Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Προσκήνιου για τη σεζόν 2021-2022

Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Προσκήνιου για τη σεζόν 2021-2022

Το Σεπτέμβρη του 2021 ο Δημήτρης Καραντζάς  αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου «Προσκήνιο». Ο στόχος της συνεργασίας μας είναι η δημιουργία ενός χώρου έρευνας πάνω στο θέατρο και ανάπτυξης των συνθηκών που θα δώσουν το δικό τους στίγμα στην τέχνη μας.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ (Μάριος Τάγαρης, Γιαννούζος Δεμέστιχας)

Η ανακοίνωση της έναρξης αυτού του χώρου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τους καλλιτέχνες μετά από μια παύση της θεατρικής διαδικασίας σχεδόν 2 χρόνων, στην οποία  η ομάδα των συνεργατών μου κι εγώ νιώσαμε την ανάγκη να απαντήσουμε με δράση και πράξη. Η κίνηση αυτής της συνεργασίας με την εταιρεία ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς γόνιμων συνεργασιών (Νεφέλες του Αριστοφάνη - Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019, Τρεις Αδελφές του Τσέχωφ - Θέατρο Βεάκη 2020, Οιδίπους / Σοφοκλής-Παζολίνι - Καλοκαίρι 2020, 1821: Η Επιθεώρηση - Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 2021). Είναι ένα σχέδιο που με κάθε ρίσκο θα επιχειρήσουμε να πραγματοποιήσουμε, με την ελπίδα να προσφέρουμε τροφή για σκέψη και με την ανάγκη να ανταλλάξουμε ερεθίσματα ακόμα και στις πιο δυσχερείς συνθήκες.

Η σκηνή αυτή ξεκινάει ως τόπος έρευνας γύρω από τις παραστατικές τέχνες, με έναν σταθερό πυρήνα συνεργατών, που στα επόμενα βήματά της θα διευρυνθεί με προσκλήσεις σε άλλους καλλιτέχνες, με θεματικά φεστιβάλ (γύρω από έναν συγγραφέα, μια εποχή, ένα θέμα ή έναν τρόπο θεάτρου) και εργαστήρια.

Κύριοι άξονες και θεματικές του χώρου θα είναι η «τραγωδία δωματίου», η μελέτη του κλασικού ρεπερτορίου, η άναδειξη της σύγχρονης δραματουργίας και των νέων δημιουργών. Η τέχνη είναι ένα ζωτικό πεδίο που οφείλει να αφομοιώνει τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες και να παραμένει πάντα ενεργό.

Έναρξη της σεζόν γίνεται με το ποιητικό αριστούργημα της Μαρίνας Τσβετάγιεβα «Φαίδρα», σε μετάφραση Χρήστου Χρυσόπουλου και διασκευή της Θεοδώρας Καπράλου. Πρόκειται για μια μεταγραφή του γνωστού μύθου του Ιππόλυτου και της Φαίδρας που εμβαθύνει στις πιο κρυφές πτυχές του έρωτα και αποτελεί μια αλληγορία για την χαμένη σχέση μας με τη φύση και το ένστικτο. Ένα κρίσιμο παιχνίδι παρέκκλισης από το ανθρώπινο και μια επανεξέταση της σχέσης μας με το σώμα, της σχέσης μας με το ζωώδες.

 

«Φαίδρα» της Μαρίνας Τσβετάγιεβα | Οκτώβριος 2021 - Απρίλιος 2022

Συντελεστές

Μετάφραση: Χρήστος Χρυσόπουλος 

Διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα

Σκηνικό: Μαρία Πανουργιά 

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Μουσική: Γιώργος Πούλιος

Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Στεφανία Γουλιώτη , Αλεξία Καλτσίκη, Νίκος Μάνεσης, Μιχάλης Σαράντης

Κατόπιν  θα ακολουθήσει το έργο του Τσέχωφ «Ο Θείος Βάνιας»  σε μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη.  Μια εκδοχή δωματίου, μια μελέτη της αλληλεξάρτησης των ηρώων και της αναγκαστικής τους συνύπαρξης σε ένα τραπέζι πρωϊνού. Αυτές οι δυο παραστάσεις θα συνυπάρχουν στο ρεπερτόριο στην εκ νέου διαμορφωμένη σκηνή του Προσκηνίου.

«Θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχωφ | Ιανουάριος - Απρίλιος 2022

Συντελεστές

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα

Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Παίζουν: Αντώνης Αντωνόπουλος, Ξένια Καλογεροπούλου, Χρήστος Λούλης, Ηρώ Μπέζου, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Θεοδώρα Τζήμου, Νίκος Χατζόπουλος, Μαρία Φιλίνη

Φετινή προσκεκλημένη του Θέατρου Προσκήνιο είναι μια δημιουργός που έχει διαμορφώσει το δικό της στίγμα και έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολύ προσωπικό τρόπο σκηνικής αφήγησης: η Γεωργία Μαυραγάνη, με την παράσταση «Ο Λόγος - Ένας θρύλος, σήμερα». Αντικείμενο της μελέτης της θα είναι «Ο Λόγος» του Kaj Munk, ένα άγνωστο θεατρικό έργο, που έχει αποδοθεί κινηματογραφικά το 1958 από τον Καρλ Τέοντορ Ντράγιερ και θα παρουσιαστεί πρώτη φορά από σκηνής στην Ελλάδα. Θέμα του έργου είναι η Πίστη. Οι ήρωες του έργου συγκρούονται σκληρά για τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Η τραγική λύση που θα έρθει με το θάνατο μιας γυναίκας θα τους συνταράξει. Όλα -ακόμα και η Πίστη- θα μοιάσουν μάταια. Ο “σαλός” όμως γιός θα κάνει το ακατόρθωτο. Θα κάνει το θαύμα: θα βρει το Λόγο και θα την αναστήσει.

«Ο Λόγος - ένας θρύλος σήμερα» του Κάι Μουνκ | Απρίλιος-Μάιος 2022

Συντελεστές

Μετάφραση: Ράνια Κελαϊδίτη

Σκηνοθεσία - Διασκευή κειμένου: Γεωργία Μαυραγάνη

Στο ρόλο του “σαλού” ο Άρης Μπαλής.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση προσεχώς.

 

Το Θέατρο Προσκήνιο ανακοινώνει επίσης την έναρξη της συνεργασίας του με τις εκδόσεις Νεφέλη:

Tο Θέατρο Προσκήνιο και οι Εκδόσεις Νεφέλη ξεκινούν μια νέα συνεργασία που θα πάρει με τον καιρό διάφορες μορφές. Ο βασικός στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να φέρει το αναγνωστικό κοινό πιο κοντά στο θέατρο και τους θεατρόφιλους πιο κοντά στις θεατρικές εκδόσεις, ανοίγοντας κανάλια επικοινωνίας και ενισχύοντας τους δεσμούς δύο δυναμικών τομέων του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Λέσχη Ανάγνωσης

Σε κάθε νέα παράσταση του Προσκηνίου, οι συντελεστές της θα επιλέγουν βιβλία που φωτίζουν με κάθε τρόπο τη δημιουργία της, τόσο από τη θεατρική βιβλιογραφία όσο και από ένα ευρύτερο πεδίο εκδόσεων (Λογοτεχνία, Ποίηση, Φιλοσοφία, Δοκίμιο κ.α.).

Σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο της «Νεφέλης» τα βιβλία αυτά θα παρουσιάζονται στους χώρους του θεάτρου και του βιβλιοπωλείου, καθώς και στις ιστοσελίδες τους.

Εκδηλώσεις

Οι συντελεστές των παραστάσεων του Προσκηνίου θα συμμετέχουν ενεργά σε εκδηλώσεις του βιβλιοπωλείου της «Νεφέλης», ενώ συνεργάτες του εκδοτικού οίκου θα διοργανώνουν μέσα στο θέατρο δράσεις και συζητήσεις γύρω από το κάθε έργο.


Πληροφορίες για τις παραστάσεις και όλες μας τις δράσεις θα βρείτε στο καινούργιο site του θεάτρου www.theatroproskinio.gr το οποίο σχεδίασε ο Ιάσων Οικονόμου.

Δημήτρης Καραντζάς – Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Γκέλυ Καλαμπάκα – Οργάνωση Θεάτρου, Οπτική Ταυτότητα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.