PLUGGY | Μία πρωτοποριακή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά

PLUGGY | Μία πρωτοποριακή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά

Το έργο PLUGGY χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 για την έρευνα και την καινοτομία. Ξεκίνησε την ερευνητική του δραστηριότητα τον Δεκέμβρη του 2016 και κατά τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αναπτύξει σε πιλοτικό επίπεδο μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και μια σειρά από έξυπνα εργαλεία, με τα οποία απλοί πολίτες, κοινωνικές και πολιτιστικές ομάδες, επιχειρήσεις, μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα αλλά και δημόσιοι και ιδιωτικοί τοπικοί φορείς θα μπορούν να μοιράζονται τις πολιτιστικές εμπειρίες τους και να κληροδοτούν τις δικές τους ιστορίες, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον και συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ανάδειξη της τοπικής και εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αποστολή του PLUGGY είναι να ανταποκριθεί στην ανάγκη της κοινωνίας για ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε δραστηριότητες πολιτιστικής κληρονομιάς, προτρέποντας και εκπαιδεύοντάς τους να είναι όχι απλώς παρατηρητές, αλλά συγχρόνως δημιουργοί πολιτιστικού περιεχομένου και σημαντικοί παράγοντες επιρροής.

Το PLUGGY δεν είναι μια στατική εμπειρία και δε συνδέεται αποκλειστικά με ένα γεγονός, έναν χώρο ή μια επίσκεψη, αλλά διευκολύνει τη διαμόρφωση «ζωντανών» πολιτιστικών εμπειριών, ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου. Μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης και των εφαρμογών του PLUGGY, θα μπορείτε να ενεργείτε ως εξειδικευμένοι «αφηγητές», να δημιουργείτε τις δικές σας, συναρπαστικές ιστορίες και να τις μοιράζεστε με φίλους, συνεργάτες, άλλους επαγγελματίες και με το κοινό. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλετε σημαντικά στη διατήρηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στη μετάδοση των πολιτιστικών αξιών και της ταυτότητας της πολιτιστικής οργάνωσης, της κοινωνικής ομάδας και του τόπου σας.

To PLUGGY αποτελείται από τρία, συνδεδεμένα μεταξύ τους, έξυπνα εργαλεία, τα οποία ζωντανεύουν τις πολιτιστικές σας εμπειρίες οπουδήποτε και αν βρίσκεστε.

 


Α) Η Πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης (The Social Platform) | Το PLUGGY θα αναπτύξει μία καινοτόμο πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία θα παρέχει τις λειτουργικότητες γνωστών social media όπως το Facebook, το LinkedIn και το Instagram, προσαρμοσμένες σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα για τον πολιτισμό, εύκολη στην πρόσβαση και στη χρήση. Με τα καινοτόμα εργαλεία της, οι πολίτες θα μπορούν να ενεργούν ως έμπειροι «αφηγητές», δημιουργώντας συναρπαστικές, εξατομικευμένες ιστορίες, τις οποίες θα μοιράζονται με φίλους, συνεργάτες και επαγγελματίες του πολιτισμού. 

Β) Το Συγγραφικό Εργαλείο (The Curatorial Tool) | Μέσω ενός καινοτόμου συγγραφικού εργαλείου (Curatorial Tool) που θα προσφέρει η πλατφόρμα, οι πολίτες θα μπορούν να συνδυάζουν και να εμπλουτίζουν τις πολιτιστικές εμπειρίες και τις ιστορίες τους με άλλο συναφές περιεχόμενο της πλατφόρμας, αλλά και να τις συσχετίζουν με συγγραφικό υλικό από ήδη διαθέσιμες ψηφιακές συλλογές και βιβλιοθήκες και με περιεχόμενο που θα έχουν ανεβάσει άλλοι χρήστες.

Γ) Οι Έξυπνες Εφαρμογές (The Pluggable Apps) | H πλατφόρμα θα ενσωματώνει μια σειρά από έξυπνες εφαρμογές, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να διανθίζουν δημιουργικά τις ιστορίες τους με διάφορα καινοτόμα εργαλεία εξιστόρησης. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου αναπτύσσονται οι παρακάτω εφαρμογές:
• Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, που θα ζωντανεύει τις ιστορίες των χρηστών μέσω των κινητών τους με τη χρήση της κάμερας και της οθόνης.
• Εφαρμογή εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, μέσω της οποίας θα αναγνωρίζεται γεωγραφικά και θα χτίζεται η πληροφορία κάθε σημείου πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
• Εφαρμογή αφήγησης ιστοριών με ήχο 3D, μέσω της οποίας οι χρήστες θα μπορούν να ηχογραφούν και να τοποθετούν στο χώρο τους ήχους που προσλαμβάνουν κατά τις επισκέψεις τους στα σημεία ενδιαφέροντος. Μέσω ειδικής επεξεργασίας, που θα πραγματοποιείται αυτόματα από την εφαρμογή, οι ηχογραφήσεις θα μπορούν να αποκτήσουν 3D χροιά, δημιουργώντας μια τελείως διαφορετική αίσθηση ακουστικότητας.
• Εφαρμογή συνεργατικών παιχνιδιών, με την οποία οι χρήστες θα μπορούν εύκολα και χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις προγραμματισμού, να συνθέτουν τα δικά τους ψηφιακά παιχνίδια και κουίζ και να ανακαλύπτουν τα αντικείμενα και τις συλλογές πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τα άυλα στοιχεία της, με απλό και συνάμα διασκεδαστικό τρόπο.

Η κοινοπραξία του έργου αποτελεί μια διεπιστημονική ένωση 9 συνολικά εταίρων από 5 ευρωπαϊκές χώρες, στους οποίους περιλαμβάνονται 4 φορείς από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, ένα δίκτυο από 10 μουσεία στην Ελλάδα και στη Σλοβακία, καθώς και 3 πρωτοπόρες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξειδικευμένες στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και στις τεχνολογίες αλληλεπίδρασης χρηστών.

Ανακαλύψτε περισσότερα για το PLUGGY στην ιστοσελίδα του: https://www.pluggy-project.eu/

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.