Primitive Music: Συναυλιακός πυρετός με The Membranes, John και New Model Army

Primitive Music: Συναυλιακός πυρετός με The Membranes, John και New Model Army

The Membranes w/ Spinners

Temple Athens Ιάκχου 17, Αθήνα

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 | 21:00

Όταν μία ιστορική μπάντα διαλύεται στο ζενίθ της καριέρας της αυτό - κατά μία έννοια - σημαίνει ότι τα μέλη της απολαμβάνουν την υστεροφημία τους ενώ βρίσκονται εν ζωή. Σε αυτή την περίπτωση η μπάντα έχει την δυνατότητα να επανενωθεί (όχι βέβαια για να αλλάξει την ιστορία της, αυτή έχει ήδη γραφτεί). Το προτέρημα είναι ότι μπορεί και συνεχίζει να αμφισβητεί σε μια καινούρια εποχή, απαντώντας σε όλα τα υποερωτήματα της ιστορίας του τότε και δημιουργώντας στην ιστορία του σήμερα. 26 χρόνια μετά, το 2015, οι Membranes ένωσαν και πάλι τις δυνάμεις τους, με νέα σύνθεση, κυκλοφορώντας το εξαιρετικό και πρώτο σε πωλήσεις τους “Order Dark Matter/Dark Energy here”, του οποίου οι κριτικοί έκαναν λόγο για έναν από της καλύτερους δίσκους της χρονιάς. Τον αμέσως επόμενο χρόνο (2016) ακολούθησε το “Inner Space / Outer Space”, φτάνοντας στον Ιούνιο του 2019 με το νέο τους δίσκο “What Nature Gives / Nature Takes Away”. Και στα τρία άλμπουμ τους, πέραν του post-punk ήχου που τα χαρακτηρίζει, έχει γίνει μία άρτια πρόσμιξη μουσικών στυλ ψυχεδέλειας, dub, drone και krautrock.

 

Ας πάρουμε όμως λιγάκι τα πράγματα από την αρχή...

Ήταν λίγο πριν την δύση της δεκαετίας του ’70 όταν, στο βροχερό Μπλάκπουλ της Αγγλίας, σχηματίστηκαν, μία από τις ιστορικότερες μπάντες, οι Membranes. Φαινόταν πως αδημονούσαν, όπως άλλωστε προστάζει η νιότη της κάθε εποχής, για την ανατολή των 80’s, φωτίζοντας με την δική τους ξεχωριστή λάμψη νέα μονοπάτια της punk διαδρομής, φτάνοντας το post-punk στα όρια της καλλιτεχνικής τρέλας. Την εποχή εκείνη κύριοι εκφραστές του συγκεκριμένου είδους ήταν οι The Fall, Birthday Party, Einsturzende Neubauten. Μαζί με τους Membranes αναμόρφωσαν αισθητικά το post-punk, συνδυάζοντας όλα τα στοιχεία της φύσης, όπως ο θόρυβος και η ομορφιά, ο όχλος με την απόλυτη σιωπή, μαζί με εκείνα τα στοιχεία της δικής τους πραγματικότητας από όπου πηγάζει ο λυρισμός της ποίησής τους, καθοδηγούμενος υπό το βλέμμα νέων σκοτεινών ήχων ως καίριο σημείο των επιρροών τους.

Οι Membranes σε όλη την διάρκεια της δεκαετίας του ’80, ήταν ευρέως γνωστοί σε όλη την Ευρώπη - γνωστή και η αγάπη του αείμνηστου ραδιοφωνικού παραγωγού John Peel προς αυτούς - αλλά και την Αμερική, καθώς σε περιοδείες τους μοιράζονταν την σκηνή με την αβάν γκαρντ του θορύβου. Έπαιξαν μαζί με πρωτοποριακές μπάντες της εποχής όπως οι Big Black και οι Sonic Youth, με τους τελευταίους μάλιστα να μην κρύβουν ότι έχουν εμπνευστεί από τους Membranes . Η μπάντα, όμως, στα πρώιμα χρόνια της δεν επηρέασε μουσικά μόνο τους Sonic Youth, αλλά και σχήματα όπως οι Mercury Rev, Clint Mansell, Flaming Lips, αλλά και My Bloody Valentine, οι οποίοι - εκτός από επιμελητές του All Tomorrow’s Parties (ATP) Festival -  ήταν και η αφορμή για την επανένωση των Membranes όταν τους κάλεσαν να σχηματιστούν και να λάβουν μέρος στο ATP Festival το 2009. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ενθουσιώδης, οι κριτικές εκστατικές και κάπως έτσι ο John Robb και η παρέα του ξαναβγήκαν στο δρόμο.

Δισκογραφικά, πριν από την επανασύνδεση τους, κυκλοφόρησαν 6 άλμπουμ “Crack House” “The Gift of Life” “Giant Songs Of Love And Fury” ,“Kiss Ass... Godhead!”, “To Slay The Rock Pig”, μέσα σε μια επταετία, με πάρα πολλά singles στο ενεργητικό τους, πράγμα που τους έκανε μία από τις πιο δημιουργικές μπάντες την δεκαετία των 80’s.

Η ηγετική μορφή των Membranes δεν είναι άλλη από τον αεικίνητο μπασίστα και τραγουδιστή John Robb, όπου μετά τη διάλυση της μπάντας, εκτός του ότι ήταν ενεργό μέλος των Goldblade, ανέδειξε το ταλέντο του ως δεινός μουσικός δημοσιογράφος (αρθρογράφος σε Guardian, Independent, The Observer κ.α.), ως συγγραφέας (έγραψε την βιογραφία των Stone Roses και όχι μόνο) και διαχειριστής της διάσημης πλέον ιστοσελίδας Louder Than War. Ο John Robb ήταν εκείνος που έδωσε τον όρο “britpop” στη Βρετανική εναλλακτική μουσική σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες με κύρια θεματολογία το πανκ, σε σημείο να ανταλλάξει απόψεις με επιστήμονες φυσικούς του CERN, με τη βοήθεια των οποίων έγραψε τον πιο πετυχημένο δίσκο του συγκροτήματος το “Order Dark Matter/Dark Energy here”. Ο John Robb υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων το μπάσο του και δηλώνει ότι “το μπάσο είναι το μουσικό όργανο που οδηγεί το κάθε κομμάτι”. 

Η Primitive Music δίνει ραντεβού με την ιστορία, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, στο Temple Athens, όπου ο “διανοητής” της πανκ John Robb με τους Membranes θα παρουσιάσουν το νέο τους δισκογραφικό πόνημα με τραγούδια από το μακρινό παρελθόν, αλλά και της πρόσφατης επανασύνδεσής τους.

The Membranes: Website | Facebook | Instagram

Spinners: Οι Spinners σχηματίστηκαν στις αρχές του 2008 στην Αθήνα. Το εκρηκτικό τρίο με πυρίτιδα τον Noise / Indie / Post-Hardcore / Punk ήχο τους και εκρηκτική ύλη τον κοινωνικοπολιτικό τους στίχο έχουν δώσει αμέτρητες καλλιτεχνικές μάχες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς έχουν περιοδεύσει εκεί τρεις φορές.

Το πρώτο τους LP κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2011 με τίτλο “Everybody Needs A Lie”, για να ακολουθήσουν τα επόμενα δύο, “S/T (Self -Titled)” και “Ghost”, τον Δεκέμβριο του 2013 και τον Δεκέμβριο του 2015 αντίστοιχα. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι εξαιρετικά ενεργοί, καθώς μετά το σύντομο EP των “5 τραγουδιών” (5 Songs) ήρθε πρόσφατα το τέταρτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους “Operation: Breakout”. Οι Spinners παρέμειναν πιστοί στην φιλοσοφία τους κλείνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την πρώτη δεκαετία τους στη δισκογραφία.

Οι Spinners στην Ελλάδα έχουν μοιραστεί την σκηνή με τεράστια ονόματα της ροκ αλλά και του underground ρεύματος όπως οι Dinosaur Jr, Obits, Last Drive, Deus X Machina, όπου φυσικά ετοιμάζονται να συμβεί το ίδιο και με τους Membranes, κάνοντάς τους το βιογραφικό ανάρπαστο για μια θέση καλλιτεχνικής στέγης, ώστε να προσφέρουν απλόχερα το κοινωφελές μουσικό τος έργο.   

Panos: Guitar - Voice, Chris: Drums, Johnny: Bass - Voice

Spinners

Facebook
Bandcamp

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : Προπώληση: 15€ Viva, Ταμείο: 18€

Φυσικά Σημεία Προπώλησης:
Syd records : Θεμιστοκλέους 86, Αθήνα
Sound Effect Records : Σπ. Τρικούπη 50 & Καλλιδρομίου
Rhythm Records : Εμμ. Μπενάκη 74, Αθήνα

 

JOHN w/ Μινέρβα

Temple Athens|Ιάκχου 17, Αθήνα

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 | 21:00

FB Event

Παίρνοντας ως πηγή έμπνευσης το τετριμμένο του ονόματός τους, το διμελές πλήρωμα των JOHN, έρχεται από το Λονδίνο για να τεστάρει όχι μόνο την στατική αντοχή του κτιρίου που θα τους φιλοξενήσει αλλά περισσότερο την ελαστικότητα των σωμάτων καθώς αυτά θα εφελκύονται. Πίσω από την απλότητα του ονόματός τους βρίσκονται τέσσερα χέρια, τέσσερα πόδια, δύο κεφάλια, ξύλο, μέταλλο και πλαστικό που συνθέτουν την χημική ένωση των δύο John.

Η μπάντα με καταγωγή από το Κρίσταλ Πάλας -χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε τι μπορεί να σημαίνει- σου δίνει την αίσθηση ότι είναι πολυμελής εξαιτίας των εκρηκτικών εμφανίσεων και της δυναμικής του ήχου τους, κερδίζοντας τον σεβασμό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από κοινό και κριτικούς όπως το BBC 6Music και το Seattle’s KEXP, πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε πολλά μέρη της Ευρώπης και ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου τα περισσότερα live τους είναι sold out.

Πιστοί ακόλουθοι της Noise Rock, οι JOHN, με μια κιθάρα και ένα σετ ντραμς καταφέρνουν να συγχρονιστούν απόλυτα με την ενδοσκοπικότητα των στίχων τους, και κάπως έτσι, γίνεται αντιληπτή η επιρροή της Punk φιλοσοφίας. Κάτι που κατάλαβαν αμέσως οι IDLES και oi METZ περιοδεύοντας μαζί τους σε πολλά μέρη της Ευρώπης.

Οι ετερώνυμες ψυχές με κοινό παρονομαστή το όνομά τους έκαναν το ντεμπούτο τους δισκογραφικά

 

με το «δαιμονιώδες» “God Speed In The National Limit” που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2017. Ακριβώς, δύο χρόνια αργότερα, στο σήμερα με την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου “Out Here On The Fringes”, το οποίο έγινε ανάρπαστο μέσα σε λίγες μέρες, έκαναν σαφές ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο και την φήμη τους στη live δυναμική τους.

Οι JOHN, ξεκινώντας την μεγάλη τους ευρωπαϊκή περιοδεία, με αφορμή το νέο τους άλμπουμ, τον Μάρτιο του 2020, επέλεξαν την Αθήνα ως πρώτο τους προορισμό όπου, για πρώτη φορά θα επισκεφθούν την Ελλάδα και καλό θα είναι να λάβουμε τα απαραίτητα αντισεισμικά μέτρα. Το επίκεντρο του σεισμού θα είναι στο Temple Athens την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Η Primitive Music για ένα βράδυ πρόκειται να μετατραπεί σε αστεροσκοπείο, απλά καταγράφοντας, τις κλίμακες των δονήσεων.. 

JOHN

Bandcamp | Facebook | YouTube | Twitter

Μινέρβα: Οι Μινέρβα είναι ένα garage/lo-fi quartet που ήρθε στο φως του ήλιου στα τέλη του 2017, με καταγωγή την τροπική Κόρινθο και headquarters την Αθήνα. Τρεις φίλοι (George, Dennis and Jim) βρέθηκαν στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή με κοινό έδαφος την garage μουσική και όχι μόνο. Λίγους μήνες μετά η μπάντα αποφάσισε να μεγαλώσει το ηχητικό της φάσμα και έτσι άλλο ένα μέλος προστέθηκε στην οικογένεια (Spilios).

Ύστερα από τα πρώτα live σε Αθήνα και επαρχία πλάι σε δυνατά ονόματα της εγχώριας underground σκηνής (The Cave Children, The Steams, The Noise Figures, Whereswilder, Bazooka) και με άφθονη ενέργεια να τρέχει από τα μπατζάκια, το σχήμα κυκλοφόρησε του πρώτο self-titled EP (Βέλβετ/Mama Shoe) σε digital μορφή τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο χειμώνας του 2019 μετά από αρκετά χιλιόμετρα στην ελληνική επαρχία (Κόρινθος, Αίγιο, Πάτρα, Καλαμάτα, Λεωνίδιο, Σπάρτη, Ηράκλειο Κρήτης, Σάμος) και παρουσία σε κάποια από τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά festival (Ζiria Festival, Under The Sun Festival) θα βρει την τετράδα με το πρώτο full length album στα χέρια της, σε digital και φυσική μορφή. Aν υπήρχαν τρεις λέξεις που να χαρακτήριζαν τους Μινέρβα αυτές θα ήταν: Μουστάκι, Γκαράζ και Μεράκι!

Μινέρβα: Facebook | Instagram | Youtube | Bandcamp

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Προπώληση: 13€ Viva, Ταμείο: 16€

Φυσικά Σημεία Προπώλησης:

Syd records : Θεμιστοκλέους 86, Αθήνα
Sound Effect Records : Σπ. Τρικούπη 50 & Καλλιδρομίου
Rhythm Records : Εμμ. Μπενάκη 74, Αθήνα

New Model Army

Gagarin 205 Live Music Space | Λεωφ. Λιοσίων 205, Αθήνα

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020 | 21:00

FB Event

Special 40th Anniversary Show - A Full Set Covering 40 Years Of Great Songs

Μία μοναδική βραδιά με υπέροχα τραγούδια, ειδικά διαλεγμένα, από την τεράστια δισκογραφία τους η οποία πρόκειται να εξελιχθεί σε γιορτή την Παρασκευή 27 Μαρτίου - που αλλού στον αγαπημένο τους χώρο φυσικά - στο Gagarin 205.

Όταν ένας κοινός θνητός γιορτάζει τα 40 του χρόνια ενδεχομένως μια θλίψη να κατακλύζει το πρόσωπό του. Αυτό το αναπόφευκτο συναίσθημα της φευγαλέας νιότης έχει να κάνει με τα χρόνια που πέρασαν και με καταστάσεις που θα ήθελε να αλλάξει ή με στιγμές που θα ήθελε να γευτεί περισσότερο. Στην περίπτωση των New Model Army όμως, καθώς θα υψώνουμε το ποτήρι μας με ευχές για άλλα τόσα, κανείς δεν θα πείραζε ούτε μια λέξη από την ιστορία τους. Η αίσθηση της γεύσης από τους στίχους τους γίνεται πλέον ώριμη στα χείλη μας, όπου όσα χρόνια και να περάσουν η ατομική και κοινωνική επανάσταση θα αποτελεί πάντα την επικαιρότητα που θα θέλαμε να συναντάμε στους δρόμους και στις πλατείες. Μονάχα το κρασί τελειώνει - καμιά φορά - η θέληση για ελευθερία ποτέ.

 

Οι New Model Army δημιουργήθηκαν στο Bradford το 1980 από τον Justin Sullivan. Ο ήχος τους είναι επηρεασμένος από northern soul, punk rock και την ευρύτερη ανήσυχη ατμόσφαιρα της εποχής. Παρέμειναν πάντα πιστοί στην underground ιδεολογία τους και τον πολιτικοποιημένο στίχο. Ποτέ δεν επιθυμούν να καταταγούν σε κανενός είδους ομάδα και παραμένουν αντισυμβατικοί κι ελεύθεροι στις επιλογές τους. Πρωτοπόροι σε αυτόν τον τομέα είναι από τις λίγες μπάντες που από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 καταφέρνουν να ελέγξουν όλες τις πλευρές της δημιουργίας τους, χωρίς κανένα καλλιτεχνικό ή διαφημιστικό συμβιβασμό, ακόμη και όταν είχαν υπογράψει με μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες (χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της EMI που έκανε δωρεά υποστηρίζοντας την απεργία των ανθρακωρύχων).

Από το ντεμπούτο τους “Vengeance” (που έφτασε στο #1 των ανεξάρτητων βρετανικών charts εκθρονίζοντας τους Smiths) και μετά από 16 studio albums, μέσα από πολλές ζωντανές εμφανίσεις με εμπρηστικό χαρακτήρα κατάφεραν να χτίσουν μια στιβαρή σχέση με τους οπαδούς τους, οι οποίοι είναι φανατικοί ακόλουθοι της μπάντας ακόμα και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια με τα άλμπουμ “Between Dog and Wolf” (2013), “Between Wine and Blood” (2014), “Winter” (2016), οι New Model Army επιστρέφουν ξανά στα charts με το πρόσφατο “From Here”, το οποίο σε πρόσφατη δήλωση του Justin Sullivan αποτελεί και το αγαπημένο της μπάντας.

Η Primitive Music έχει δύο λόγους να χαίρεται καθώς, εκτός από την επετειακή γιορτή των Βρετανών, πρόκειται να γιορτάσει και τα δικά της γενέθλια κλείνοντας 10 χρόνια παρουσίας στα μουσικά δρώμενα. Εάν - ας μας επιτραπεί η έκφραση -  η συναυλία των New Model Army είναι ένα δώρο στον εαυτό της, τότε η παρουσία σας θα είναι με βεβαιότητα το επιστέγασμα των προσπαθειών μας.

Οι New Model Army είναι: Justin Sullivan - guitar, vocals, Michael Dean - drums, Dean White - keyboards, guitar, Marshall Gill - guitar, Ceri Monger - bass

New Model Army 

Website | Facebook | TWITTER

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Προπώληση: 23€ Viva, Ταμείο: 26€

Φυσικά Σημεία Προπώλησης:

Syd records: Θεμιστοκλέους 86, Αθήνα
Sound Effect Records: Σπ. Τρικούπη 50 & Καλλιδρομίου
Rhythm Records: Εμμ. Μπενάκη 74, Αθήνα

 

Primitive Music: Website | Facebook

Επικοινωνία: E-mail: primitivemusiclive@gmail.com

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.