Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator III | Ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες

Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator III | Ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες

Πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας 
Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής | Αιτήσεις έως 2 Απριλίου εδώ
Μάιος & Οκτώβριος 2023

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης προσκαλεί καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των εικαστικών τεχνών, με έμφαση στον δημόσιο χώρο (installation, video art, sound art, performance, γλυπτική κ.ο.κ.), να συμμετάσχουν στην 3η έκδοση του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator III - Αλλά μην το πεις σε κανέναν.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα σε δύο περιόδους, τον Μάιο και τον Οκτώβριο του 2023, ενώ οι καλλιτέχνες που θα επιλεγούν θα διαμείνουν στην πόλη, θα εμπνευστούν από τα Ελευσίνια Μυστήρια, θα πειραματιστούν και θα δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα σε διάλογο με τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, υπό την καθοδήγηση της διεθνούς αναγνώρισης επιμελήτριας Joanna Warsza και πέντε ακόμη καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator III-Αλλά μην το πεις σε κανέναν 

Το Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator III-Αλλά μην το πεις σε κανέναν είναι ένα πρόγραμμα καλλιτεχνθκής φιλοξενίας που ξεκινάει τον Μάιο και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2023 με μία έκθεση στο δημόσιο χώρο της πόλης της Ελευσίνας, σε διάλογο με τον Αρχαιολογικό χώρο. Πέντα (5) καλλιτέχνες καλο΄υνται να μείνουν στην πόλη για να μυηθούν από πέντε διεθνείς δημιουργούς. Με αφετηρία τις εικασίες γύρω από τις ιδιαίτερες παγανηστικές τελετουργίες των Ελευσινίων Μυστηρίων, το πρόγραμμα φιλοξενίας και η έκθεση προκύπτει απ' αυτό, με πέντε νέα έργα από τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και πέντε προϋπάρχοντα έργα από τους "μύστες" τους-όλα σε διάλογο με τον αρχαιολογικό χώρο-επιζητούν μια επανερμηνεία της σημερινής σημασίας εννοιών, όπως η μύηση και η μυστικότητα, επεκτείνοντας τις προς διάφορες κατευθύνσεις σε κοινωνικό, πολιτικό, ποιητικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα παρακαταθήκης Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator

Κεντρικός στόχος του πργράμματος παρακαταθήκης Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator, που έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία ήδη φορές, το 2018 και το 2021, να μυήσει Έλληνες και ξένους νέους εικαστικούς στην τέχνη της in situ εγκατάστασης  με την υποστήριξη μιας επιμελητικής ομάδας, και να τους δώσει την ευκαιρία να πειραματιστούν με έργα με έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας στον δημόσιο χώρο. Τα έργα που δημιουργούνται κατα τη διάρκεια της παραμονής τους είναι αποτέλεσμα των σχέσεων που αναπτύσσουν με τους κατοίκους και την πόλη αλλά και της μεταξύ τους συνδιαλλαγής. 

Η 2023 Ελευσίς στο πλαίσιο του προγράμματος, συνεργάζεται με αναγνωρισμένους φορείς, καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα 40m cube, Mosquito Coast Factory, Yellow Brick, Eight/Το Οχτώ, Snehta Residency, ενώ στις δύο προηγούμενες εκδοχές του έχχουν συμμετάσχει συνολικά 12 καλλιτέχνες, οι Sophie Innmann (DE), Εύη Καλογηροπούλου (GR), Doruntina Kastrati (XK), Hortense Le Calvez (FR), Πάνος Προφήτης και Δέσποινα Χαριτωνίδη(GR), Παγώνα Ζάλη (GR), Τίμοθυ Λασκαράτος (GR), Αιμιλία Λιόντου (ΑΤ), Μαρία Νικηφοράκη (GR), Eleni Mylona (CH) και Kamila Szejnoch (PL). 

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το Visual Arts Initiator III - Αλλά μην το πεις σε κανέναν, τη δομή και τις παροχές του προγράμματος, τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τη διαδικασία αξιολόγησης, μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.