ROOTS | Μουσική για κιθάρα - Νέο άλμπουμ του Δημήτρη Σουκαρά

ROOTS | Μουσική για κιθάρα - Νέο άλμπουμ του Δημήτρη Σουκαρά

Ο κιθαρίστας Δημήτρης Σουκαράς δημιούργησε το "ROOTS", έναν νέο δίσκο που ενώνει διαφορετικά ακούσματα ελληνικής μουσικής, με κοινό άξονα την κιθάρα. Μέσα από το καλλιτεχνικό project που δημιουργήθηκε στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, συνεργάστηκε με μερικούς από τους πιο επιφανείς συνθέτες της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, ο Ιάσων Μαρούλης και ο Πέτρος Κλαμπάνης. Το γεγονός ότι δούλεψε στενά με τους συνθέτες και ήρθε σε άμεση επαφή με το υλικό, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του, τον βοήθησε να κατανοήσει βαθύτερα την αισθητική του ήχου του κάθε έργου.

Πρόκειται για ένα πολυστιλιστικό μουσικό άλμπουμ που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος μουσικής το οποίο έχει ανθίσει στην Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα. Από την jazz μουσική έως την κινηματογραφική διάθεση των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι και από εκεί στη σύγχρονη και avant-garde μουσική, το νέο αυτό́ άλμπουμ προτείνει μια εναλλακτική ματιά σε αυτό που ονομάζουμε κλασσική μουσική, σήμερα.

Το "ROOTS" δημιουργήθηκε και ηχογραφήθηκε μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας την περίοδο της πανδημίας του COVID-19 και ήταν ο τρόπος του Δημήτρη να εξερευνήσει και να διευρύνει τους καλλιτεχνικούς του ορίζοντες. Συμμετέχουν το Audentia Ensemble (σύνολο μουσικών από τις τρεις μεγαλύτερες Μουσικές Ακαδημίες του Λονδίνου), η Αυστραλή mezzo-soprano Lotte Betts-Dean (για την οποία η εφημερίδα Guardian έγραψε πως διαθέτει “ακαταμάχητη αίσθηση δράματος και μουσικότητας”), ο Αμερικανός μαέστρος Ryan Bair και το ελληνικό κουαρτέτο L’Anima.

Μιλώντας για την συνεργασία του ως υπεύθυνος για την καλλιτεχνική επιμέλεια του "ROOTS", ο Μίλτος Λογιάδης (καλλιτεχνικός διευθυντής του Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2015-19) είπε: «Αυτό που βρισκω πραγματικά ενδιαφέρον σε αυτό το project είναι ότι πρόκειται για ένα πολυστιλιστικό μουσικό άλμπουμ που μας δείχνει μια πολύπλευρη κατεύθυνση της ελληνικής μουσικής. Προτείνει μια διαφορετική ανάγνωση της κλασικής μουσικής σήμερα με βασικό άξονα τον Δημήτρη Σουκαρά και την κιθάρα. Το κλειδί για έναν performer είναι να μπορεί να μπαίνει στο μυαλό του συνθέτη και να κατανοεί την λογική της σύνθεσης του. Ο Δημήτρης κατάφερε να αφομοιώσει τα νέα αυτά έργα, να μπει μέσα στην παρτιτούρα και να τα αναδείξει, κάνοντάς τα μέρος του

Ο Δημήτρης Σουκαράς αναφέρει σχετικά με το νέο αυτό άλμπουμ: «Η καλλιτεχνική ώθηση που με οδήγησε στην δημιουργία αυτού του δίσκου ήταν η βαθιά επιθυμία μου να δημιουργήσω νέα μουσική, νέο ρεπερτόριο για την κιθάρα που θα είχε σχέση με την ελληνικότητα, έτσι όπως την ορίζουμε σήμερα. Ήθελα να δημιουργήσω ένα νέο άλμπουμ, το οποίο θα είχε αναφορά σε κάποια από τα μουσικά ειδή που είχαν έντονη επιρροή μέσα μου από μικρή ηλικία και με διαμορφώσαν σαν μουσικό. Σκοπός ήταν η θεματολογία των έργων να περιστρέφεται γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία του και την γλώσσα. Το γεγονός ότι δέχτηκαν να συμμετέχουν στο εν λόγω εγχείρημά μου συνθέτες όπως ο Φίλιππος Τσαλαχούρης (HaiKu - έργο για κιθάρα και φωνή́), o Πέτρος Κλαμπάνης (Ariadne’s Duality - έργο για σόλο κιθάρα) και ο Ιάσων Μαρούλης (Allegory of the Tragic Hero - έργο για κιθάρα και μικρή ορχήστρα) με τιμά ιδιαιτέρα και τους ευχαριστώ βαθιά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Στο άλμπουμ υπάρχει ένα ακόμα έργο, πρόκειται για την πρεμιέρα του κοντσέρτου “Hommage” (για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων) του Θεόδωρου Αντωνίου. Το έργο είναι βασισμένο σε οκτώ θέματα του Μανού Χατζιδάκι, ενορχηστρωμένα με μια κινηματογραφική διάθεση. Είχα τη χαρά να το λάβω ως δώρο μετά την επιτυχία μου με το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της Ακαδημίας Αθηνών (με πρόεδρο της επιτροπής τον Θ.Αντωνίου) από τον Κώστα Κοτσιώλη, μιας και το έργο είναι αφιερωμένο στον ίδιο. Είναι πραγματικά συγκινητικό για εμένα ότι αυτά τα έργα τα έχω δει όταν ακόμα ήταν μια ιδέα, μια συζήτηση, δύο πεντάγραμμα, μια σελίδα, έως ότου ολοκληρωθούν και έπειτα ηχογραφηθούν. Το να ζεις τόσο καιρό με το μουσικό υλικό δημιουργεί μια απίστευτη σύνδεση... Υπάρχουν φορές που αισθάνομαι τα έργα τόσο πραγματικά δικά μου σαν να τα έχω γράψει και εγώ.»

* Το "ROOTS" κυκλοφορεί ψηφιακά και σε CD από τη διεθνή δισκογραφική εταιρία NAXOS. Και μπορείτε να το βρείτε, να το ακούσετε και να το αγοράσετε εδώ
 

 

Ο Δημήτρης Σουκαράς είναι κλασικός κιθαρίστας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό το διάστημα είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Surrey. Θεωρείται ένας από τους πιο υποσχόμενους και βραβευμένους κιθαρίστες της γενιάς του. Ενδιαφέρεται να επεκτείνει το ρεπερτόριο της κιθάρας, καλώντας μια σειρά κορυφαίων συνθέτων από όλο τον κόσμο να συνθέσουν γι’ αυτήν. Μέσω των ευφάνταστων projects που δημιουργεί με νέες συνθέσεις και διασκευές, καθώς και μέσω των συνεργασιών με άλλους performers και συνθέτες, προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μεταξύ κλασικής κιθάρας και κοινού.

https://www.dimitriossoukaras.com

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.