπριώτη, Μαριλένα Μόσχου, Χρήστος Σταθούσης, Μάριος Αλεξανδρής, Αναστασία Βλυσίδου, Ελένη Γεώργα, Ανδρέας Καρτσάτος, Καρολίνα Σακελλαρίου.

 

ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (Νοέμβριος-Απρίλιος)

 

«Το γεφύρι της Άρτας και οι λυγερές του Κάτω Κόσμου» (2η χρονιά)

Δραματουργία-σκηνοθετική επιμέλεια: Μαριάννα Κάλμπαρη, συνεργάτις στη σκηνοθεσία Κωνσταντίνα Τάκαλου (2η χρονιά)

ΦΡΥΝΙΧΟΥ, Πρεμιέρα 5 Νοεμβρίου, Σάββατο στις 6μμ. για λίγες μόνο παραστάσεις.     

Μια πρωτότυπη σύνθεση με δημοτική ποίηση, αφήγηση, ζωντανή μουσική και τραγούδια που απευθύνεται και σε εφήβους-παιδιά από 11 ετών, ειδικά σχεδιασμένη για να μεταφέρεται εύκολα και σε χώρους σχολείων, η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία κατά την περσινή χρονιά, έρχεται με ανανεωμένη διανομή για λίγες παραστάσεις στη Φρυνίχου. Θα παίζεται όλο το χρόνο, μόνο για πρωΐνές παραστάσεις σε χώρους σχολείων ή στο θέατρο. Η παράσταση, επιθυμεί να μυήσει μικρότερους και μεγαλύτερους θεατές στην απαράμιλλη ομορφιά της δημοτικής ποίησης που αποτυπώνει την κοινωνία, τα ήθη, τη θέση της γυναίκας και του άντρα στην λαϊκή παράδοση, πυροδοτώντας παράλληλα τον σύγχρονο προβληματισμό και τη συζήτηση γύρω από τα στερεότυπα των φύλων, τις διακρίσεις, τις προκαταλήψεις, την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία σήμερα. 

Προσαρμογή-ερμηνεία-τραγούδι (αλφαβητικά): Κωνσταντίνος Ευστρατίου και Μαρία Κωνσταντά

Δραματουργία-σκηνοθετική επιμέλεια: Μαριάννα Κάλμπαρη

Συνεργάτις σκηνοθέτης: Κωνσταντίνα Τάκαλου

Μουσική σύνθεση-ενορχήστρωση: Θοδωρής Αμπαζής

Σκηνογραφική επιμέλεια-κοστούμια: Σοφία Αρβανίτη-Φλώρου

Επιμέλεια φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου

 

ΨΗΦΙΑΚΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ

«Η κρουαζιέρα» της Χριστίνας Χριστοφή,  ένα νέο ραδιοφωνικό έργο

Διαθέσιμο από 23 Οκτωβρίου στο www.theatro-technis.gr.

 «Η κρουαζιέρα» διακρίθηκε στον διαγωνισμό web και radio έργων που είχε προκηρύξει το Θέατρο Τέχνης υπό τον τίτλο «Και τα στόματα εφωνάξαν, όσα αισθάνετο η καρδιά». H κλιματική κρίση, με τις καταστροφικές συνέπειες της οποίας ήδη βιώνουμε, καθιστά το έργο της Χριστίνας Χριστοφή τρομακτικά επίκαιρο.

Σκηνοθεσία :Φωτεινή Μπαξεβάνη

Οργάνωση Παραγωγής Ηχογράφηση:

Διαμαντής Καραναστάσης  - DACOS Studio

Ηχητική Επεξεργασία : Νίκος Σιδηρόπουλος

Μουσική: Νίκος Σιδηρόπουλος

Παίζουν (αλφαβητικά) : Ευγενία Αποστόλου, Μαριάννα Δημητρίου, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Διαμαντής Καραναστάσης, Άγγελος Μπούρας, Δημήτρης Πασσάς, Γιωργής Τσαμπουράκης, Αμαλία Τσεκούρα

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΕΙΣ

«ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ» (κάθε Τετάρτη, από 15 Νοεμβρίου)

Μια «νέα σκηνή» στη Φρυνίχου με συναυλίες, performances, αναλόγια και συζητήσεις με αφορμή τις θεματικές του ρεπερτορίου και σημαντικά περιβαλλοντικά- πολιτικοκοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την εποχή μας.

«Κλιματική κρίση και αλλαγή» (15-22-29 Νοεμβρίου)

«ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ της μνήμης και της μουσικής» (5-27 Φεβρουαρίου)

Μια σειρά από εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του Καρόλου Κουν, του Μίμη Κουγιουμτζή, της Μάγιας Λυμπεροπούλου αλλά και μουσικά αφιερώματα με την πολύτιμη συνεργασία του συνθέτη και διευθυντή του Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών, Φίλιππου Τσαλαχούρη.

 

ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

ΦΥΤΩΡΙΟ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΩΝ-ΦΙΛΩΝ (οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει)

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες με μαθήματα που συνδέονται με τις παραστάσεις του φετινού ρεπερτορίου.

 

ΦΥΤΩΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (από τον Ιανούαριο του 2024)

Πρόγραμμα άσκησης, μετεκπαίδευσης και πειραματισμού για νέους καλλιτέχνες. Μια μικρή ομάδα νέων δημιουργών (συγγραφείς, σκηνοθέτες και ηθοποιοί) θα δουλέψει με την καθοδήγηση έμπειρων δημιουργών. Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει την μετεκπαίδευση/δια βίου μάθηση, με την επαγγελματική καλλιτεχνική δημιουργία.

 

ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ                            

Πρόγραμμα εξειδίκευσης στην τέχνη και τις τεχνικές της υποκριτικής μπροστά στον φακό, σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς .

 

*Για περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις και τις δράσεις και για προπώληση εισιτηρίων επισκεφτείτε την ισστοσελίδα του Θεάτρου Τέχνης - Καρόλου Κουν : https://www.theatro-technis.gr/ 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.