Podcast: Κωνσταντίνος Μάρκελλος - «Ἐπί τῆ ἐκλείψει τοῦ Κόσμου τοῦ αὐθάδους…»

Podcast: Κωνσταντίνος Μάρκελλος - «Ἐπί τῆ ἐκλείψει τοῦ Κόσμου τοῦ αὐθάδους…»

https://stathmostheatro.gr/podcasts-kalokairiou/

Μετά το «Ο Καραφλομπέκατσος & Η Σπυριδούλα» της Λένας Κιτσοπούλου (3 Queer Theatre Awards 2018) και το «Η Απαγωγή της Τασούλας» (Υποψηφιότητα για το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2020 για την Ελένη Στεργίου), ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος συνεργάζεται ξανά με το Θέατρο Σταθμός, με αφορμή την “Ραδιοφωνική” εκδοχή της πρωτότυπης δραματουργικής σύνθεσής του, βασισμένης σε τέσσερα διηγήματα του Ν. Επισκοπόπουλου. Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Γιάννης Βογιατζής, η Αλεξάνδρα Παντελάκη, η Ελένη Στεργίου και ο Γιάννης Στεφόπουλος.

Αυτοσαρκαστικός μονόλογος για τέσσερις (ή και περισσότερες) φωνές, χορικό (μικράς) Τραγωδίας, αλχημιστικό πείραμα με υλικά αναβρύζουσες εικόνες καταστροφής και διάττοντες ήχους “εφιάλτου” ή ηλεκτρισμένος φίλαυτος θρήνος; Δραματοποιημένη λογοτεχνία, βεβαίως, που επιχειρεί να αναδείξει την μουσικότητα της γλώσσας (και να της αφεθεί). Ή μήπως έργο Μουσικής που ανακαινίζει τον Λόγο υψώνοντάς τον ως του σημείου της δικής της “καθαρότητας”, σύμφωνα άλλωστε με τις πεποιθήσεις και τις επιταγές των Αισθητιστών*;

Η Δραματουργική σύνθεση “Επί τη εκλείψει του Κόσμου του αυθάδους…” δανείζεται τον τίτλο και τα ονόματα των “προσώπων” του δράματος από την ευρύτερη λογοτεχνική δεξαμενή του πρώτου εν Ελλάδι αισθητιστή πεζογράφου Νικόλαου Επισκοπόπουλου. Τα πρόσωπα, με τη σειρά τους, προκειμένου να αρθρώσουν φωνή, δανείζονται από το υλικό τεσσάρων διηγημάτων του: Ο Θρήνος του Δειλινού, Η Μητέρα Γη, Το Ελιξίριον της Ζωής (από την συλλογή “Τα διηγήματα του Δειλινού”) και Ζωή ΜετάΘάνατον (από την συλλογή “Τρελά Διηγήματα”). Οι φωνές (τα κείμενα) άλλοτε μονολογούν, άλλοτεσυνδιαλέγονται, παρεμβάλλονται η μια στην άλλη, διακόπτουν, παρεισφρέουν στη δράση, αλληλεπιδρούν, αντιπαρατίθενται, συν-φωνούν, συγκρούονται, αλληλονοηματοδοτούνται…

 

Η -επινοημένη- πλοκή παρακολουθεί τα τελευταία δευτερόλεπτα,“στιγμάς εν τη ζωή του απείρου”, μιας θορυβώδους και ασεβούς ανθρωπότητας, καθώς η γη “βαρυνθείσα”, αποκαμωμένη, απηυδισμένη επιχειρεί μια καθοριστική επιβράδυνση της ιλιγγιώδους αιώνιας πορείαςτης, με σκοπό να ελαφρωθεί,εξαφανίζοντας κάθε ίχνος παρασιτικής ζωής από την επιφάνειά της. Ταυτόχρονα, οι τρεις τελευταίοι επιζώντες, “δευτερόλεπτα” πριν τον οριστικό χαμό τους, τείνουν “ύστατον εναγκαλισμό προς την ζωή”, υψώνουν ύστατη κραυγή απόγνωσης, γράφοντας, με τον απόηχό της, την οντολογική διαθήκη τους προς τις πιθανές μελλοντικές γενεές: ματαιωμένες επιθυμίες,ανεκπλήρωτα όνειρα, ροπή προς την(αλληλο)καταστροφή, τον σπαραγμό·και μια δριμεία, όσο και όψιμη, συνειδητοποίηση της θνητότητας και της αναπόφευκτης φθοράς.

Η δραματουργική σύνθεση “Ἐπί τῆ ἐκλείψει τοῦ Κόσμου τοῦ αὐθάδους…” τυπώθηκε και κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ Εκδοτική. Το βιβλίο συμπεριλαμβάνει περιεκτική Εισαγωγή-αποτύπωση της έρευνας του σκηνοθέτη σχετικά με τον Ευρωπαϊκό και τον Νεοελληνικό Αισθητισμό, καθώς και για τον συγγραφέα Ν. Επισκοπόπουλο.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σύλληψη-Δραματουργία-Ραδιοσκηνοθεσία: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ
Πρωτότυπη Μουσική:ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΑΒΕΤΗΣ
Σύνθεση &Σχεδιασμός Ήχου:ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ&ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ
Ηχοληψία-Μιξάζ:ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ
Φωτογραφίες-Artwork:ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

Ακούστηκαν (αλφαβητικά) οι Ηθοποιοί:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ-Ο Ερημίτης / Η Φωνή του Γέροντος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ -Η Ακτίς του Ηλίου
ΕΛΕΝΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ - Ο Μικρός Δημιουργός
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΟΠΟΥΛΟΣ- Ο Πρώτος Άνθρωπος

Έπαιξαν οι Μουσικοί:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ - Πιάνο
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΛΑΓΚΟΣ- Ηλεκτρ. Μπάσο & Κοντραμπάσο
ΜΑΡΙΝΑ ΤΑΝΤΑΝΟΖΗ - AltoΦλάουτο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ- Moog Grandmother
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΑΒΕΤΗΣ -Κρουστά, Midi&Samples

Φωνητικά:

ΕΥΑ ΛΑΥΚΑ | ΛΑΡΑ ΚΑΛΛΙΡΗ | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ | ΓΙΩΡΓΟΣΚΑΣΑΒΕΤΗΣ (StringTheoryVocalQuartet)

& ΦΙΛΙΠΠΙΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ | ΕΛΕΝΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ

Η ηχογράφηση των Ηθοποιών, η Μίξη και ο Σχεδιασμός Ήχου έγιναν στο “MinusOneMusicStudio” στο Π. Φάληρο, με ηχολήπτη τον Μανώλη Ανδρεάδη.Η ηχογράφηση της Μουσικής και της Χορωδίας έγιναν στο στούντιο “DNALab” στο Γαλάτσι,με ηχολήπτη τον Γιάννη Σκανδάμη.Η ηχογράφηση των Φωνητικών έγινε στο “ΜΕΤΕΡΙΖΙ Studio”, με ηχολήπτη τον Μικέ Γλύκα.

Το μουσικο-θεατρικό έργο “Ἐπί τῆ ἐκλείψει τοῦ Κόσμου τοῦ αὐθάδους…” με αφορμή τέσσερα διηγήματα του Ν. Επισκοπόπουλου επιχορηγήθηκε από το Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού στο πλαίσιο του προγράμματος “Ψηφιακός Πολιτισμός 2020”. Τυπώθηκε και κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ Εκδοτική.

Επικοινωνία-Προβολή στα ΜΜΕ: ΑΝΖΕΛΙΚΑ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.