Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Studio Μαυρομιχάλη για τη σεζόν 2021-2022

Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Studio Μαυρομιχάλη για τη σεζόν 2021-2022

«Έχω μόνο μία απόλυτη βεβαιότητα: το μέλλον του θεάτρου δεν είναι η τεχνολογία, αλλά η συνάντηση δύο ατόμων, πληγωμένων, μοναχικών, επαναστατών. Ο εναγκαλισμός μιας ενεργούς ενέργειας και μιας δεκτικής ενέργειας.»

Ευγένιο Μπάρμπα

«Το studio Μαυρομιχάλη όλο αυτό το διάστημα που τα θέατρα παρέμειναν κλειστά, αρνήθηκε πεισματικά να μεταφέρει τις παραστάσεις του στο διαδίκτυο, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η ζωντανή επαφή είναι αναντικατάσταστη. Προτιμήσαμε να μείνουμε σιωπηλοί. Σιωπηλοί, αλλά όχι ανενεργοί. Διαβάσαμε, σκεφτήκαμε, ονειρευτήκαμε, συζητήσαμε, προγραμματίσαμε και τώρα, είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τα σχέδιά μας με αποφασιστικότητα, αισιοδοξία, πείσμα και πίστη.

Με δύο έργα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το «Τζέμ» της Ελέιν Μέρφυ και το «Χάρπερ Ρήγκαν» του Σάιμον Στήβενς, την έκτη σεζόν για την εμβληματική μας πλέον παράσταση «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου και με την συνεργασία μας με άλλες θεατρικές ομάδες με κοινό όραμα, το studio Μαυρομιχάλη ατενίζει με αισιοδοξία την επόμενη θεατρική περίοδο, έχοντας στο μυαλό μας και την ψυχή μας την πεποίθηση ότι το θέατρο αποτελεί βάλσαμο στην ψυχή των ανθρώπων τα τελευταία 2500 χρόνια και επομένως κανένας ιός δεν είναι ικανός να το σταματήσει.»

Φώτης Μακρής

 

«Τζεμ» της Ελέιν Μέρφυ | Οκτώβριος 2021

Το έργο «Τζεμ» γράφτηκε το 2008 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς στο Dublin Fringe Festival στο Δουβλίνο και κέρδισε το βραβείο Fishamble New Writing Award. Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιο για το καλύτερο έργο της χρονιάς στην Ιρλανδία από τα Irish Times Theatre Awards. Το 2009 παρουσιάστηκε στο Edinburgh Fringe Festival στη Σκωτία και κέρδισε το βραβείο Carol Tambor Best of Edinburgh Award. Το 2008, η Ελέιν Μέρφυ κέρδισε το βραβείο Stewart Parker BBC Northern Ireland Drama Award.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Τρεις γενιές γυναικών κάπου στο Δουβλίνο… κάπου στην Ευρώπη… κάπου δίπλα μας… Η Κέι, η κόρη της η Λορέιν και η εγγονή της, η Άμπερ. Μέσα από διαδοχικούς μονολόγους μας αφηγούνται τα γεγονότα μιας χρονιάς που θα αλλάξει άρδην τις ζωές τους και θα επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες τους. Το πάρτι της αποφοίτησης. Ποτά, μεθύσι, κοκαΐνη στις τουαλέτες. Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μια βραδιά σάλσα και μια αποτυχημένη ερωτική συνεύρεση με προοπτική… Επίσκεψη σε sexshop: «Ποιον δονητή θέλετε; Τον κλασικό λαγό ή τον Deluxe; ». Ένας ναρκομανής και άστεγος πρώην σύζυγος. Συμβουλές της ψυχιάτρου: «Κάνε κάτι καλό για τον εαυτό σου!». Και κάπου στο παρασκήνιο, ο παππούς Τζεμ. Απών στο έργο, αλλά παρών στις ζωές των τριών γυναικών. Η κάθε μία από αυτές τις γυναίκες παλεύει μόνη με τον εαυτό της και με τους γύρω της για να μπορέσει να οργανώσει και να ζήσει την ζωή της με τον τρόπο που αυτή θα ήθελε. Μήπως όμως τελικά η λύση είναι δίπλα μας; Μήπως η λύση τελικά είναι οι άνθρωποι που αγαπάμε και μας αγαπάνε; Τρυφερό αλλά και σκληρό, συγκινητικό αλλά και γεμάτο χιούμορ, ανατρεπτικό και τολμηρό,  το έργο της Ιρλανδής Ελέιν Μέρφυ, έρχεται να μας υπενθυμίσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε όλοι μας, ότι ο άνθρωπος πάνω απ’όλα έχει ανάγκη την επαφή, το άγγιγμα, την κατανόηση την αλληλεγγύη και την αγάπη.

Συντελεστές

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη

Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Μπενάκη

Παίζουν: Μαρία Κανελοπούλου, Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη

* Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

«Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου | Οκτώβριος 2021

Λίγα λόγια για το έργο

Στα τέλη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Συντελεστές

Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου

Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης

Μουσική: Γιώργος Νινιός

Φωτογραφίες: Κωστής Καπελώνης

Παίζει ο Φώτης Μακρής

 

«Χάρπερ Ρήγκαν» του Σάιμον Στήβενς | Νοέμβριος 2021

Λίγα λόγια για το έργο

Τι συμβαίνει όταν μια εργαζόμενη γυναίκα αποφασίζει να αφήσει πίσω σύζυγο και κόρη χωρίς να πει σε κανέναν ούτε πού πάει, ούτε εάν θα επιστρέψει ποτέ; Η Χάρπερ Ρήγκαν, μια γυναίκα γύρω στα 45, μαθαίνει ότι ο πατέρας της πεθαίνει. Το αφεντικό της στην δουλειά αρνείται να της δώσει άδεια να τον επισκεφθεί. Εκείνη αγνοεί τις απειλές του, και  φεύγει για να επισκεφτεί τον ετοιμοθάνατο πατέρα της. Φτάνει στον προορισμό της πολύ αργά, καθώς ο πατέρας της έχει ήδη πεθάνει. Μετά από διαδοχικές συναντήσεις με αγνώστους και την επίσκεψη στη μητέρα της, με την οποία έχουν να μιλήσουν 2 χρόνια, η Χάρπερ επιστρέφει στο σπίτι της. Η μικρή αυτή Οδύσσεια  λειτουργεί καταλυτικά στην σκέψη της και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό της και τους γύρω της. Όταν επιστρέφει, η δουλειά της δεν είναι εκεί… Η οικογένειά της είναι εκεί (;)… Η ίδια είναι εκεί (;) Το έργο «Χάρπερ Ρήγκαν» πάνω απ' όλα είναι ένα ταξίδι συνειδητοποίησης και συμφιλίωσης. Μέσα σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο, η ηρωίδα επείγεται, φεύγει, στενοχωριέται, πενθεί, κλαίει, θυμώνει, ξεκαθαρίζει, επιστρέφει. Στέκεται μετέωρη ανάμεσα στα θολά «θέλω της» και στα επιτακτικά  «πρέπει». Κι έτσι, η σχεδόν επανάσταση που έκανε απέναντι στους άλλους, αποδεικνύεται ολοκληρωτική επανάσταση απέναντι στον εαυτό της. Και οι επαναστάσεις απέναντι στον εαυτό μας, είναι οι πιο σαρωτικές και ταυτόχρονα οι πιο συγκινητικές. 

Συντελεστές

Μετάφραση: Έρι Κύργια

Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής

Σκηνικά – Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη

Υπεύθυνος Επικοινωνίας:Αντώνης Κοκολάκης

Παίζουν:  Λάμπρος Γιώτης, Στέλλα Κρούσκα, Φώτης Μακρής, Στέλλα Παπαδημητρίου,Βάσω Παύλου, Φοίβος Σαμαρτζής

* Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Φιλοξενούμενες παραστάσεις

«Λυσσασμένη μπαλαρίνα» του Grigory Konstantinopolsky | Οκτώβριος 2021

Η νουβέλα του διάσημου Ρώσου σεναριογράφου Grigory Konstantinopolsky ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας σε διασκευή και σκηνοθεσία της Λιούμπα Κριβοχίζα. Η «Λυσσασμένη Μπαλαρίνα» ήταν μια από τις πέντε νουβέλες που έγραψε ο ίδιος για τις ανάγκες κινηματογραφικής ταινίας  το «Γατάκι» - «Koshechka»(2009) - σε δική του σκηνοθεσία. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, η συγκεκριμένη νουβέλα άρχιζε να κάνει την εμφάνισή της και στα ρώσικα θέατρα. Το έργο βάζει στο επίκεντρο ένα μεγάλο υπαρξιακό θέμα: το ποσό αντέχουμε να κυνηγήσουμε το «Μεγάλο Όνειρο». Και πόσο αντέχουμε να δεχτούμε την σκληρή αλήθεια ότι «Το Όνειρό Μας» μπορεί να μην γίνει ποτέ.

Συντελεστές

Μετάφραση / Διασκευή: Λιούμπα Κριβοχίζα

Σκηνοθεσία: Λιούμπα Κριβοχίζα

Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρος Παπαγιαννέλλης

Σκηνογραφία: Νάντια Σκορδοπούλου

Κοστούμια: Ελισάβετ Σαμινέλη

Επιμέλεια μουσικής – Μουσική διδασκαλία: Σόνια Ζορμπά

Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλέξανδρος Πολιτάκης

Επιμέλεια κίνησης: Στέλλα Κρούσκα

Φωτογραφίες: Κοσμάς Ινιωτάκης

Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

Παίζουν: Λιούμπα Κριβοχίζα, Ρένα Κουμπαρούλη, Άννα Μίχου και Κυριάκος Ψυχάλης

 

«Να σου πω μια ιστορία» | Οκτώβριος 2021

Το εμβληματικό μπεστ σέλερ βιβλίο του Μπουκάι σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Πλειώνη. Ο Ντέμιαν προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Οι αναζητήσεις του τον κατευθύνουν στον Χοντρό, έναν πολύ ιδιόρρυθμο  ψυχαναλυτή, που τον βοηθά να αντιμετωπίσει τη ζωή του και να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά του με ένα τρόπο πολύ πρωτότυπο. Σε κάθε συνάντησή τους, του διηγείται από μια ιστορία κλασική ή μοντέρνα που πηγάζει από την λαϊκή προφορική παράδοση ή απευθείας από την φαντασία του χοντρού. Σε αυτή την παράσταση, οι ιστορίες ζωντανεύουν σπαρακτικά  και ο θεατής γίνεται κομμάτι μιας ολοκληρωμένης συνεδρίας.

Συντελεστές

Διασκευή/ Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πλειώνης 

Σκηνικά /Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη

Μουσική: Νάσσος Σωπίλης 

Κινησιολογία: Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου  

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Δημητρακοπούλου

Παίζουν: Μαλαματένια Γκότση, Στέλιος Ξανθουδάκης, Δώρα Χουρσανίδου, Δημήτρης Πλειώνης 

* Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

«Μια Μέρα Πριν» της Ιώς Αρματά | Οκτώβριος 2021

Με αφορμή την τυχαία συνάντηση δύο συνεπιβατών σε ένα συρμό, χαρτογραφείται η σχέση του ατόμου με το σκοτεινό εσωτερικό του, έχοντας φόντο μια κοινωνία στείρα και αδιάφορη για τις προσωπικές ματαιώσεις και τα πάθη του. Τι συμβαίνει μέσα στο συρμό αλλά και το μυαλό των συνεπιβατών; Μια ατμόσφαιρα μυστηρίου δημιουργείται… θα βρεθεί τελικά απάντηση για το αίνιγμα που ξετυλίγεται;  Η ωμότητα σε συνδυασμό με το χιούμορ της συγγραφέως και του σκηνοθέτη, συνθέτουν μια παράσταση με μπεκετικά στοιχεία, τοποθετώντας κάτω από το μικροσκόπιο καίρια κοινωνικά θέματα, που εξαιτίας της παραπληροφόρησης, βρίσκονται στο περιθώριο ή στην αφάνεια και καθιστώντας και εμάς τους ίδιους «συνταξιδιώτες» με τους ήρωες στο ταξίδι μέσα στη ζωή, όπου ο καθένας φέρει και κουβαλάει μαζί του το δικό του φορτίο. 

Η Θεατρική Ομάδα «Π» (Pi Synergy), που όραμά της είναι να εφεύρει  μια καινούργια προσέγγιση στο κλασικό και ευρέως γνωστό θεατρικό πρότυπο, επεξεργάζεται σε αυτήν την πρώτη της θεατρική απόπειρα την ανθρώπινη δυστοπία, συνθέτοντας έναν απλό και κατανοητό καμβά πάνω στη θεατρική σκηνή, όπου εμβόλιμα και ηθελημένα θα γίνει μια σκιαγράφηση των προσώπων χωρίς χαρακτηρισμούς ή υποδείξεις. Σχολιάζοντας αυτά που είναι ήδη γνώριμα αλλά ανείπωτα και προκαλώντας  τη σκέψη του θεατή,  στοχεύει στο να του θέσει καίρια διλήμματα προκειμένου να αποφασίσει ο ίδιος τη θέση του απέναντι στα τεκταινόμενα.  

Συντελεστές

Σκηνοθεσία / Δραματουργική Επεξεργασία/ Κινησιολογία: Τάσος Φραγκιάς

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Σοφία Καραγιάννη 

Παίζουν: Γιώργος Πέππας, Βίκυ Μπόλοση, Νίκος Παπαδάκης, Φωτεινή Βασιλειάδου, Αλέξανδρος Κουφαδάκης, Δέσποινα Γρέκα 

 

«Μια παράσταση χωρίς σημασία» του Όσκαρ Ουάιλντ | Δεκέμβριος 2021

Ο θίασος ΣΥΝ-ΘΉΚΗ επιχειρεί μια πρωτότυπη θεατρική προσέγγιση του έργου τού ανατρεπτικού Ιρλανδού συγγραφέα Όσκαρ Ουάϊλντ: «Μια γυναίκα χωρίς σημασία», δίνοντας έμφαση στη πολιτική διάστασή του, αποφεύγοντας έτσι την επικρατούσα αντιμετώπισή του ως «μπουλβάρ» και μόνο. Το έργο ανεβαίνει στα μέσα του Δεκέμβρη στο studio Μαυρομιχάλη με τον τίτλο: «Μια παράσταση χωρίς σημασία», -υπογραμμίζοντας έτσι την χαρακτηριστική σαρκαστική ματιά του συγγραφέα.

Συντελεστές

Μετάφραση: Σουζάνα Χούλια

Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης

Σκηνικά- κοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος

Παίζουν:  Δέσποινα Πόγκα, Μαρία Μακρή, Χρήστος Συριώτης, Βασίλης Κούκουρας, Δημήτρης Ζουμπούλης, Βέρα Χατζηϊακώβου, Φίλια Δενδρινού, Γεωργία Παρασκευά, Σάκης Σιούτης

* Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.