Οι PAGAN αναβιώνουν το «Γιάννη μου το μαντήλι σου»

Οι PAGAN αναβιώνουν το «Γιάννη μου το μαντήλι σου»

Οι PAGAN, το συγκρότημα με τη σταθερά ανοδική πορεία και τα απανωτά sold out στις εμφανίσεις τους, επέλεξαν να αναβιώσουν το «Γιάννη μου το μαντήλι σου», ίσως το πιο εμβληματικό δημοτικό τραγούδι της ξενιτιάς.

Σε αυτή την εκτέλεση οι PAGAN ενσωμάτωσαν και μια πρωτότυπη μελωδία σε συρτό ρυθμό, όπου η γκάιντα κλαίει για τα χαμένα χρόνια της ξενιτιάς που πίσω δεν γυρίζουν, αλλά μπορούν όμως να θυμίζουν στις επόμενες γενιές πως «όπου γη και πατρίς» χωρίς ανθρωπισμό, αλληλεγγύη και κατανόηση δεν υπάρχει.

Η μυσταγωγική «πρωθιέρεια» των PAGAN Έβελυν Ασουάντ με σύμβολο ένα μαντήλι που σκουπίζει τον ιδρώτα, το αίμα και τη βρωμιά από τη σκληρή εργασία που έκανε ο «Γιάννης» στην αλλοδαπή, μας λέει πως το έπλυνε σε πέντε ποτάμια αλλά ήταν τόσο λερωμένο που δεν καθάρισε, μόνο τα έβαψε κι αυτά. Μαζί της στη σκηνή ενώνουν τις αρχετυπικές δυνάμεις τους για να φέρουν την κάθαρση ο «σαμάνος» Μάρκος Παύλου, ο «πολεμιστής» Σωτήρης Ντούβας, ο «κυνηγός» Δημήτρης Μπίζος, ο «σοφός» Βασίλης Προδρόμου και ο «ρήγας» Σταύρος Τσουμάνης.

Οι εμφανίσεις τους, τελετουργικές, γεμάτες μεταφυσική εκτόνωση, υποβάλλουν με τη μυστηριακή ατμόσφαιρα της διονυσιακής παγανιστικής παράδοσης και την εκστατική ενέργεια, στοιχεία που είναι εμφανή και στο live video του τραγουδιού που αποτυπώνει αυτή τη μοναδική ατμόσφαιρα.


Οι  PAGAN ήρθαν για να ταξιδέψουν στο μέλλον την ελληνική μουσική πλέκοντας τον προοδευτικό έθνικ ήχο με τη θεατρικότητα στις απόκοσμες συναυλίες τους. Οι συνθέσεις τους έχουν το “dna” της παραδοσιακής μουσικής, ενώ ο ήχος τους έχει ύφος progressive rock και electronica. Χρησιμοποιούν παλαιά -γκάιντα, σαντούρι, λύρα, αυλό κ.λπ.- και σύγχρονα ηλεκτρικά όργανα, που σε συνδυασμό με τα κοστούμια, τα σκηνικά και τους θεατρικούς φωτισμούς δημιουργούν ένα μοναδικό τελετουργικό θέαμα, που μας ταξιδεύει στα τοπία της ανθρώπινης ψυχής και ξυπνά αρχέγονες αναμνήσεις που όλοι φέρουμε στη γενετική μας μνήμη. Αποστολή τους είναι να αναδείξουν τη διαχρονική ύλη της μουσικής μας κληρονομιάς με την οποία μπορούν όλοι οι άνθρωποι να συνδεθούν ανεξαρτήτως καταγωγής. 

Μέσα στο 2024 οι PAGAN θα μας παρουσιάσουν το πρώτο τους άλμπουμ.

Σκηνοθετική επιμέλεια - Marlene Kaminsky 
Κοστούμια - Νίκη Ψυχογιού
Σκηνοθεσία video και διεύθυνση φωτογραφίας - Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου και συνεργάτες. 
* Φωτογραφία: Μarianna Photography

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.