«Plásmata: Bodies, Dreams, and Data», η νέα ψηφιακή έκθεση της Στέγης στο Πεδίον του Άρεως/ Πήγαμε, είδαμε και ενθουσιαστήκαμε!

«Plásmata: Bodies, Dreams, and Data», η νέα ψηφιακή έκθεση της Στέγης στο Πεδίον του Άρεως/ Πήγαμε, είδαμε και ενθουσιαστήκαμε!

Δίνοντας για δεύτερη χρονιά ραντεβού στο Πεδίον του Άρεως, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει την έκθεση «Πλάσματα», που στην ουσία αποτελεί μια αφορμή για περιπατητική εξερεύνηση στον μεγάλο αστικό κήπο. Οι επισκέπτες περιπλανώμενοι στις κατασκευές που έχουν τοποθετηθεί τόσο σε πολυσύχναστα σημεία, όσο και σε απρόσμενες δύσβατες γωνιές, παρακολουθούν μια νέα μορφή πολιτισμού, τη ψηφιακή απεικόνιση μιας υπό διαμόρφωση πραγματικότητας, που έχει ως κυρίαρχο μήνυμα το να ακούγεται ισότιμα η φωνή όλων.

 
 

Η ψηφιακή φωνή εισχωρεί στο ανθρώπινο σώμα και του δίνει μια αλλόκοτη και υπερφυσική ταυτόχρονα δυνατότητα να δημιουργεί, να επεκτείνεται αλλά και να αφανίζεται. Το άτομο ελευθερώνεται, βγαίνει από τα στενά όρια του σώματος που το πλαισιώνει, αλλά και ταυτόχρονα το περιορίζει, γίνεται πανανθρώπινο ον, πάει όμως και ακόμα και πιο πέρα, επικοινωνεί και ταυτίζεται με όλο το σύμπαν, γίνεται πλανητικό υποκείμενο.

 

Μέσα από τρεις διαδρομές, που αντιστοίχως ταυτίζονται με τις θεματικές άνθρωπος-μηχανή, τη μετατροπή του ανθρώπου σε μηχανή και τη συλλογική δημιουργία, με 25 μεγάλες κατασκευές προερχόμενες από καλλιτέχνες  από τον διεθνή χώρο, βίντεο, διαδραστικές εγκαταστάσεις, έργα LED, τρισδιάστατες απεικονίσεις, ψηφιακές ταινίες, animation η έκθεση έρχεται να δώσει ένα άλλο νόημα στον περίπατό μας στο Πεδίον του Άρεως μέχρι τις 10 Ιουλίου. Σε αυτήν την πρώτη βόλτα ξεχωρίσαμε τον μεγάλο κόκκινο πλανήτη, χωρισμένο σε δύο ημισφαίρια, το φεγγάρι από τις ακτίνες λέιζερ, τον ολόφωτο τεχνολογικό ναό που απλώνεται μέσα στο ρυάκι, το projection mapping πάνω στις φυλλωσιές των δέντρων με τις ανθρώπινες φιγούρες και τις μεταφυσικές τους ανησυχίες, ένα σύγχρονο μαντείο που καλείται να δώσει απαντήσεις σε νέου τύπου ανησυχίες, έναν ήλιο που δεν δύει ποτέ, το εγκαταλελειμμένο φαρμακείο που αποκτά πάλι ζωή με τον απροσδιόριστο ενοικό του, ένα ανδροειδές, που κατευθύνει προς τη θεραπεία.

 

Αν το περσινό “YouandAI” που αφορούσε την τεχνική νοημοσύνη ξάφνιασε ευχάριστα, τo “Plásmata: Bodies, Dreams and Data” έρχεται να απογειώσει τον ορισμό του υπαίθριου αστικού θεάματος. Αξίζει να του αφιερώσετε τουλάχιστον ένα από τα καλοκαιρινά σας απογεύματα!

 
 

Ταυτότητα έκθεσης:

«Plásmata: Bodies, Dreams and Data»

Πεδίον του Άρεως
Διάρκεια: 23 Μαΐου – 10 Ιουλίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 18.00-23.00
Είσοδος ελεύθερη

Όλες οι πληροφορίες για την έκθεση βρίσκονται εδώ

Στην έκθεση συμμετέχουν 25 συνολικά καλλιτέχνες: Morehshin Allahyari, Refik Anadol, La Turbo Avedon, The Alternative Limb Project, Frederik Heyman, EkeneIjeoma, Keiken, Kimchi & Chips, Nick Knight (SHOWstudio), Marshmallow Laser Feast, Eva & Franco Mattes, Christian Mio Loclair, NOWNESS, Tony Oursler, Μαρία Παπαδημητρίου, Εύα Παπαμαργαρίτη, Annie Saunders, Sensorium, SpY, Superflex, Dries Verhoeven, Cecilie Waagner Falkenstrøm, Saya Woolfalk, Liam Young.

Επιμελητική διεύθυνση: Αφροδίτη Παναγιωτάκου. Επιμέλεια: Ειρήνη Μιρένα Παπαδημητρίου, Future Everything. Εκτελεστική διεύθυνση -επιστημονικός σύμβουλος: Πρόδρομος Τσιαβός.

 
 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.