Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 21ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το  21ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 21ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, με τίτλο «Φως Ήχων και Λέξεων», το οποίο αποτελεί συνδιοργάνωση του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου,  της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Για μια ακόμη χρόνια, οι συναυλίες φιλοξενήθηκαν στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης, συνταιριάζοντας μοναδικά τον πλούτο της μουσικής με την ιερότητα του νησιού.

Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Τάνιας Σικελιανού και του Σωτήρη Δεσπότη, οι συμμετέχοντες μουσικοί, έδωσαν ιδιαίτερα ρεσιτάλ και ξεχωριστές ερμηνείες σε βυζαντινούς ύμνους και ψαλμούς, ενώνοντας τους θεατές -που γέμισαν τον όμορφο χώρο του φεστιβάλ- σε μια κοινή μυσταγωγία. Οι χορωδίες και τα μουσικά σύνολα δημιούργησαν  αόρατες γέφυρες παρουσιάζοντας την τέχνη της μουσικής μέσα από το πρίσμα της πίστης και της θρησκευτικότητας.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν από την Τετάρτη 30 Αυγούστου μέχρι την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου ταξιδεύοντας το κοινό στο υπέροχο μουσικό σύμπαν της θρησκευτικής μουσικής.

Την Τετάρτη, πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ ο χορός ψαλτικής «Κλείδα» με χοράρχη τον βαθύ γνώστη της ψαλτικής τέχνης Δημήτριο Γαλάνη, μας υπενθύμισε την κατάνυξη και το εύρος ψυχής που απαιτούν οι χορωδιακοί εκκλησιαστικοί ψαλμοί.

Την Πέμπτη, ο Νίκος Χαριζάνος, ο Κώστας Μαντζώρος, η Τάνια Σικελιανού και ο Αναστάσιος Στέλλας, σε συνεργασία με την αφηγήτρια Αλεξάνδρα Γιαλίνη μας ταξίδεψαν στο «Αιώνιο Παρόν» συνδυάζοντας βυζαντινά στοιχεία με ηλεκτρονική μουσική σε μια πειραματική μουσική εμπειρία.

Την Παρασκευή, τρίτη ημέρα του Φεστιβάλ, παρακολουθήσαμε μια ξεχωριστή συναυλία κλασικών έργων. Η Γυναικεία Χορωδία «Καλλιτεχνήματα» υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση της Μαρίας Μιχαλοπούλου και με τη συνοδεία στο πιάνο της Μαριάννας Σπύρακου, επέλεξαν και ερμήνευσαν κομμάτια από την εποχή του μπαρόκ μέχρι τον 20ο αιώνα. Μια «Ceremony Of.... Classics» βασισμένη στους μαγικούς δρόμους της πολυφωνίας. 

Το Σάββατο, προτελευταία ημέρα του Φεστιβάλ,  o Claude Delangle, η  Odile Delangle, η Ευτυχία Βενιωτά και ο Γιώργος Λυγερίδης, δυο σαξοφωνίστες και δυο πιανίστριες, επέλεξαν και «πείραξαν »ένα κλασικό πρόγραμμα θρησκευτικών ύμνων που λειτούργησε, -όπως είναι άλλωστε και ο σκοπός του Φεστιβάλ- ως γέφυρα από τη μουσική στην πνευματικότητα. 

Την Κυριακή, το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τις μελωδίες από τις «4 Εποχές» του Antonio Vivaldi που ξεχύθηκαν στον ιερό χώρο χάρη στο βιολί της Τάνιας Σικελιανού και την κιθάρα του Στάθη Σκανδαλίδη

Και τις πέντε βραδιές προλόγισε  ο μουσικογράφος και ερευνητής Θωμάς Ταμβάκος

Ο Νίκος Κουτούζος, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου και αντιδήμαρχος Τουρισμού, Αθλητισμού και Παιδείας, σημείωσε ότι «το 21ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου λειτούργησε σαν φάρος πνευματικότητας και εσωτερικής γαλήνης με πολλαπλά ακούσματα. Μας συγκίνησε ιδιαίτερα και μας έδωσε την απαραίτητη ενέργεια και διάθεση για να προετοιμάσουμε ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον φεστιβάλ το 2024».

Στρατηγικοί εταίροι της διοργάνωσης είναι η Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου και ο Δήμος Πάτμου. Χορηγοί του Φεστιβάλ είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, η Blue Star Ferries και η COSMOTE. Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η εταιρεία ΑΝΑΚΕΜ και η Dodekanisos Seaways. Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ. 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.