Open Call | Little Islands Festival 2023 | Human Geographies | Ανθρωπογεωγραφίες

Open Call | Little Islands Festival 2023 | Human Geographies | Ανθρωπογεωγραφίες

Μπορεί ένα μικρό νησί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και τροφοδότησης της σύγχρονης σκέψης;

Το 5ο Little Islands Festival με αφετηρία τη Σίκινο προσκαλεί καλλιτέχνες από το πεδίο των νέων μέσων και παραστατικών τεχνών να καταθέσουν προτάσεις που συνομιλούν με την οικολογία, την ανθρωπολογία, και την επιστήμη στον μακρύ διάλογο για τη σχέση ανθρωπότητας και φύσης. Το νησιωτικό όριο, που όμως και η ίδια η ζωή αναδύεται από το υγρό στοιχείο, γίνεται ο κατεξοχήν τόπος διερεύνησης των αντιφάσεων της σύγχρονης ανθρωπογεωγραφίας μέσα από την τέχνη.

Στις Κυκλάδες τα σύμβολα και οι αρχετυπικές δομές της φύσης-από την κατοίκηση και την καλλιέργεια, μέχρι την ανάγκη σύνδεσης με το ιερό, υπέδειξαν το ανθρώπινο αποτύπωμα στο χώρο. Οι φυσικοί περιορισμοί που επέβαλαν το κλίμα και η γεωμορφολογία οδήγησαν την ανθρώπινη δημιουργικότητα να συλλάβει το "ανεπιτήδευτο", το "πρωτογενές" και το "ουσιώδες" ως διεκδίκηση του "αναγκαίου", και να συνθέσει ένα τοπίο-καθρέφτη της κουλτούρας, της ιστορίας, των αξιών των νησιωτών. 

Σε αυτό το παραδοσιακό αγροτικό τοπίο που μοιάζει αμετάβλητο στο χρόνο, αντικατοπτρίζονται σήμερα σύγχρονοι κοινωνικοπολιτισμικοί και οικονομικοί μετασχηματισμοί. Υπερτουρισμός, κλιματική αλλαγή, παγκοσμιοποίηση καθώς αποτυπώνονται στο χώρο, υπερτονίζουν τις αλληλεξαρτήσεις αγροτικού-αστικού και τοπικού-παγκόσμιου. Ωστόσο την ίδια στιγμή που τείνουν να εξαλείψουν τις κληρονομιές του παρελθόντος, συμβάλλουν στην επανάδειξη της αξίας τους. 

Με τη δύναμη της τέχνης και της τεχνολογίας, το 5ο LIF γίνεται πεδίο διερεύνησης αυτών των αλληλεξαρτήσεων για να επανεξετάσει την ζωή, την εργασία, την συγκατοίκηση. Ο κύκλος της φύσης γίνεται το πεδίο κατανόησης και ανάδυσης ενός φαντασιακού που συνδέει την αίσθηση, το νού, τη γνώση και αρθρώνει αυτό που φαίνεται να λέιπει: μια οικολογία ως κοινή πρακτική και υπό την εποπτεία όλων, πολυπολιτισμική, ποικιλόμορφη και πέρα από τα όρια του "ανθρώπινου" κόσμου που ζούμε. 

Ενδεικτικά πεδία αναζήτησης

-Τοπο ειδικά έργα που εξερευνούν την πολιτισμική κληρονομιά σε σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον της Σικίνου και των Κυκλάδων εν γένει: ανεμόμυλοι, αλώνια, αγροτικές κατοικίες, ξερολιθιές, αναβαθμίδες, ιεροί και αρχαιολογικοί χώροι. 

- Έργα που εμπνέονται από παραδόσεις, τελετουργίες, μύθους, ήθη και έθιμα, που συνομιλούν με την φύση.

-Έργα που εξερευνούν κινήματα και τάσεις όπως: Περιβαλλοντική Κοινωνιολογία, Οικοαναρχισμός (eco-anarchism), Οικοφεμινισμός (eco-feminism), Οικοκοινοτισμός, Βαθιά Οικολογία (Deep Ecology).

-Έργα που εξερευνούν τη συμβιωτική σχέση ανθρώπου, φύσης και τεχνολογίας.

-Καλλιτεχνικές πρακτικές με έμφαση στη συμμετοχικότητα.

-Καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες σε θέματα περιβαλλοντολογικής ευαισθητοποίησης.

Στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης περιλαμβάνεται το πρόγραμμα φιλοξενίας και έρευνας LIF Residency Program 2023  όπου οι συμμετέχοντες θα φιλοξενηθούν στη Σίκινο προκειμένου να δημιουργήσουν έργα εμπνευσμένα από το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο του νησιού.

Κατηγορίες Προτάσεων

AudioVisual Performance-Silent Film & Live Soundscapes-Sound Art-music Installation-Virtual Reality-Augmented Reality-3D Projection Mapping-Site Specific Art-Εργαστήρια.

Απευθυνόμαστε

Σε καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό, καλλιτεχνικές ομάδες, νέους δημιουργούς, περφόρμερ, κινηματογραφιστές, μουσικούς, χορευτές, αρχιτέκτονες, στοχαστές, ακτιβιστές, επιστήμονες, τεχνολόγους, επιμελητές, εκπαιδευτές, κι άλλους δημιουργούς που εργάζονται στο πεδίο των υβριδικών τεχνών / πρακτικών.

Υποβολή αιτήσεων έως 19.02.2023

Για περισσότερες πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής:

https://littleislandsfest.com/open-call-2023/

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.