Ο "Δραπέτης" του Λ.Ξανθόπουλου στο ERTflix

Ο "Δραπέτης" του Λ.Ξανθόπουλου στο ERTflix

 

Μια σημαντική ταινία του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου προβάλλει αυτές τις ημέρες και μέχρι τις 19/7 το ERTFLIX.  Πρόκειται για τον Δραπέτη του Λευτέρη Ξανθόπουλου, ταινίας που βγήκε στις αίθουσες το 1991, σε μια κρίσιμη καμπή τις Ιστορίας, τότε που βεβαιότητες και ισορροπίες κλονίζονταν στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Η ταινία διαδραματίζεται στις αρχές μιας άλλης δεκαετίας, αυτής του ’50, αλλά και εδώ ο σκηνοθέτης μας φέρνει ενώπιον αλλαγών. Η ζωή του Αντώνη Μπάρκα, ενός καραγκιοζοπαίχτη με μεγάλη αφοσίωση στην τέχνη του, αλλάζει βίαια όταν στο προσκήνιο έρχεται η νέα τέχνη, ο κινηματογράφος, που ενθουσιάζει τον κόσμο της Αθήνας και της επαρχίας. Το θέαμα του καραγκιόζη, ταυτισμένο για πολλά χρόνια με τον λαϊκό πολιτισμό, μοιάζει πλέον παρωχημένο.

 

Οι παραλληλισμοί, άλλωστε, με την πραγματική ζωή είναι εμφανείς: η ελληνική κοινωνία βγαίνει ρημαγμένη από τα χρόνια του πολέμου, την ανοικοδόμηση αναλαμβάνει το Σχέδιο Μάρσαλ, οι φτωχοί της επαρχίας μεταναστεύουν στην πρωτεύουσα, αλλά και, μακρύτερα, στην Ευρώπη και την Αμερική. Ο ήρωας της ταινίας, που ενσαρκώνει υποδειγματικά ο Κώστας Καζάκος, αδυνατεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και έρχεται σε σύγκρουση με τους φίλους και την οικογένειά του.

Τον Κώστα Καζάκο πλαισιώνουν στους δεύτερους ρόλους γνωστοί ηθοποιοί (Γιώργος Νινιός, Στράτος Τζώρτζογλου, Δώρα Μασκλαβάνου), ενώ την μουσική της ταινίας υπογράφει ο Νίκος Κυπουργός. 

Η ταινία προβάλλεται με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου. Μια ταινία σεμνή και ουσιαστική, όπως ήταν και ο ίδιος ο δημιουργός της.

 

 

Βραβεία-Διακρίσεις:

Β΄ Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας (Γιώργος Νινιός), Βραβείο Φωτογραφίας και Βραβείο Μουσικής στο 32ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1991.

Κρατικό Βραβείο Ποιότητας ΥΠ.ΠΟ. 1992.

Επίσημη συμμετοχή στο 44ο Φεστιβάλ των Καννών το 1991 στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών

 

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.