Συνομιλώντας με τη Λητώ Ντάκου για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Συνομιλώντας με τη Λητώ Ντάκου για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου θα διεξαχθεί για έβδομη χρονιά φέτος από τις 10 ως και τις 19 Αυγούστου, ξετυλίγοντας ένα πρόγραμμα κάτω από τη θεματική της «Ελευθερίας – Liberty»., συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης του 1821. 

Το deBόp συνάντησε την Λητώ Ντάκου, Διευθύνουσας Συμβούλου του φεστιβάλ και συνομίλησε μαζί της για όλα όσα το κάνουν να ξεχωρίζει, για στιγμές από το παρελθόν που μένουν χαραγμένες στη μνήμη της, για τον αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και για πολλά ακόμη.

Τι θεωρείτε ότι κάνει το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ξεχωριστό;

Το Φεστιβάλ γεννήθηκε από την ανάγκη μας να δημιουργήσουμε μία μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία με τα πιο υψηλά ποιοτικά κριτήρια και κάτι μοναδικό τόσο σε Ελληνικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας ως σημείο εκκίνησης το πρότυπο των διεθνών ευρωπαϊκών φεστιβάλ αλλά και την επιθυμία να το συνδυάσουμε με την εμπειρία της ελληνικής φιλοξενίας και των διακοπών στον αγαπημένο τόπο μας, τον Μόλυβο της Λέσβου.  Νομίζω ότι καταφέραμε κάτι που τα συνδυάζει ιδανικά.

Κάθε χρόνο γύρω από τις δύο καλλιτεχνικές διευθύντριες, τις αδελφές πιανίστες Κυβέλη και Δανάη Ντέρκεν συγκροτείται μία ομάδα νέων και χαρισματικών μουσικών οι οποίοι δημιουργούν ευέλικτα σχήματα μουσικής δωματίου που μπορούν και παρουσιάζουν ένα πραγματικό απεριόριστο εύρος ρεπερτορίου, με γνωστά όσο και σπάνια έργα. Είναι κάτι που μόνο η ταυτόχρονη παρουσία και συνεργασία πολλών σολίστ σε διάφορα όργανα μπορεί να εγγυηθεί.

Για παράδειγμα, φέτος θα παίξουμε γνωστά και αγαπημένα έργα όπως το Κουιντέτο Πέστροφα του Σούμπερτ ή το Κουιντέτο για πιάνο του Ντβόρζακ, αλλά και σπάνια Ντούο κονσερτάντε για κλαρινέτο και όμποε, ή το καταπληκτικό – και εντελώς παραγνωρισμένο – Οκτέτο για έγχορδα του Τζόρτζε Ενέσκου.

Και φυσικά το Φεστιβάλ μας είναι ξεχωριστό για την μονάδικη του ατμόσφαιρα - παρά το υψηλότατο επίπεδο επαγγελματισμού, στο Φεστιβάλ είμαστε όλοι μια παρέα, μια οικογένεια: μουσικοί, εθελοντές, οργανωτική επιτροπή, και κοινό. Μετά τη συναυλία όποιος θέλει μπορεί να βρει τους μουσικούς στις ταβέρνες και τα μπαρ του Μολύβου!         

Και τι κάνει ξεχωριστό το φετινό Φεστιβάλ;

Ένα άλλο μοναδικό γνώρισμα του Φεστιβάλ είναι ότι κάθε χρόνο παραγγέλνουμε ένα νέο έργο σε Έλληνα σύνθετη, το οποίο προορίζεται να ερμηνεύσουν οι διεθνείς σολίστ της ομάδας μας. Μετά τις επιτυχημένες παγκόσμιες πρεμιέρες έργων του Κορνήλιου Σελαμσή και του Νίκου Χαριζάνου, φέτος έχουμε παραγγείλει στην Κωνσταντία Γουρζή τραγούδια σε ποίηση του φιλέλληνα Γερμανού ποιητή Wilhelm Müller, που είναι γνωστός από τις μελοποιήσεις του Σούμπερτ. Θα τα ερμηνεύσει ο κορυφαίος Γερμανός τενόρος Γιούλιαν Πρεγκαρντιέν πλάι σε αυτά που ο Σούμπερτ μελοποίησε, δημιουργώντας μια μουσικοποιητική γέφυρα 200 ετών!

Φέτος είναι η 7η χρονιά. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις πιο αξιομνημόνευτες αναμνήσεις σας;

Τι να πρωτοδιαλέξω. Το δέος όταν το ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα ανέβαζε δυο πιάνα κοντσέρτου στο κάστρο του Μολύβου. Την πρώτη μας απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα και την ΕΡΑ Αιγαίου. Το γεγονός ότι πέρσι καταφέραμε και κάναμε το Φεστιβάλ, έστω και εν μέσω πανδημίας για να το μεταδώσουμε με live streaming και ραδιοφωνικά. Τη συνεργασία μας με μοναδικούς Έλληνες καλλιτέχνες άλλων εκφράσεων: τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη ή τη ζωγράφο Ιόλη Ξιφαρά. Τα αναρίθμητα musical moment, τις μικρές αυτοσχέδιες pop up συναυλίες σε διάφορα μέρη του οικισμού. Ξεχωρίζω το απόγευμα που το κουιντέτο πνευστών μας ερμήνευσε μεταγραφές από άριες του Μότσαρτ στο ηλιοβασίλεμα του Μολύβου - ήταν τόσο μαγική εμπειρία που φέτος το βάλαμε στο κανονικό μας πρόγραμμα.

Πιστεύετε ότι το Φεστιβάλ έχει αντίκτυπο στην κοινωνία της Λέσβου; Και αν ναι, ποιον;

Φυσικά! Η διεθνής επιτυχία του εγχειρήματος μας από την πρώτη κιόλας χρονιά στη Λέσβο, εν μέσω ενός ραγδαίου μεταναστευτικού κύματος, δημιούργησε ένα ακέραιο ηθικό και αισθητικό αντίβαρο πολιτισμού στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Μαζί με την αντίστοιχη τουριστική ανάσα σε μια εποχή  κρίσης για το βασικό εισόδημα ενός πρότυπου τουριστικού οικισμού, που είναι ο Μόλυβος, αναπτύξαμε μια νέα επιπλέον δυναμική αγορά ποιοτικού τουρισμού που θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Και πρέπει να γίνει συνείδηση ότι ο ποιοτικός πολιτιστικός τουρισμός δεν είναι μόνο εισόδημα, αλλά είναι το μέγιστο πνευματικό όπλο κάθε χώρας, γιατί δημιουργεί ευγενείς, βιωματικούς και άρρηκτους δεσμούς με το διεθνές κοινό.    

Το δεύτερο και επίσης σημαντικό στοιχείο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι η ίδια η πολιτισμική προσφορά. Το τοπικό κοινό έχει αγκαλιάσει τις εκδηλώσεις μας και τα εκπαιδετικά μας προγράμματα, πράγμα που αντικατοπτρίζεται και στο υψηλό αριθμό των εθελοντών που μας βοηθούν κάθε χρόνο και φυσικά παρακολουθούν δωρεάν τις συναυλίες μας, κυρίως παιδιά και νέοι στην εφηβεία, που αποκτούν μια πολύτιμη εμπειρία και ανοίγουν τους ορίχοντές τους στην πιο κρίσιμη ηλικία. Οι εκδηλώσεις και τα προγράμματά μας αφορούν όλο το νησί, όπως και οι προφεστιβαλικές εκδηλωσεις μας που γίνονται με ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους για την ομορφιά τους τόπους της Λέσβου.

Μπορείτε να μας μιλήσετε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε;

Οι μεγάλη αγωνία κάθε χρόνο φυσικά είναι η εύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης, πράγμα που απαιτεί ουσιαστικά περισσότερο χρόνο και κόπο από ό,τι η ίδια η καλλιτεχνική εργασία. Η πανδημία έκανε ακόμα πιο δύσκολη την εύρεση χορηγών, καθώς ανακαλύψαμε ότι στην Ελλάδα δεν είναι πάντοτε σαφές ότι οι τέχνες είναι εξίσου σημαντικές για τη διατήρηση της πνευματικής και ψυχικής μας υγείας όσο η ιατροφαρμακευτική φροντίδα για τη φυσική μας ύπαρξη.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η προσβασιμότητα στη Λέσβο που είναι δύσκολη και ακριβή. Για να φτάσει κάνεις στο νησί πρέπει να έρθει ως επί το πλείστον μέσω Αθηνών ή Θεσσαλονίκης, υπάρχει περιορισμένος αριθμός διεθνών πτήσεων. Παρόλα αυτά έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα πιστό κοινό που συνεχώς αυξάνεται και αψηφά τη δυσκολία. Είναι μία απόδειξη της ελκυστικότητας και ποιότητας του Φεστιβάλ μας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ανακοινώνει το πρόγραμμά του κάτω από τη θεματική της «Ελευθερίας – Liberty» και για έβδομη χρονιά, από τις 10 έως τις 19 Αυγούστου, συνεχίζει τα σταθερά του βήματα ως ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ευρώπης.

Μουσική και Ελευθερία, λέξεις, άρρηκτα συνδεδεμένες. Σε μια εποχή που η «ανάγνωση» της Ελευθερίας γίνεται από πολλαπλές αφετηρίες, η μουσική παραμένει ένα από τα μονοπάτια που μας οδηγούν σε αυτήν. Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου επιλέγει για τη φετινή του θεματική την «Ελευθερία / Liberty», συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης του 1821. 

Τί θα λέγατε στην πολιτική ηγεσία περιγράφοντας το Φεστιβάλ και τι θα τους ζητούσατε ως εκπρόσωπος ενός τόσο σημαντικού πολιτιστικού θεσμού;

Θα τους έλεγα να έρθουν να μας παρακολουθήσουν, όπως έκανε πέρσι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο νυν υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κύριος Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ώστε να διαπιστώσουν μόνοι τους τι συμβαίνει στον Μόλυβο και τι πετυχαίνουμε.  Να δούν και να ακούσουν οι ίδιοι ποιος είναι αυτός ο θεσμός που δραστηριοποιείται στο Βόρειο Αιγαίο με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών κλασικής μουσικής από όλο τον κόσμο, ελκύοντας το διεθνές ενδιαφέρον και αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις και αναγνώριση από έντυπα παγκοσμίου κύρους. Το πάγιο αίτημά μας είναι φυσικά μία ετήσια σταθερή επιχορήγηση, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε  τον προγραμματισμό μας σε βάθος περισσότερων ετών. Θα έλεγα ότι αυτή η αφανής αγωνία είναι αυτή τη στιγμή το μόνο πράγμα που μας διαφοροποιεί, έστω και υπογείως, από τα αντίστοιχα διεθνή Φεστιβάλ της Ευρώπης.

Μάθετε τα πάντα για το φεστιβάλ εδώ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.