Οι Kepler is Free παρουσιάζουν το ντεμπούτο άλμπουμ τους "Teegarden"

Οι Kepler is Free παρουσιάζουν το ντεμπούτο άλμπουμ τους "Teegarden"

Με έδρα την Αθήνα, το τζαζ σχήμα KEPLER IS FREE δημιουργεί πολυδιάστατη μουσική κάνοντας μία τομή μεταξύ της soul-jazz των '70s, της σύγχρονης εναλλακτικής hip-hop, της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής αλλά και του nu-jazz κύματος που κερδίζει όλο και περισσότερο φίλους με το όραμα και την συνέπειά του.

Ένα παροπλισμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που εκτόξευσε η NASA για να ανακαλύψει πλανήτες στο μέγεθος της Γης σε περιστροφή γύρω από άλλα αστέρια, ήταν η αφορμή για την σύλληψη του ονόματος της μπάντας. Με όνομα που προέρχεται από τον αστρονόμο Johannes Kepler (1571-1630), το διαστημικό τηλεσκόπιο αποσύρθηκε ύστερα από εννιά χρόνια λειτουργίας και παραμένει “ελεύθερο" σε διαστημική περιστορφή.

 

Η μπάντα ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2018 από τον Σωκράτη Τσεντόγλου (drums) και πλαισιώθηκε στην συνέχεια από τους Γιώργο Μιγδάνη (ηλεκτρική κιθάρα), Νικηφόρο Nugent (πλήκτρα), Σπύρο Ζάρδα (τρομπέτα) και Βασίλη Αλεξόπουλο (μπάσο). Προερχόμενοι από διαφορετικές μουσικές καταβολές, τα μέλη της μπάντας συναντήθηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν πρωτότυπες συνθέσεις με καθαρά crossover προσανατολισμό.

Συνιστώντας μια κοινότητα που ορίζεται – μεταξύ άλλων και - από την αμοιβαία αγάπη για την jazz και την hip-hop, η μπάντα συνέθεσε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο «Teegarden», που αποτελείται από 5 tracks. Οι KEPLER IS FREE θα μπορούσε να πει κανείς ότι εντάσσονται στην ευρύτερη nu-jazz σκηνή του σήμερα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από σχήματα όπως οι GoGo Penguin, οι BADBADNOTGOOD και ο Alfa Mist.

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά των KEPLER IS FREE κυκλοφόρησε τη 1η Ιουνίου του 2020 σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και σε δύο limited εκδόσεις βινυλίου Λευκό και Μαύρο από τη Veego Records.

"Το Τeegarden των Kepler is Free είναι ταξίδι. Μου δημιούργησε την πρωτόγνωρη αίσθηση ενός πολυδιάστατου ταξιδιού μέσα σε ένα lockdown, όπου δεν είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο! Όταν πρωτοάκουσα το "Juno" στο ραδιόφωνο, η φαντασία μου πήγε σε υπόγεια jazz bar της Νέας Υόρκης που οι γνώσεις μου αρκούνται σε ταινίες και βιβλία. Παράλληλα, η μελαγχολική και αισθαντική φωνή της Kalli, σε συνδυασμό με την εξαιρετική ενορχήστρωση, με έκανε να θυμηθώ πιο r&b ακούσματα, όπως Roots, Fugees, Kali Uchis και Jorja Smith. Στη συνέχεια, βρέθηκα σε υπερυψωμένα διαμερίσματα και στους δρόμους του «Τρία δωμάτια στο Μανχάταν». Έτσι, έβαλα να ακούσω όλο το άλμπουμ. Το «Bennu» με προϊδέασε για μια δουλειά με πολύ πειραματισμό, που σε πολλά σημεία, μου έφερε στο μυαλό τους BADBADNOTGOOD. Με χαρά διαπίστωσα ότι αποτελούν και επιρροή του γκρουπ. Στη συνέχεια, το «Τeegarden B» μου έφερε στο μυαλό σκηνές από τη φιλμογραφία του Al Pacino, αφού η μελωδία είχε, θα έλεγα, αστυνομική αγωνία! Κατόπιν, έγινα ήρωας στα μυθιστορήματα του Hans Fallada. Περπάτησα με μπόλικο αλκοόλ αλλά και μοναξιά ακούγοντας το χαλί του «Habitable Zone» στους δρόμους του Βερολίνου. Στο τέλος, έβαλα το «Cluster 3» στα ακουστικά και άρχισα να βαδίζω παρατηρώντας την άδεια Αθήνα αλλά και το άρωμα της άνοιξης, που μπορεί να μη μου δίνεται εύκολα η ευκαιρία να το νιώσω μέσα στην πίεση και τους περιορισμούς της καραντίνας, αλλά με έκανε να θυμηθώ ότι η άνοιξη είναι εδώ! Είναι ένα άλμπουμ που γεμίζει την ατμόσφαιρα με μια αιθέρια και εσωτερική αύρα!".

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.