ΠΕΙΡΑΙΑΣ ARTPORT | 8 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2021

ΠΕΙΡΑΙΑΣ ARTPORT | 8 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2021

Με το πρόγραμμα «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ARTPORT» ανοίγει την καλλιτεχνική περίοδο 2021-2022 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ταυτόχρονα δημιουργεί μια νέα κοιτίδα πολιτισμού στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, στην καρδιά του λιμανιού, δίπλα στα πλοία που έρχονται και φεύγουν καθημερινά. Το πρόγραμμα φιλοξενεί ένα πολυπρισματικό κύκλο δράσεων που περιλαμβάνει θέατρο, χορό, εικαστικά και κινηματογράφο, με στόχο ο Σεπτέμβριος να γίνει ο μήνας που ο Πειραιάς θα αφήνει το δικό του στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, ως πύλη πολιτισμού για την τέχνη του σήμερα και τους προβληματισμούς του τώρα.

Tο «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ARTPORT» ανοίγει τις πύλες του από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2021 με τη συνεργασία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μία συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» σε ένα προφεστιβαλικό event και μια ταινία- έκπληξη σε πρώτη πανελλήνια προβολή. Την πρώτη Κυριακή του Φεστιβάλ στις 26/9, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα είναι για πρώτη φορά ανάμεσα στις αίθουσες των Νυχτών Πρεμιέρας με τη φιλοξενία μιας ξεχωριστής ταινίας του φετινού προγράμματος σε πρώτη πανελλήνια προβολή. Ο τίτλος της ταινίας θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».

Το πρόγραμμα

Θέατρο
«Tα ταξίδια της Πηνελόπης» της Μάρθας Μπουζιούρη | 24, 25, 26, 29, 30/09 και 1, 2, 3/10, 20:30
Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ, Πύλη E2

Πόσα και πόσα δεν έχουν γραφτεί, ειπωθεί, τραγουδηθεί, για τις ζωές και τις περιπέτειες των ναυτικών. Όμως αυτήν εδώ την ιστορία θα την πουν Εκείνες. Τρεις ηρωίδες διαφορετικών γενεών και καταβολών, πλαισιωμένες από έναν χορό γυναικών, καταλαμβάνουν ένα μέχρι πρότινος άβατο – σύμβολο της ανδρικής κυριαρχίας: το λιμάνι. Από εκεί θα "σαλπάρουν" για το δικό τους ταξίδι.

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 10 €

 

Χορός

«Qualia» της Ηρώς Αποστολέλλη | 13/9 – 16/9, 21:00

Φουαγιέ ΔΘΠ

Μια σύνθεση για τέσσερις ερμηνευτές –δύο χορεύτριες και δύο μουσικούς του μπαρόκ– μια σοπράνο και ένα λαουτίστα. Ένας διάλογος τεσσάρων ερμηνευτών πάνω σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε στην τέχνη ως μπαρόκ: Οι έννοιες του δέους, του παράδοξου, της ρευστότητας της μορφής και της δραματικότητας.

 

«Swell» της Ελισάβετ Πλιακοστάθη | 18/9 – 20/9, 20:00

Σκηνή Ωμέγα

Όπως το κύμα, δύο σώματα, βρίσκονται στον ίδιο χώρο κάτω από παρόμοιες συνθήκες και αναζητούν εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία δημιουργούν σταθερότητα. Χωρίς βιασύνη, τα σώματα μετατοπίζονται από ένα σημείο σε ένα άλλο, διασταυρώνονται και εν τέλει απομακρύνονται μεταξύ τους. Έτσι άραγε δεν συμβαίνει στην πραγματική ζωή ανάμεσα στους ανθρώπους;

 

«Απόλλυμi» της Όλγας Σπυράκη | 18/9 – 20/9, 20:00

Σκηνή Ωμέγα

Η απώλεια ως φαινόμενο πολιτικό και κοινωνικό που καθιστά την ύπαρξη μας a priori σε μια συνθήκη ήττας, σε μια συνθήκη όπου έχουμε απολέσει ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό. Η είσοδος μιας γυναίκας στο σπίτι της, ενώ έχει μόλις ενημερωθεί για μια απώλεια που έχει υποστεί, η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η θλίψη και η αποδοχή.

Τα έργα Swell και Απόλλυμι παρουσιάζονται με ενιαίο εισιτήριο.

 

«Manifesto» της Ιωάννας Πορτόλου | 21/9 – 25/9, 21:30

Φουαγιέ ΔΘΠ

Οι αξίες, οι πεποιθήσεις, οι λέξεις, που για αιώνες χαρακτήριζαν τη γηραιά ήπειρο, μοιάζουν να χάνουν το νόημά τους. Τι θα συμβεί αν οι λέξεις επανοηματοδοτηθούν, ενταγμένες σε ένα καινούργιο πλαίσιο; Αν εκφωνήσουμε σήμερα τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα ακουστεί σαν μανιφέστο ή σαν επικήδειος λόγος;

 

«Holy Purple» της Ανδρονίκης Μαραθάκη | 24 & 25/9, 22:30

Προαύλιος Χώρος ΔΘΠ

Ένα πολυπρισματικό έργο χορού πάνω σε μια κινητή πλατφόρμα 50 m2. Ένα ασταθές έδαφος που αλλάζει κλίση ανάλογα με τη μεταφορά βάρους των ερμηνευτριών και τις μετατοπίσεις των σωμάτων. Μια μεταφορά νοηματική, μια πρόκληση για το τι ορίζουμε ως συμπαγές, αδιαμφισβήτητο και ακέραιο: το βάρος μας και το “βάρος” της αντίληψης μας για το χορό.

Είσοδος ελεύθερη

 

«Turning in holy purple – εγκατάσταση» | 26/9, 17:00–23:00

Πρόσκληση στο κοινό να καταλάβει τον χώρο της κινητής πλατφόρμας προκειμένου να μοιραστεί για λίγο το ίδιο έδαφος. Συμμετέχουν δύο θεατές ανά 20 λεπτά. Η συμμετοχή στην εγκατάσταση είναι ελεύθερη και κατά προτεραιότητα. Θα πρέπει, οι ενδιαφερόμενοι-ες να έχουν προκρατήσει τη «θέση» τους μέσω της εφαρμογής event brite: www.eventbrite.com

Είσοδος ελεύθερη

 

«Ουτοπία» του Αντώνη Αντωνόπουλου | 30/9 – 3/10, 20:00

Φουαγιέ ΔΘΠ

Μέσω επαναλαμβανόμενων χορευτικών μοτίβων από κλασικά μιούζικαλ και ποπ βίντεο κλιπ, κατόπτρων και αντανακλάσεων, τρεις ερμηνευτές κατασκευάζουν την προσωπική τους Ουτοπία, έναν καινούργιο, κοινό, τέλειο κόσμο. Η εικόνα ολοκληρώνεται με την εισβολή του έξω κόσμου – ένας κόσμος διψασμένος να ανήκει. Να κατοικήσει την Ουτοπία. Η Ουτοπία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του MIRfestival τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2021 και φιλοξενείται στο πλαίσιο του Πειραιάς Artport 2021.

Τιμές εισιτηρίων για παραστάσεις χορού: 10 €, 6 € (μειωμένο)

 

Εικαστικά

Επιμέλεια: Δρ. Σωζήτα Γκουντούνα

Το εικαστικό πρόγραμμα συνθέτει ένα διάλογο μεταξύ δύο διακεκριμένων εικαστικών που φαινομενικά είναι αρκετά διαφορετικοί αλλά που στην πραγματικότητα είναι “τόσο μακριά αλλά τόσο κοντά.” Ο 70χρονος Αμερικανός Andres Serrano, με καταγωγή από την Ονδούρα και την Κούβα, που έχει εκφράσει την επιθυμία να φωτογραφίσει τους αστέγους της Ελλάδας και ο 64χρονος Βρετανός John Akomfrah, με καταγωγή από την Γκάνα, ιδρυτής το 1982 του Black Audio Film Collective (BAFC) – ένας από τους λίγους διεθνείς εικαστικούς που κατόρθωσαν να αποτυπώσουν με τόσο ποιητικό τρόπο την Ελληνική κρίση – είναι οι εκφραστές αυτού του διαλόγου.

Παραγωγή: www.outoftheboxintermedia.org

 

Torture του Andres Serrano | 9/9 – 3/10/21, 12.00 – 19.00 (καθημερινά)
Ατομική έκθεση

Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ – Πύλη E2

Η ατομική έκθεση “Torture” του Andres Serrano του οργανισμού a political
https://a-political.org (Galerie Nathalie Obadia Paris/Brussels) διαπραγματεύεται την ιστορία των βασανιστηρίων. Η πράξη της πρόκλησης έντονου σωματικού ή ψυχολογικού πόνου από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο, είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία του ίδιου του κόσμου.

Εκδήλωση εγκαινίων: Παρασκεύη 17 Σεπτεμβρίου 2021 στις 19:00

Είσοδος ελεύθερη

 

«The Airport» του John Akomfrah | 16/9 – 25/9/21

Κεντρική Σκηνή ΔΘΠ

Πρόκειται για μια βιντεοεγκατάσταση τριών ταινιών που έχει συλληφθεί ως ένας διαλογισμός για την ιστορία της Ελλάδας και την πρόσφατη οικονομική της κρίση. Το έργο εστιάζει στο τοπίο της Νότιας Ελλάδας και στο εγκαταλελειμμένο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού που μετασχηματίζεται.

Ώρες προβολών: 12.00, 17,00 και 19.00 /Διάρκεια προβολής: 50 ́
Αριθμός θεατών: 15 άτομα ανά προβολή
Εγκαίνια: Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21:00
Κράτηση θέσεων: ticketservice.gr

Είσοδος ελεύθερη

 

Κινηματογράφος

Υπαίθριες προβολές στο χώρο έξω από την Πέτρινη Αποθήκη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά. Το παρελθόν συναντά το παρόν με δύο προφεστιβαλικές, διπλές, open air προβολές τεσσάρων εμβληματικών ταινιών που πραγματοποίησαν την πανελλήνια πρεμιέρα τους σε προηγούμενες διοργανώσεις του ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, διατρέχοντας έτσι τα 26 χρόνια ιστορίας του.

17/9
Οι Γέφυρες του Μάντισον του Κλιντ Ίστγουντ, στις 20:30
Τελετή Έναρξης (1995)
3 υποψηφιότητες για Όσκαρ

Γύρνα Πίσω του Πέδρο Αλμοδόβαρ, στις 22:30
Τελετή Έναρξης (2006)
Βραβείο Σεναρίου και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας

18/9
Ιστορίες για Αγρίους του Ντάμιαν Σιφρόν, στις 20:30
Τελετή Έναρξης (2014)
BAFTA Ξενόγλωσσης Ταινίας

Παράσιτα του Μπονγκ Τζουν-χο, στις 22:30
Τελετή Έναρξης (2019)
Χρυσός Φοίνικας και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

26/9
Κεντρική Σκηνή ΔΘΠ στις 21:00
Στο κτίριο-κόσμημα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά φιλοξενούμε μια πολυαναμενόμενη πρώτη πανελλήνια προβολή ταινίας από το φετινό πρόγραμμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Η είσοδος θα πραγματοποιείται μόνο με ονομαστικά ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ, τα οποία θα προμηθεύονται ΔΩΡΕΑΝ με ηλεκτρονική προκράτηση, στο aoaff.gr.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.