The Bureau of Care | Νέο project από το State of Concept

The Bureau of Care | Νέο project από το State of Concept

Το State of Concept με χαρά ανακοινώνει το νέο του ερευνητικό κεφάλαιο, το οποίο έκανε τo soft launch του με την έκθεση των Chto Delat και ξεκινά ενεργά τον Νοέμβριο. Πρόκειται για το πρόγραμμα The Bureau of Care, το οποίο επικεντρώνεται στην έννοια της φροντίδας (care).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η υποτίμηση της φροντίδας, σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής, είναι μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας, και έγινε ακόμη πιο ορατή κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Sars-Covid19. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο νεοφιλελευθερισμός έχει κεφαλαιοποιήσει την ατομικιστική έννοια της φροντίδας, η οποία προωθείται ευρέως ως "self-care" και έχει εξελιχθεί σε βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Με το να φροντίζουν τον εαυτό τους, οι σύγχρονες υποκειμενικότητες του λεγόμενου «ανεπτυγμένου» κόσμου, επικεντρώνονται πολύ στην φροντίδα των εξαντλημένων από τη δουλειά σωμάτων τους. Ενδιαφέρονται, όμως, όλο και λιγότερο για την ευημερία των σωμάτων που βρίσκονται εκτός της άμεσης σφαίρας της οικογένειας τους, της κοινωνικής τάξης τους, του εργασιακού  τους περιβάλλοντος, της γειτονιάς τους, της πόλης, της χώρας τους.

Η φροντίδα -καθώς και  η ηθική και οι πολιτικές που την διέπουν- ήταν μία θεματική που, ανέκαθεν απασχολούσε τον κόσμο της τέχνης και που η πανδημία κατέστησε ακόμη πιο επιτακτική. Θα οδηγήσει, άραγε, σε μία ριζική αλλαγή των τρόπων λειτουργίας των οργανισμών και ιδρυμάτων, και των εργασιακών μας σχέσεων; Πώς μπορεί η έννοια της φροντίδας-αν μελετηθεί με φροντίδα- να προσφέρει  απαντήσεις στα διάφορα προβλήματα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα ιδρύματα τέχνης που θα τα βελτιώσουν; Γιατί τα ιδρύματα της σύγχρονης τέχνης ασχολούνται με την έννοια της  φροντίδας, ενώ για χρόνια είχαν υπάρξει απρόσεκτα; Πώς θα μπορούσε ένα καλλιτεχνικό ίδρυμα να ενσωματώσει και να εξασκήσει την "φροντίδα" με ουσιαστικό τρόπο;

Η  πανδημία καθιστά απαραίτητη τη μετάβαση από τη θεσμική κριτική στον θεσμικό μετασχηματισμό. Μέσω προσπάθειών των ιδρυμάτων γίνεται σαφές πως πρέπει να καταστούν ορατές οι ανισότητες στον κλάδο και πως ήρθε πλέον καιρός να αλλάξουν οι θεσμοί και να λάβουν υπόψη και φεμινιστικές, queer και black κριτικές θεωρίες απαιτώντας την αναδιανομή της φροντίδας.

Στοχεύοντας στο μέλλον μιας πιο "προσεκτικής (care-full)" πρακτικής, οι διοργανωτές θέλουν να αντλήσουν έμπνευση, να δράσουν με βάση τις ιδέες και την κληρονομιά των ανθρώπων που προέρχονται από διάφορες μορφές συλλογικής φροντίδας: θεραπευτές, φροντιστές, μητέρες, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στον πολιτισμό. 

Το Bureau of Care θα συγκεντρώσει καλλιτέχνες, ακτιβιστές, συγγραφείς και κοινωνικούς λειτουργούς, ώστε να φανταστούν εκ νέου και να  θέσουν τα θεμέλια μιας ευρωπαϊκής μετα-πανδημικής πολιτικής φροντίδας. Μέσα από την πανδημία, έχει καταστεί πλέον εμφανές, πόσο πολύ αναγκαίοι είναι κάποιοι εργαζόμενοι: νοσοκόμες, καθαρίστριες/-ες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενες/-οι στον πολιτισμό και άλλοι. Με βάση τις αξίες που αυτοί οι εργαζόμενοι πρεσβεύουν, το Bureau of Care θα εκδώσει ένα εγχειρίδιο, θα πραγματοποιήσει μια έκθεση και μια σειρά από συναθροίσεις/συζητήσεις, προτείνοντας ιδέες, οι οποίες θα καθορίσουν ένα νέο είδος πολιτικών φροντίδας, που μπορεί να εφαρμοστεί.

 Το Bureau of Care θα έχει τρία βασικά μέρη: μια σειρά συναθροίσεων/ συζητήσεων, μία έκδοση/εγχειρίδιο και μια έκθεση στην μορφή ενός δια ζώσης "γραφείου". Στο εγχειρίδιο θα συγκεντρωθούν όλες οι συνεισφορές των καλλιτεχνών, ακτιβιστών, συγγραφέων και κοινωνικών λειτουργών που θα συμμετέχουν στις συναντήσεις, με στόχο τον καθορισμό των πυλώνων -διαμέσου λέξεων και εικόνων- της μετα-πανδημικής πολιτικής φροντίδας. Ζητούμενο από τους συμμετέχοντες είναι να σκεφτούν όχι μόνον τι καθορίζει την έννοια της φροντίδας, αλλά και υλοποιήσιμες πρακτικές, τρόπους συνύπαρξης και οργάνωσης στον κόσμο, ο οποίος ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας.

Το Bureau of Care θα είναι, όχι μόνο μία ψηφιακή πλατφόρμα, αλλά και ένα κανονικό "γραφείο" στο State of Concept Athens και σε άλλα ιδρύματα. Τόσο στην φυσική όσο και διαδικτυακή παρουσίαση αυτού του εγχειρήματος, όλες οι προτάσεις και ιδέες θα συλλεχθούν σε ένα εγχειρίδιο, σε μια χαρτογράφηση του "how to" της φροντίδας, σε έναν τρόπο εφαρμογής της φροντίδας μέσω μιας έκθεσης, τόσο στο φυσικό χώρο, όσο και διαδικτυακή. Επομένως, το Bureau of Care (Γραφείο Φροντίδας) θα γίνει, ταυτόχρονα,ένας χώρος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών, ένας χώρος χαρτογράφησης νέων συλλογικοτήτων φροντίδας.

Το project πραγματοποιείται σε συνεργασία με ιδρύματα και οργανισμούς όπως: επιμελητική κολλεκτίβα WHW και το WHW Akademjia, Ινστιτούτο Framer Framed Amsterdam, Latvian Center for Contemporary Art, Kunsthalle Wien, το περιοδικό Arts of the Working Class, το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών στον Πειραιά, Melissa: Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα, Feminist Research Group κ.ά.

Το The Bureau of Care πραγματοποιείται μέσα από το "Solidarity Grant" του European Cultural Foundation.

thebureauofcare.org
https://www.facebook.com/thebureauofcare/

https://www.instagram.com/thebureauofcare/

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.