Σπύρος Φάρος - 'Ενα Αντίο

Σπύρος Φάρος - 'Ενα Αντίο

Moments

for lovers and robbers

just drifters

Με αυτούς τους στίχους αρχίζει το "Drifters" των Yell -0-Yell, ένα από τα ωραιότερα τραγούδια της ελληνικής σκηνής της δεκαετίας του '80, ίσως και γενικότερα της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής από καταβολής της. Το τραγούδι φέρει την υπογραφή του Σπύρου Φάρου, ενός μουσικού που κινήθηκε αθόρυβα αλλά δημιουργικά μέσα στις δεκαετίες, συμμετέχοντας σε μια πλειάδα σχημάτων, περνώντας από το new wave/ post punk σε πιο ηλεκτρονικό και πειραματικό ήχο από τα 90ς ως τις μέρες μας. 

 

Ηedleaders, Yell-O-Yell, Rehearsed Dreams (με τον Γιάννη "Ion" Παπαιωάννου), This Fluid, Spy F and the Zakulas, μερικά από τα γκρουπς πίσω από τα οποία βρισκόταν ο πολυπράγμων Σπύρος Φάρος. Την τελευταία δεκαπενταετία η διάχυτη νοσταλγία για την (ελληνική) δεκαετία του ΄80 και η αναβίωση αυτού του ήχου μέσα και από νεανικά σχήματα, έκαναν τη μουσική του Σ.Φάρου γνωστή σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, και πάλι όμως παραμένει μια πικρία για το ότι ποτέ δεν τπυ απδόθηκε η ανάλογη προσοχή. Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, λάτρης της μουσικής και του εγχώριου underground,  συμπεριέλαβε το "Drifters" στο soundtrack της τελευταίας του ταινίας, τους Αισθηματίες.

 

Η μεγαλύτερη, μέσα σε πολλά εισαγωγικά, επιτυχία του, το "Άφραγκο Αγόρι" των Spy F and the Zakulas, με δανεισμένο το sample από το "Goodbye, je reviendrai" του Cristophe, φανερώνει μερικές μόνο από τις μουσικές αρετές του Φάρου. Ένα κομμάτι που παίχτηκε και εξακολουθεί να ακούγεται στα ελληνικά ραδιόφωνα και την αθηναική νύχτα. 

 

 

O Σπύρος Φάρος έφυγε από κοντά μας πριν λίγες ημέρες σε ηλικία μόλις 57 ετών 

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.