Ψηφιακό Αφιέρωμα στο 1821 από το Μουσείο Μπενάκη

Ψηφιακό Αφιέρωμα στο 1821 από το Μουσείο Μπενάκη

Οι μεγάλες επέτειοι αποτελούν αμήχανες περιστάσεις: Πώς μπορούν να τιμηθούν οι συντελεστές τους, πώς μπορεί να μετρηθεί η σημασία τους, πώς μπορούμε να σταθούμε κριτικά αλλά και σεβαστικά απέναντί τους;

Ο Γιώργης Μαγγίνης, επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη, σημειώνει: 

Η απάντηση που επέλεξε το Μουσείο Μπενάκη για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης επιστράτευσε τον πλούτο των συλλογών του, το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και σχεδιαστικό δυναμικό του, καθώς και τις συνεργασίες που εδώ και χρόνια καλλιεργεί, ώστε να προσφέρει ένα πολυεπίπεδο αφιέρωμα.

Με επίκεντρο την έκθεση «1821 Πριν και Μετά», ένα επίτευγμα αφοσίωσης που υλοποιήθηκε μέσα στην πανδημία, οργανώθηκαν συμπληρωματικές εκθέσεις, εκδόσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, διαδικτυακές παρουσιάσεις, τρία ντοκιμαντέρ, μια εικονική περιήγηση 360 μοιρών, εκατοντάδες δώρα και αναμνηστικά για το Πωλητήριο και μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας. Ένα χρόνο μετά, και με αφορμή τη 201η επέτειο της Επανάστασης,
το Μουσείο Μπενάκη ετοίμασε ένα ψηφιακό αφιέρωμα που αναβιώνει συνολικά
αυτό το πραγματικά επαναστατικό αφιέρωμα.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ 360° ΜΕ ΗΧΗΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ
Η παρακολούθηση των videos είναι σχεδιασμένη για φορητές συσκευές, κινητά τηλέφωνα,
tablet και μάσκες VR, μέσω της εφαρμογής YouTube, όπου η κίνηση γίνεται με την περιστροφή της συσκευής, αλλά μπορεί να γίνει και με  προσωπικό υπολογιστή, όπου ο χρήστης μπορεί να κινηθεί με τη χρήση του κέρσορα.
* Γλώσσα: ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι - Πειραιώς 138: 2ος όροφος
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ - Πειραιώς 138: 1ος όροφος
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ - Πειραιώς 138: Ισόγειο

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ VIDEOS ΕΚΘΕΣΗΣ
Τα εισαγωγικά videos ζωντανεύουν τις τρεις ενότητες της έκθεσης: την πορεία προς την εθνική Επανάσταση (ενότητα I: 1770-1821), την εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας και την ολοκλήρωση του Αγώνα (ενότητα ΙΙ: 1821-1831) και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και τις πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και λειτουργίας του (ενότητα ΙΙΙ: 1832-1870).

ΕΝΟΤΗΤΑ I: 1770-1821
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: 1821-1831
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ: 1832-1870

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ “1821 ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ: THE MAKING OF”
Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τα στάδια προετοιμασίας της έκθεσης (2016-2021), από την αρχική σύλληψη και την επιλογή των εκθεμάτων, τον εμπλουτισμό του υλικού και τη συντήρησή του, έως τη μεταφορά και την εγκατάστασή τους στην έκθεση, στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138. Δείτε το ντοκιμαντέρ ΕΔΩ.

Διάρκεια: 50’
* Γλώσσα: ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους

“BENAKI 1821” AUGMENTED REALITY APPLICATION
Με την εφαρμογή αυτή, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να «συνομιλήσει» με περισσότερα από 30 εκθέματα και να δει την έκθεση με μια διαφορετική ματιά. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν και λειτουργεί σε κινητές συσκευές Android και Apple που υποστηρίζουν τις πλατφόρμες ARcore και ARkit.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό «Είκοσι ένα αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση» 
είναι ένα εργαλείο για παιδιά από 11 ετών, που θέλουν να ζήσουν τη συναρπαστική εμπειρία της ιστορικής έρευνας.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.