«No More Shall We Part» | Στέφανος Ρόκος - Nick Cave :: Μια συνεργασία - 14 ζωγραφιές

«No More Shall We Part» | Στέφανος Ρόκος - Nick Cave :: Μια συνεργασία - 14 ζωγραφιές

Ίσως η πλέον πολυαναμενόμενη καλλιτεχνική συνεργασία της χρονιάς: ο Στέφανος Ρόκος οπτικοποιεί με τον δικό του, βαθιά συναισθηματικό τρόπο, τα 12 + 2 τραγούδια του άλμπουμ «No More Shall We Part» (2001) των Nick Cave and The Bad Seeds, 17 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία.

 

Ο Nick Cave για τη δουλειά του Στέφανου:

«Ήταν συναρπαστικό να στέκομαι στο εργαστήριό σου και να βλέπω μπροστά μου τα έργα – το μεγαλείο τους, με όλες αυτές τις συνωθούμενες λεπτομέρειες και τους τρομακτικούς κενούς χώρους. Νιώθω συνδεδεμένος με την ουσία τους. Νιώθω ότι προσεγγίζουν πολύ τον τρόπο με τον οποίο γράφω στίχους – έντονα ξεσπάσματα της μνήμης, εκστατικές λεπτομέρειες, αιφνίδιος ερωτισμός, μυστικιστική εικονογραφία· η σφυρηλάτηση παγωμένων αφηγημάτων που ίπτανται σαν όνειρα – στοιχειωμένα και παράξενα και αισιόδοξα.».

 

«Πολύ καιρό μετά την πρώτη ακρόαση του «No More Shall We Part», οι εικόνες που είχαν διαμορφωθεί μέσα μου όταν πρωτοάκουσα τα τραγούδια του δίσκου ήξερα ότι με ακολουθούν ακόμη. Έτσι, το 2015, ωριμότερος πλέον καλλιτεχνικά, αποφάσισα ότι, για όσο καιρό χρειαζόταν, θα αφιερωνόμουν εξ ολοκλήρου στην υλοποίηση μιας ιδέας την οποία επεξεργαζόμουν επί χρόνια: στόχος μου ήταν να επιχειρήσω μια απολύτως προσωπική εικαστική προσέγγιση του άλμπουμ «No More Shall We Part», δημιουργώντας δεκατέσσερα ζωγραφικά έργα εμπνευσμένα από τα ισάριθμα κομμάτια του δίσκου – τα δώδεκα τραγούδια του και τα δύο b-sides που κυκλοφόρησαν με τη limited edition του άλμπουμ. Στη συνέχεια, τα έργα αυτά θα τα μετέφερα πολύ προσεκτικά σε ένα καλλιτεχνικό βιβλίο, το οποίο θα εξέδιδα με δική μου επιμέλεια.», περιγράφει ο Στέφανος Ρόκος.

 

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι μία έκθεση και μία ειδική έκδοση, καθώς και μια σειρά από εκδηλώσεις που θα τις πλαισιώσουν. 

Η έκθεση «Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part, 14 paintings 17 years later» θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη στις 3 Απριλίου 2019 και, την ίδια μέρα, θα κυκλοφορήσει η ξεχωριστή έκδοση με τα έργα και τα κείμενα που τα συνοδεύουν.


Ο Τζιμ Σκλαβούνος (ντράμερ των Τhe Bad Seeds) μεσολάβησε προσωπικά για το project και μοιράζεται την εμπειρία του από τη σχέση των δύο καλλιτεχνών:

«Καθώς είχα προσωπικά μεσολαβήσει προκειμένου να πάρει ο Στέφανος το πράσινο φως γι’ αυτό το πρότζεκτ, το οποίο μου είχε πρωτοαναφέρει το 2014, η στιγμή αυτή ήταν σημαντική για όλους μας. Και τώρα που η ώρα των αποκαλυπτηρίων είχε πλέον φτάσει, είχε μεγάλο ενδιαφέρον να παρατηρώ από κοντά το γεμάτο χάρη τελετουργικό και τη δυναμική αλληλεπίδραση ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες. Ήταν σαν να βλέπω να ξεδιπλώνεται μπροστά μου ένας εξαιρετικά εγκεφαλικός συρτός: αρχικά ο ένας έφερνε βόλτες γύρω από τον άλλον, με αμοιβαίο σεβασμό και ευγένεια, αλλά και κάποιον δισταγμό· έπειτα, αργά και σταδιακά, ήρθαν κοντά, με μεγαλύτερη ζεστασιά, λιγότερη επιφύλαξη, επισημαίνοντας εναλλάξ λεπτομέρειες, ώσπου, στο τέλος, πλάι-πλάι, κοντοστέκονταν μπροστά στους πίνακες ανταλλάσσοντας ιδέες, συμπληρώνοντας ο ένας τις προτάσεις του άλλου.»

--

Stay tuned στο deBόp για μία πρώτη συζήτηση με τον Στέφανο που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και στο site του Stefanos Rokos / No More Shall We Part καθώς και στους λογαριασμούς του στο fb & το instagram για νέα σχετικά με το project.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.