Θεατρική Αθήνα: Παραστάσεις για το Φθινόπωρο Vol.1

Θεατρική Αθήνα: Παραστάσεις για το Φθινόπωρο Vol.1

Η Αθήνα ετοιμάζεται για τη νέα θεατρική σεζόν. Πέρσι ήταν γενική παραδοχή ότι ανέβηκαν πολλές, πάρα πολλές παραστάσεις και όπως  όλα δείχνουν και φέτος θα έχουμε δεκάδες επιλογές. 

Ευχόμαστε τα καλύτερα στους συντελεστές των έργων και μακάρι να δούμε «ζωντανές» και ιντριγκαδόρικες παραστάσεις που να έχουν κάτι να μας πουν. Στις προτάσεις που ακολουθούν υπάρχουν παραστάσεις που δεν χρειάζονται συστάσεις, ενώ κάποιες ανεβαίνουν για πρώτη φορά.

Πολλά θέατρα κάνουν προπωλήσεις σε χαμηλές τιμές και αν είστε καλοί/ες στον προγραμματισμό, αγοράστε τα σιγά σιγά.

Πάμε Θέατρο; Φύγαμε!

«Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή»

Φοβερή παράσταση! Ο μονόλογος της Κικής Μαυρίδου, «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή», βασισμένος στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη, με τη Ράνια Σχίζα στον ομώνυμο ρόλο, μετά την θερμή ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς και τα απανωτά sold out, συνεχίζεται για 4η χρονιά, στο Θέατρο Εν Αθήναις. Η παράσταση είναι πολυβρεβευμένη και έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Είναι μία από τις εννέα παραστάσεις του θεατρικού project «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ... ». Ένα θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών. Ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη.

Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, μητέρα του σπουδαίου μεταπολεμικού λογοτέχνη Κώστα Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν.

«Η μάνα αυτουνού». Προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, μα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη. Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα. Σχεδόν ψιθυριστά. Από αυτούς τους ψίθυρους που είναι μαχαιριές στην καρδιά. Που καμιά φορά όμως γίνονται και φονικά. «Ο γιος αυτηνής», ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε. Όπως «δολοφονείται» σ’ αυτόν τον κόσμο, ότι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του. 

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Κική Μαυρίδου | Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση : Μάνος Αντωνιάδης | Σκηνικό / Κοστούμι: Γιώργος Λιντζέρης
Κατασκευή κοστουμιού: Ειρήνη Αβζίδου | Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Παραγωγή: VAULT theatre plus (Μάνος Αντωνιάδης - Δημήτρης Καρατζιάς)

Στο ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή η Ράνια Σχίζα. Την φωνή του χαρίζει στο ρόλο του Κώστα Ταχτσή ο Νίκος Καραθάνος.

Θέατρο Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Γκάζι
Από το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 17:45 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80' 

Καλά Εσύ σκοτώθηκες Νωρίς

Εργάρα! Η ομάδα GAFF και η σκηνοθέτις Σοφία Καραγιάννη, ξαναφέρνουν στο Σύγχρονο Θέατρο για τρίτη χρονιά το εμβληματικό πεζογράφημα του Χρόνη Μίσσιου «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς». Η πολυβραβευμένη παράσταση που παίχτηκε με απόλυτα
sold out και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τους πλέον έγκριτους κριτικούς θεάτρου, αλλά κυρίως αγαπήθηκε από το κοινό και απέδειξε ότι ο πολιτικός λόγος του Χρόνη Μίσσιου είναι πάντα επίκαιρος, επιστρέφει από τις 30 Σεπτεμβρίου.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που η Ελλάδα παραδίνεται στο χάος του Εμφυλίου, ο δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Αποφυλακίζεται το 1973, αφού έχει περάσει εικοσιένα
χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Αυτήν την περίοδο της ζωής του διηγείται στο σπουδαίο αφήγημα-μαρτυρία «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς».

 

«Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη», έλεγε ο Μίσσιος. Η θέση του αυτή έδωσε στην ομάδα  το έναυσμα να τολμήσει να ανεβάσει στη σκηνή τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις ενός πραγματικά γενναίου.

Ίσως γιατί η περίοδος που διανύουμε μοιάζει να έχει κάτι από τη σκοτεινή νιότη του Μίσσιου. Ίσως πάλι γιατί ο Μίσσιος δεν απευθύνεται μόνο στο νεκρό του φίλο αλλά κυρίως στους απόντες, σε ‘μάς. Ίσως γιατί η αντίληψη του Μίσσιου για τη ζωή , την
ιστορία, το όνειρο δεν είναι μόνο γεμάτη από πολιτική κριτική αλλά και από αισιοδοξία για τη ζωή και πίστη στη δημιουργική δύναμη του ανθρώπου. Ίσως, πάλι, γιατί μας έχουν συμβεί αδιανόητα πράγματα και είναι η στιγμή να αναρωτηθούμε, πώς αντιστέκεται κάποιος σήμερα.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη | Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη, Μυρτώ Αθανασοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα | Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα | Φωτισμοί: Βασιλική Γώγου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθανασία Κυμπούρη | Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης | Παραγωγή:GAFF

Ερμηνεία: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός, Γιάννης Μάνθος

Θέατρο Σύγχρονο Ευμολπιδών 45, Γκάζι

Από Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
Διάρκεια παράστασης 85 λεπτά

Γένεσις Νο. 2

Πολύ καλό! Το Γένεσις Νο 2 του Ιβάν Βιριπάεφ είναι μια «τραγωδία του νοήματος» που καταφέρνει να συνδυάζει το χιούμορ και τον ρεαλισμό, με βαθιά ερωτήματα για το νόημα και την ύπαρξη. Μιλάει για την ελευθερία και την επιβολή, τη μοναξιά και τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Μιλάει για τον Θεό και με τον Θεό, που αποτελεί ένα από τα πρόσωπα του έργου.

Πέντε ηθοποιοί εναλλάσσονται στους ρόλους του έργου, αλλάζοντας χαρακτήρες σε κάθε παράσταση, αυθόρμητα, χωρίς να υπάρχει προσυννενόηση για το ποιον ρόλο θα αναλάβει ο καθένας σε κάθε σκηνή. Έτσι, μέσα από αυτό το παιχνίδι της αυτοδιάθεσης, κάθε παράσταση θα είναι διαφορετική, απρόβλεπτη και πραγματικά «ζωντανή».

 

“Αν πιστεύεις στον Θεό αυτό δεν σημαίνει ότι κι ο Θεός πιστεύει σ’ εσένα”

Πρόκειται, όμως, για έναν εξανθρωπισμένο, επαναστάτη Θεό, ο οποίος δηλώνει προκλητικά ότι δεν υπάρχει, αναγκάζοντας τον άνθρωπο να ψάξει τι μπορεί να υπάρχει πέρα από εκείνον. Υπάρχει άραγε κάτι ακόμα;

Συντελεστές
Μετάφραση: Γιάννης Λεοντάρης | Σκηνοθεσία: Καλή Βοϊκλή | Πρωτότυπη μουσική: Βίκη Καπετανοπούλου Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Μαστροθεοδώρου | Σκηνικός χώρος / Κοστούμια: Μαρία Φραστανλή | Σχεδιασμός φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση

Ερμηνεία: Μαριτίνα Κουτσοχιώνη, Τάσος Κωλέτσης, Διαλεκτή Πουρσανίδου, Βασίλης Σταματάκης, Χαριτίνη Χαριτωνίδου |Χειρισμός κονσόλας ήχου / φώτων επί σκηνής: Κωνσταντίνα Μαστροκωστοπούλου 

Χώρος ΠΛΥΦΑ: Κορυτσάς 39, Βοτανικός

Από Δευτέρα 7 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00


Γυναικοκτονία 

Ένας Γυναικείος Θεατρικός Μονόλογος που ρίχνει φως στη μάστιγα της εποχής μας και διεισδύει στη ρίζα του προβλήματος. Πώς η έμφυλη βία, η ενδοοικογενειακή βία, ο σεξισμός, τα λάθος πρότυπα, δημιούργησαν μία κοινωνία η οποία υποφέρει από το
θλιβερό φαινόμενο. Η αλήθεια απροκάλυπτα, κατάματα, χωρίς φτιασίδια.

 

Η Ηρωίδα διηγείται τη ζωή της και μας οδηγεί στην αποκάλυψη σκληρών μυστικών που κρύβονται πίσω από κλειστές πόρτες. Αναδεικνύεται η σάπια ηθική που έχουν τα άτομα με σκουριασμένες ιδέες, ο επικίνδυνος ψυχισμός τους, οι άρρωστες εμμονές
τους. Το Έργο φιλοδοξεί να μην είναι μόνο μία «γροθιά στο στομάχι». Πολύ περισσότερο, επιδιώκει να συμβάλλει με το δικό του λιθαράκι στον δίκαιο αγώνα των Γυναικείων Κινημάτων. Καμία ανυπεράσπιστη. Καμία μόνη. Καμία και ποτέ παρατημένη.

Κι ένα ερώτημα που προκύπτει μέσα στην υπόθεση του Θεατρικού: Μπορεί το Θύμα να γίνει Θύτης; Και, αν ναι, πώς θ’ αντιμετώπιζε η Δικαιοσύνη ένα τέτοιο γεγονός; Αυτό, ενδεχομένως, καλούνται να το απαντήσουν οι Θεατές της Παράστασης…

Συντελεστές:

Ερμηνεία: Αθηνά Βαλκώνη | Κείμενο -Σκηνοθεσία: Τάσος Μπαγλατζής
Παραγωγή: Βασίλης Κωνσταντουλάκης | Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Θέατρο Μικρός Κεραμεικός, Ευμολπιδών 13, Κεραμεικός
Από 18 Σεπτεμβρίου και κάθε Τετάρτη στις 21:15 για 5 Παραστάσεις
Διάρκεια: 65 λεπτά


“Ντίνος Χριστιανόπουλος - Το Ταγκαλάκι”

Ύστερα από έναν κύκλο sold out παραστάσεων στην Ελλάδα, το έργο «Ντίνος Χριστιανόπουλος – Το Ταγκαλάκι» επιστρέφει στην Αθήνα, σε μεγαλύτερο χώρο, στο θέατρο Arroyo, για ένα κύκλο δέκα παραστάσεων.

Μέσα απ’ αυτό το θεατρικό έργο του δημοσιογράφου, κινηματογραφιστή και συγγραφέα Αντώνη Μποσκοΐτη, αναδεικνύονται οι δύο όψεις του Ντίνου Χριστιανόπουλου, του  μεγάλου ποιητή και του ανθρώπου των αντιφάσεων.

 

Η παράσταση αποτελεί θεατροποίηση μιας συνέντευξης επικών διαστάσεων που είχε παραχωρήσει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος στον Αντώνη Μποσκοΐτη το 2013 και που είχε δημοσιευθεί στο βιβλίο «18 συνεντεύξεις – Σαν μονόπρακτα» του δημοσιογράφου και σκηνοθέτη. Τη μουσική και το τραγούδι της παράστασης υπογράφει ο Γιώργης Χριστοδούλου, σε στίχους του Θωμά Κοροβίνη και ερμηνεία του Παντελή Θεοχαρίδη.

Συντελεστές: 

Κείμενο: Αντώνης Μποσκοΐτης | Σκηνοθεσία: Αντώνης Μποσκοΐτης, Χάρης Φλέουρας 
Ηθοποιοί: Χάρης Φλέουρας, Αντώνης Μποσκοΐτης | Μουσική: Γιώργης Χριστοδούλου
Τραγούδι: Παντελής Θεοχαρίδης (Γιώργη Χριστοδούλου/Θωμά Κοροβίνη) | Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλίας Καρακωνσταντάκης
Φωτογραφίες: Αγγελική Παπαϊωάννου

Θέατρο «Arroyo», Μεγάλου Αλεξάνδρου 128 Αθήνα
Σάββατο & Κυριακή από 5 Οκτωβρίου στις 21:00


Οι Αρουραίοι

Μετά την επιτυχία και τα απανωτά sold out της περασμένης σεζόν, ανεβαίνει για 2η χρονιά, σε μεγαλύτερο χώρο στο Θέατρο Αργώ, το βραβευμένο με Νόμπελ έργο «Οι Αρουραίοι», του σπουδαίου Γερμανού Γκέρχαρτ Χάουπτμαν. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί μόνο άλλη μία φορά στην Ελλάδα και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. 

Αυτά τα μικρά τριχωτά θηλαστικά λειτουργούν καθαρά εγωκεντρικά, έχοντας ως αποκλειστικό τους μέλημα την επιβίωσή τους. Έτσι και οι ήρωες του έργου, ως ανθρωπόμορφοι αρουραίοι, βιώνουν την απώλεια, την ανάγκη της μητρότητας, τον έρωτα, τον θάνατο και την σκληρότητα των επιθυμιών τους - ενώ επιδιώκουν την επιβίωσή τους με κάθε τρόπο και μέσο.

 

Η σύγκρουση του παλιού με το νέο και η πάλη της ηθικής με τα θέλω, οδηγούν τους ήρωες σε δραματικά αδιέξοδα.
Μήπως τελικά όλοι ζούμε σε μια κοινωνία γεμάτη «αρουραίους». Μια γυναίκα που έχει χάσει το παιδί της θα πάρει αποφάσεις δραστικές και επικίνδυνες προκειμένου να ικανοποιήσει την ανάγκη της να ξαναγίνει μητέρα. Μέχρι πού θα φτάσει άραγε;

Συντελεστές:

Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν | Σκηνοθεσία: Γιάννης Παπαδογιάννης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αθηνά Ασημάκη | Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδογιάννης
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Αθηνά Ασημάκη | Σκηνικά: PixelForge
Ζωγράφος: Γιώτα Μπούζα 

Ερμηνεία (με αλφαβητική σειρά):
Αθηνά Ασημάκη | Γεώργιος Ερμήνοος Καπετανάκος | Αλέξης Κουτσοχέρας | Φωτεινή Λευκοπούλου | Φένια Μαϊδώνη | Μελανία Μπαλτσίδου | Γιάννης Παπαδογιάννης | Νίκος Φραγκιουδάκης | Αλέκα Λανδράκη

Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 13-15, Αθήνα
Παρασκευή στις 21:00
Διάρκεια: 80 λεπτά 

 

Τα Ραδίκια Ανάποδα 

Ο ξεκαρδιστικός μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη, δεν λέει να μας αφήσει χρόνους, να μείνει στον τόπο και να τινάξει τα πέταλα. Τώρα πια δεν τον πάνε τέσσερις αλλά δέκα! Δέκα  χρόνια επικηδείας, δέκατη φορά θανατερά! 

 

Γι’ αυτό ήρθε η ώρα σας να δείτε «Τα Ραδίκια Ανάποδα», εν τόπω χλοερώ και αναψύξεως, για δεκατρεις μοναδικές και φαρμακερές παραστάσεις

Συντελεστές:
Κείμενο - Ερμηνεία: Γιώργος Γαλίτης | Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Σκηνογραφία: Γιώργος Γαλίτης | Μουσική: Τόλης Κετσελίδης

Θέατρο Altera Pars, Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

 

Χόρεψέ με Πατέρα

Η Non Grata Productions παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την παράσταση «Χόρεψέ με πατέρα» της Κατερίνας Αντωνιάδου. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Αρμένη, με τον ίδιο στο ρόλο του πατέρα και την Κατερίνα Αντωνιάδου στο ρόλο της κόρης.
Ένας πατέρας με άνοια και η υστερική κόρη του, προσπαθούν μάταια να επικοινωνήσουν. Ο καθένας μέσα από την δική του διαταραχή, πάλλεται μέσα του, αναζητώντας την προσωπική του λύτρωση.

Η κόρη έχει αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον πατέρα της. Τον επισκέπτεται καθημερινά, τον φροντίζει, έχει την απόλυτη ευθύνη του. Έχει παραμερίσει εντελώς την ζωή της. Αυτή η μέρα που εξελίσσεται, είναι και η μέρα έξαρσης του πατέρα. Δεν την αναγνωρίζει. Ο ίδιος, προσκολλημένος σε ένα σταματημένο ρολόι, περιορίζεται σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα, αρνούμενος πεισματικά την αλήθεια.
Η επικοινωνία είναι ένα χαμένο παιχνίδι. Η κατανόηση και από τις δύο πλευρές ανύπαρκτη και το εγώ του κάθε ήρωα είναι τόσο μεγάλο, που δεν αφήνει περιθώρια να δούνε πέρα από τη μύτη τους. 

 

Προορισμός δεν υπάρχει.Πάνε και οι δυο, όπου φυσάει ο άνεμος. Ένα απόγευμα. Μια παραληρηματική ημέρα, που η κάθε επόμενη μέρα, έπεται μιας άλλης, που τίποτα δεν αλλάζει. Πάντα μέσα από το χιούμορ, πάντα μέσα από ένα γέλιο, πάντα μέσα από έναν κλαυσίγελο, ένα απόγευμα, πατέρας και κόρη συναντιούνται και κοιτάζονται με βλέφαρα κλεισμένα.

Συντελεστές:
Ερμηνεία: Γιώργος Αρμένης - Κατερίνα Αντωνιάδου | Κείμενο: Κατερίνα Αντωνιάδου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρμένης | Πρωτότυπη Μουσική: Βασίλης Κονταξής 
Ενδυματολογία - Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Γιαννιώτης | Φωτισμοί: Θοδωρής Γκόγκος

Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 13-15, Αθήνα
Δευτέρα 21 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη και ώρα 21:00.

 

Και δεν ξεχνάμε... «όχι κινητά, όχι πατατάκια, όχι συνομιλίες με τον διπλανό εν ώρα παράστασης σε θέατρα και σκηνές» 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.