«Ο Ατρειδικός Μύθος στην εποχή μας»: ένα σεμινάριο για τον Ευριπίδη

«Ο Ατρειδικός Μύθος στην εποχή μας»: ένα σεμινάριο για τον Ευριπίδη

Η Καλλιτεχνική Κοινότητα Πράξις σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη και συγγραφέα Νίκο Περέλη -δημιουργό και διευθυντή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου-, ανακοινώνει το σεμινάριο "ο Ατρειδικός μύθος στην εποχή μας". Στόχος του σεμιναρίου είναι η ανίχνευση και η κατανόηση της ουσίας των κειμένων του Ευριπίδη (Ιφιγένεια στην Αυλίδα, Τρωάδες, Εκάβη)  από τον απλό θεατή, τον ηθοποιό, το σκηνοθέτη, το θεατρολόγο, το δάσκαλο, που επιθυμεί να εξοικειωθεί με το μύθο.

Δουλεύοντας μία διασκευή της τριλογίας με τίτλο "Οι Μηχανές του Δόλου", χωρίς να αλλοιώνουμε το λόγο ή τους στόχους του ποιητή, ψάχνουμε τη συνείδηση του παρελθόντος μέσα στο παρόν, ανακαλύπτοντας την καταπληκτική συνάφεια του σημερινού παράλογου με αυτό του Ευριπίδη.
Δουλεύοντας στην διασκευασμένη τριλογία, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σύγχρονα θέματα όπως: εξανδραποδισμοί, σφαγές αμάχων πληθυσμών, αρπαγές και λεηλασίες, γενοκτονίες, κοινωνικά εγκλήματα, εξοντωτικοί πόλεμοι, γυναίκες λάφυρα, άνδρες φιλόδοξους και άπληστους κ.ά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν κόσμο αγριότητας και στυγνού συμφέροντος, αντιλαμβανόμενοι τον σύγχρονό μας Ευριπίδη.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Εισηγητής: Νίκος Περέλης                                                                                                                                

Διάρκεια:  

Α’ Κύκλος: 11 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου κάθε Τέταρτη 17:00-21:00 και Κυριακή 11:00 -15:00

Β’ Κύκλος: 3 Νοεμβρίου έως 22 Δεκεμβρίου κάθε Τέταρτη 17:00-21:00 και Κυριακή 11:00 -15:00

Κόστος: 10€/μέρα (για όποιον θέλει να παρακολουθήσει αποσπασματικά) - 60€/μήνα (για όποιον θέλει να πληρώσει με τον μήνα) - 100€/δίμηνο (για όποιον θέλει να εξοφλήσει όλο το δίμηνο με την εγγραφή)

Εγγραφή (υποχρεωτική): 10€

Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι τις 5/9/2019 στο art.communty.praxis@gmail.com
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6940739441

Επίσης το Σεμινάριο – Εργαστήρι με τον Νίκο Περέλη θα έχει ως προοπτική το ανέβασμα μιας παράστασης. Δεν είναι δεδομένο αλλά θα προκύψει από την πράξη. Συμμετοχές, Διαθεσιμότητα, Προτεραιότητες, κλπ. Εάν όλες οι συνθήκες είναι κατάλληλες θα αποφασιστεί από κοινού με τους συμμετέχοντες. Χρόνος διεξαγωγής της παράστασης θα αποφασιστεί από την διαθεσιμότητα των συμμετεχόντων και βέβαια των θεάτρων. Οικονομικά σε κάθε περίπτωση θα είναι με ποσοστά εκτός και εάν μέχρι τότε έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Λεπτομέρειες για όλα αυτά θα συζητηθούν στο τέλος του πρώτου διμήνου με όσους ενδιαφέρονται και για μια τέτοια προοπτική.

Σε κάθε περίπτωση στο τέλος θα υπάρξει και βεβαίωση συμμετοχής στο σεμινάριο.

Βιογραφικό Νίκου Περέλη

Ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας Νίκος Περέλης, είναι ο δημιουργός της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και διευθυντής της έως το 2001. Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Σπούδασε θέατρο στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με δασκάλους τον Άγγελο Τερζάκη, τον Σωκράτη Καραντινό, τον Θάνο Κωτσόπουλο, τον Τάκη Μουζενίδη, τον Λυκούργο Καλλέργη, τον Στέλιο Βόκοβιτς, τον Αιμίλιο Χουρμούζιο. Συνέχισε σπουδές στο Πανεπιστήμιο LAVAL του γαλλόφωνου Καναδά (Γαλλικά – θέατρο) και παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια σε πολλές χώρες (1970-1977). Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν (1965) και δημιούργησε την ίδια χρονιά (με τον σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη) το Θέατρο Νέας Ιωνίας, από το οποίο αποχώρησε αμέσως, για λόγους που αναφέρονται στο βιβλίο του «Ο κώδικας της μάσκας» (εκδόσεις Προσκήνιο 2010).
Το 1968 δημιούργησε με τον σκηνοθέτη Νίκο Παπαδάκη, τη θεατρική ομάδα «Κύκλος» (παρουσίαση του έργου του Ίρβιν Σω «Ένας πόλεμος πριν από πολλούς πολέμους», στο θέατρο Βεργή) και το 1970, σε θέατρο της Πλάκας, το έργο του Μρόζεκ «Στριπ-τηζ». Και τα δύο θέατρα τα έκλεισε η λογοκρισία της δικτατορίας Παπαδόπουλου. Το 1971 φεύγει στο Κεμπέκ (πρωτεύουσα του Γαλλόφωνου Καναδά) όπου σπουδάζει, διδάσκει και σκηνοθετεί, σε συνεργασία με την αδερφή του Ρένα Περέλλη- Κοντογιάννη, τακτική καθηγήτρια θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο LAVAL.
Το 1973-1974 κάνει την πρώτη του επίσημη σκηνοθεσία στο θέατρο του Κονσερβατουάρ του Κεμπέκ, με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Σαρτρ, ενώ παράλληλα συνεργάζεται στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Centreville (Μόντρεαλ) κάνοντας εκπομπές με Ποίηση, Θέατρο και πολιτικά σχόλια. Την ίδια περίοδο οργανώνει και σκηνοθετεί αντιδικτατορική παράσταση με Έλληνες φοιτητές (Πανεπιστήμια McGill, Quebec) και με Καναδούς φοιτητές και βοηθά στο στήσιμο ελληνοκαναδικού θεάτρου, στο γκέτο του ελληνισμού στο Montreal (το «Theatre Populaire de l’ Ave. du Park«).

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.