Σχετικά με την επαναλειτουργία των Μουσικών Ωδείων

Σχετικά με την επαναλειτουργία των Μουσικών Ωδείων

Ο Διευθυντής του Χαλκηδόνιου Ωδείου απευθύνει ερώτηση στα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού σχετικά με την επεναλειτουργία των Ωδείων και μουσικών σχολών:

Σήμερα ανακοινώθηκε απο την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας , μέσω του κ.Τσιόδρα, ότι τα ωδεία δεν θα ανοίξουν μέχρι τις 31/5 τουλάχιστον (εκδόθηκε σχετική απόφαση), γιατί οι χορωδοί όταν τραγουδούν είναι εύκολο να διασπείρουν τον ιο με τα σταγονίδια.

Δεν θα αναφερθούμε στις οικονομικές επιπτώσεις που όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι τεράστιες!

Θέλουμε να πληροφορήσουμε τους ειδικούς, πως:

-Πάνω από το 80% των μαθημάτων σε ένα ωδείο είναι ατομικά. Συνεπώς θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, εφόσον ανοίγουν σχολεία και φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, όπου γίνονται κατά βάση ομαδικά μαθήματα.

-Στα ωδεία διδάσκονται και άλλα μουσικά όργανα εκτός από χορωδία και τραγούδι.Διδάσκεται κιθάρα,πιάνο,βιολί,βιολοντσέλο,ντραμς, ηλεκτρική κιθάρα κ.α., όλα σε ατομικά μαθήματα. Κατά συνέπεια μπορούν να πραγματοποιηθούν, εφόσον ανοίγουν σχολεία και φροντιστήρια.

-Διδάσκονται θεωρητικά μαθήματα, τόσο ατομικά όσο και ομαδικά, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν με την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων υγιεινής και αποστάσεων.

-Υπάρχουν μαθητές που προετοιμάζονται για τα μουσικά πανεπιστήμια και θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις. Τα φροντιστήρια μπορουν να τους προετοιμάσουν για τα μαθήματα κατεύθυνσης.Τα ωδεία δεν μπορούν να τους προετοιμάσουν για τα ειδικά μαθήματα της Αρμονίας και του Dictee που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις;

-Υπάρχουν μαθητές που δίνουν πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις σε διάφορα μουσικά όργανα και θεωρητικά μαθήματα, (εξετάσεις που γίνονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού) που απαιτούν πολύωρο καθημερινό διάβασμα, ώστε να καταφέρει να τις φέρει επιτυχώς εις πέρας ένας μαθητής. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ένας μαθητής για να δώσει πτυχιακές εξετάσεις σε ένα μουσικό όργανο προετοιμάζεται χρόνια γι' αυτό μελετώντας πολλές ώρες την ημέρα και με πολλές οικονομικές και ψυχικές θυσίες. Τι θα συμβεί με αυτές τις εξετάσεις; Απαντήσεις δεν έχουμε λάβει απο το Υπουργείο Πολιτισμού.

-Σε πολλά μαθήματα, ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών και λόγω της φύσης της μουσικής εκτέλεσης, δε λειτουργούν τα μαθήματα μέσω ίντερνετ.Τι θα γίνει λοιπόν με τους μαθητές, αλλά και με τους τελειόφοιτους σπουδαστές που πρέπει να δώσουν εξετάσεις στο τέλος Ιουνίου και δεν κάνουν μαθήματα απο τις 11 Μαρτίου;

-Τέλος να θυμίσουμε πως τα ωδεία έχουν παράθυρα και πόρτες και μπορούν να αερίζονται επαρκώς, διαθέτουν νιπτήρες για το πλύσιμο των χεριών , αντισηπτικά υγρά, μάσκες και ό,τι άλλο χρειαστεί, προκειμένου να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια τα μουσικά μαθήματα.

Ζητούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να ενδιαφερθεί επιτέλους για τη μουσική εκπαίδευση της χώρας μας και να ανοίξει τα ωδεία και τις μουσικές σχολές, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η φετινή χρονιά.Υπενθυμίζουμε για όσουν δεν το γνωρίζουν, ότι τα μαθήματα στα ωδεία είναι ατομικά . Να ανοίξουν άμεσα τα ωδεία, όπως θα ανοίξουν και τα σχολεία και τα φροντιστήρια.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.