Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη δράση «Κύκλος Eργαστηρίων Σύνθεσης» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη δράση  «Κύκλος Eργαστηρίων Σύνθεσης»  της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η Εθνική Λυρική Σκηνή προσκαλεί νέες και νέους συνθέτριες/τες για τη συμμετοχή τους στη δράση «Κύκλος Εργαστηρίων Σύνθεσης» που θα πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο 2024-2025 στο πλαίσιο του έργου «Sub. 6.6 Δράσεις εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την ανάδειξη του σύγχρονου και νεότερου ελληνικού πολιτισμού». Στόχος της δράσης και των εργαστηρίων είναι τόσο η επιμόρφωση νέων συνθετριών/τών σε ένα ευρύ φάσμα συνθετικών τάσεων όσο και ο εμπλουτισμός της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας με νέα έργα των συμμετεχόντων που θα προκύψουν μέσω της συνεργασίας τους με έμπειρους συνθέτες και μουσικούς.

Οκτώ διακεκριμένοι συνθέτες θα αναπτύξουν ειδικά θέματα μέσω εισηγήσεων, παρουσιάσεων και εργαστηριακών μαθημάτων και θα καθοδηγήσουν το κάθε ενεργό μέλος στη σύνθεση έως δύο νέων έργων τα οποία θα παρουσιαστούν σε συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του κύκλου. Στις εισηγήσεις, τα εργαστήρια και τις τελικές συναυλίες θα συμμετέχει το μουσικό σύνολο in residence της ΕΛΣ Ergon Ensemble δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης και δημιουργικής διάδρασης συνθετών και ερμηνευτών. Ο κύκλος των εργαστηρίων θα παρέχεται από την ΕΛΣ στα ενεργά μέλη δωρεάν ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης από ακροατές τόσο του συνόλου όσο και των επιμέρους δράσεων.

Οι δράσεις του Εργαστηρίου Σύνθεσης θα πραγματοποιηθούν σε χώρους της ΕΛΣ με συχνότητα ένα διήμερο ανά μήνα κατά την περίοδο Σεπτέμβριος 2024 – Σεπτέμβριος 2025.

Τρεις συνθέτες-μέντορες, οι Γιάννης Αγγελάκης, Νικόλας Τζώρτζης και Δήμητρα Τρυπάνη, θα επιβλέπουν την πρόοδο των ενεργών συνθετριών/τών σε όλη τη διάρκεια της δράσης, ενώ πέντε συνθέτες-καλεσμένοι, οι Χαράλαμπος Γωγιός, Γιώργος Κουμεντάκης, Περικλής Λιακάκης, Μηνάς Μπορμπουδάκης και Ιωσήφ Παπαδάτος, θα συμβάλλουν με παρουσιάσεις και εργαστηριακά μαθήματα σε συγκεκριμένα διήμερα της δράσης.

Το ευρύτερο αντικείμενο των εισηγήσεων και των δράσεων των εργαστηρίων άπτεται του Μουσικού Θεάτρου, σε κάθε μορφή του, εξερευνώντας ζητήματα σύνθεσης, τη χρήση της ανθρώπινης φωνής και την αξιοποίηση της μουσικής τεχνολογίας.

Χρονοδιάγραμμα δράσης
Έναρξη εισηγήσεων, παρουσιάσεων, workshops: Σεπτέμβριος 2024
Συχνότητα εργαστηρίων / συναντήσεων: ένα διήμερο κάθε μήνα
Ολοκλήρωση Κύκλου Εργαστηρίων Σύνθεσης: Σεπτέμβριος 2025
Συναυλία – Παρουσίαση έργων: Οκτώβριος 2025

Επιλογή των ενεργών μελών
Θα επιλεγούν έως οκτώ (8) συνθέτριες/τες που θα συμμετέχουν ως ενεργά μέλη στις δράσεις του Κύκλου Εργαστηρίων Σύνθεσης, ενώ για τα ενεργά μέλη δεν υπάρχει όριο ηλικίας.

Οι ενδιαφερόμενες/οι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον Κύκλο Εργαστηρίων Σύνθεσης μπορούν να διαβάσουν αναλυτικά τη διαδικασία αίτησης, τους όρους και τις προϋποθέσεις της συμμετοχής τους στις δράσεις των Εργαστηρίων στην ιστοσελίδα της ΕΛΣ εδώ και να αποστείλουν το υλικό της αίτησής τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] με τίτλο: Κύκλος Εργαστηρίων Σύνθεσης μέχρι την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 και ώρα 14.00.

Κατόπιν εξέτασης των φακέλων μια βραχεία λίστα υποψηφίων θα κληθεί σε συνέντευξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 15-25 Ιουλίου 2024 μέσω εφαρμογής τηλεδιάσκεψης.

Η τελική επιλογή́ των ενεργών μελών θα ανακοινωθεί μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024.

Καλλιτεχνικός σχεδιασμός δράσης:
Τάσος Ρωσόπουλος
Γιάννης Αγγελάκης
Εθνική Λυρική Σκηνή

Διευκρινίσεις / Πληροφορίες: [email protected]

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.