Περάσματα * | Λογοτεχνικό κάλεσμα :: Μεταγράφοντας μνήμες φυγής και εκτοπισμού

Περάσματα * | Λογοτεχνικό κάλεσμα :: Μεταγράφοντας μνήμες φυγής και εκτοπισμού

Τα σύνορα είναι ένα σύμβολο επιβολής πάνω στο χώρο και στο χρόνο· και σε ό,τι βρίσκεται μεταξύ τους. Κατά μία έννοια, καθορίζουν τι είναι εφικτό, τι μπορεί να είναι επιθυμητό, κι έτσι συγκροτούν άτομα και κοινότητες. Η χάραξη και η παγίωση των συνόρων, έμπρακτη ή αφηγηματική, υπονοεί εν γένει διαχωρισμούς και δρα διχαστικά· φέρει οσμή συντήρησης και αυταρχισμού. Η άρνηση και αναπλαισίωση της ιδέας των συνόρων για χάρη ενός συνεχούς της ανθρωπότητας, είναι μία επαναστατική και αυτονόητη πράξη με στόχο να ξορκίσει ό,τι έρχεται μαζί τα σύνορα - ετερότητα, άγχος, φόβο. 

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης της εμπειρίας των μετακινήσεων, μεταξύ συνόρων όχι μόνο γεωγραφικών, αλλά και έμφυλων, ηθελημένων ή επιβεβλημένων, απευθύνουμε το παρακάτω λογοτεχνικό κάλεσμα και σας προσκαλούμε να αναρωτηθείτε: Ποιοι είναι οι κάτοχοι των αντικειμένων της συλλογής του Outcast Europe; Ποιες έχουν βιώσει αυτές τις ιστορίες; Ποια είναι τα συναισθήματά τους, ποια σταυροδρόμια ταυτοτήτων και καταστάσεων έχουν διασχίσει; Τα άτομα αυτά, γίνεστε εσείς.

Σας προσκαλούμε να εμπνευστείτε από τα αντικείμενα της συλλογής, να φανταστείτε τις διαδρομές τους και να βρείτε τις λέξεις για να εκφράσετε τις ιστορίες τους. Γράψτε για αυτά και για τα άτομα στα οποία μπορεί να ανήκαν μέσα από τα δικά σας μάτια. Κάντε τις ιστορίες σας να μιλήσουν για τους εαυτούς, τις εαυτές και τα εαυτά σας. 

Προθεσμία υποβολής: 15/12/2022
Προτεινόμενο όριο λέξεων: 500 λέξεις
*Αναζητούμε κείμενα πεζά, ποιητικά και οτιδήποτε ενδιάμεσο.
*Κάθε δημιούργημα θα πρέπει να αφορμάται από ένα αντικείμενο και να βασίζεται στην ιστορία του (την πραγματική, ή κάποια άλλη, υποθετική). 

Τα κείμενα θα δημοσιευθούν διαδικτυακά ή και έντυπα, με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση των ευρύτερων στόχων του Outcast Europe.

* Το λογοτεχνικό κάλεσμα «Περάσματα» διεξάγεται από την Inter Alia στο πλαίσιο του Outcast Europe. To Outcast Europe είναι μια ψηφιακή έκθεση προσωπικών αντικειμένων που παραχώρησαν κάτοικοι Ευρωπαϊκών χωρών. Τα αντικείμενα κουβαλούν προσωπικές ιστορίες των κατόχων τους και συνθέτουν μία συλλογή που, διασχίζοντας ιστορικές περιόδους και σύνορα χωρών, αντηχεί την εμπειρία της μετανάστευσης και του εκτοπισμού ως προσωπικό βίωμα και ως κομμάτι της συλλογικής συνείδησης των Ευρωπαίων. Οι δράσεις του Outcast Europe είναι αυτοχρηματοδοτούμενες από την Inter Alia.

Το όνομα του οργανισμού, «Inter Alia», σημαίνει «μεταξύ άλλων» στα λατινικά. Βασισμένη σε μια φιλοσοφία συνεργασίας και αμοιβαιότητας, η «Inter Alia» εργάζεται για την προώθηση της πολιτικής εκπαίδευσης, του κοινωνικού μετασχηματισμού και της συλλογικής δράσης. Εκφράζει την πρόθεση να σταθεί πρόθυμα και με ενθουσιασμό μεταξύ άλλων, να συν-δημιουργήσει, να δώσει χώρο, να στηρίξει την κοινή πρόοδο και να προωθήσει τη συλλογική νοημοσύνη.

Βρείτε το Outcast Europe σε: Facebook | Instagram | Website

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.