Παράταση υποβολής προτάσεων για το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα της 2023 ELEVSIS

Παράταση υποβολής προτάσεων για το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα της 2023 ELEVSIS

Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες, φορείς και οργανισμοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους εδώ έως τις 12 Απριλίου 2021 στις 23:59.

Παρατείνεται έως τις 12 Απριλίου 2021 στις 23:59, η προθεσμία υποβολής καλλιτεχνικών προτάσεων στην πρώτη διεθνή ανοιχτή πρόσκληση της 2023 ELEVSIS Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η πρόσκληση απευθύνεται σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες,  καλλιτεχνικές ομάδες, φορείς και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και αφορά σε νέα έργα και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Ελευσίνας το 2022 και το 2023, στο πλαίσιο φιλοξενίας του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας  της Ευρώπης (ΠΠΕ). Οι προτάσεις που θα επιλεγούν, θα συνδιαμορφώσουν το τελικό πρόγραμμα της 2023 ELEVSIS με τον γενικό τίτλο «ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ», υπό τη γενική καλλιτεχνική διεύθυνση του Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ιστορία της πόλης, η 2023 ELEVSIS διαμορφώνει ένα πολύπλευρο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα «ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ», που κινείται σε τέσσερις στρατηγικές κατευθύνσεις: Πολιτισμός, Άνθρωπος, Πόλη και Περιβάλλον. Αντίστοιχα διακριτοί και διασυνδεδεμένοι, διαμορφώνονται και οι τρεις κεντρικοί θεματικοί άξονες του προγράμματός της: Άνθρωπος/Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργασία, αντανακλώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο η Ελευσίνα όσο και η Ευρώπη.

Τα προτεινόμενα έργα/δράσεις που θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους, μπορούν να αφορούν σε έναν ή περισσότερους θεματικούς άξονες, μία ή περισσότερες περιοχές τέχνης και δημιουργίας. Ενδεικτικά αναφέρονται, χωρίς να αποτελούν αυστηρά περιοριστικό πεδίο, οι εξής κατηγορίες:

Μουσική, Χορός, Λογοτεχνία, Συγγραφή, Θέατρο, Performance, Εικαστικές τέχνες, Εγκαταστάσεις, Ψηφιακές τέχνες, Κινηματογράφος/Ντοκιμαντέρ, Φωτογραφία, Παιχνίδι, Comics, Σχεδιασμός αντικειμένων, Ψηφιακή κατασκευή, Πολιτιστική πολιτική, Δράσεις δικτύωσης (Συναντήσεις/Συνέδρια), Προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων, Εκπαιδευτικά προγράμματα, Προγράμματα συμμετοχής της κοινότητας, Καλλιτεχνικά και Ερευνητικά προγράμματα για τον δημόσιο χώρο και το περιβάλλον, Διακαλλιτεχνικά/Διατομεακά έργα, κ.ά.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν, θα αξιολογηθούν από τη Γενική Καλλιτεχνική Διεύθυνση της 2023 ELEVSIS, αφενός βάσει των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, και αφετέρου σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των στρατηγικών στόχων, του καλλιτεχνικού οράματος και των θεματικών της διοργάνωσης. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιούνιο 2021.

Πριν τη σύνταξη και την υποβολή των προτάσεων είναι απαραίτητη η μελέτη του Καλλιτεχνικού Οράματος και των Στρατηγικών Στόχων της 2023 ELEVSIS, όπως περιγράφονται αναλυτικά εδώ

Η υποβολή των προτάσεων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της φόρμας, που βρίσκεται στον σύνδεσμο

Για τα βασικά στοιχεία, καθώς και τους όρους και τη διαδικασία συμμετοχής στην Ανοιχτή Πρόσκληση εδώ

Για μια μοναδική εξερεύνηση στην αθέατη πλευρά της Ελευσίνας μέσα από τα μάτια της 2023 ΕLEVSIS Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επισκεφθείτε εδώ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.