Ο Christopher, η Αμαλία, η Ρόζα και η Στέλλα: Ένα ταξίδι που ολοκληρώνεται στα Γιάννενα

Ο  Christopher, η Αμαλία, η Ρόζα και η Στέλλα: Ένα ταξίδι που ολοκληρώνεται στα Γιάννενα

Ο πολυβραβευμένος Αμερικανός εθνομουσικολόγος Christopher C. King ξεκίνησε να ξεδιπλώνει την ιστορία της μουσικής των Ελληνοεβραίων γυναικών του 20ου αιώνα υπό τους ήχους των 78 στροφών δίσκων βινυλίου του με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια, εμβαθύνοντας στην παρουσίαση της προσωπικής ιστορίας τριών ερμηνευτριών που άφησαν ιδιαίτερο αποτύπωμα στα μουσικά πράγματα της περιόδου εκείνης. 

Η Αμαλία Βάκα, η Ρόζα Εσκενάζυ και η Στέλλα Χασκίλ διηγήθηκαν μαζί με τον Christopher King και μέσα από τους στίχους των τραγουδιών τους, τις μεγάλες και μικρές ιστορίες της ζωής αλλά και της ζωής τους, ξυπνώντας συναισθήματα και μνήμες που αγγίζουν μεν χρονικά μια άλλη περίοδο αλλά ταυτόχρονα με έναν  πολύτιμο συμβολισμό για τις γυναίκες του σήμερα.  Από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη στην Αθήνα, οι μουσικές διαλέξεις με τίτλο “Στο Περιθώριο της Ιστορίας: H Μουσική των Ελληνοεβραίων Γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα” ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη και τo Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ενώ τελευταίος σταθμός ήταν τα Ιωάννινα, η γενέτειρα της Αμαλίας Βάκα και η Ιερά Συναγωγή των ρωμανιωτών Εβραίων της πόλης.
 

 

Στην δεύτερη στάση (26/5), την κατάμεστη αίθουσα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τους δίσκους 78 στροφών και να συζητήσουν προσωπικά με τον κ. King. Αντίστοιχα, την Κυριακή 29/5, πρωταγωνιστές της βραδιάς μαζί με τη Ρωμανιώτισσα Εβραία τραγουδίστρια από τα Ιωάννινα, Αμαλία Βάκα (Μάτσα) και τις σεφαραδίτισσες Εβραίες τραγουδίστριες από τη Θεσσαλονίκη Ρόζα Εσκενάζυ και Στέλλα Χασκίλ ήταν οι κάτοικοι των Ιωαννίνων που βρέθηκαν στο χώρο της Συναγωγής και μοιράστηκαν προσωπικές αφηγήσεις και οικογενειακές μνήμες με το κοινό. Οι ενδιάμεσες μουσικές παρεμβάσεις των ηχογραφημένων τραγουδιών σε αυθεντικούς δίσκους 78 στροφών και η ζωντανή μουσική των Ελένη Βράττη (oύτι), Δημοσθένη Καραχριστοδούλου (πολίτικη λύρα) και Ευαγγελία Φλιτούρη (φωνή), μετέφερε τους θεατές σε ένα ταξίδι στο προσωπικό τους παρελθόν και στην πολυσήμαντη περιθωριοποιημένη ιστορία της μουσικής των Εβραίων γυναικών στην Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα.

_____________________________________________________________

Η σειρά των τριών μουσικών διαλέξεων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, του Γενικού Προξενείου των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και την Αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών.

Στρατηγικοί εταίροι των τριων διαλέξεων είναι το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.